A kertek berendezésének menete

2020-08-12 07:39:04 | Módosítva: 2020-08-12 07:45:28

Kertépítési munkánk gyakorlati végrehajtásának első részleteként azoknak a tervrajzunkon jelzett pontoknak a természetben való kijelölését végezzük el, amelyek meghatározzák a kialakítandó új felszín alakját: az utak, virágágyak, homokozó stb. helyét, méreteit. Ezeken belül is először azoknak az épített részeknek és berendezéseknek a jellemző pontjait határozzuk meg, amelyek földmunka végzésével járnak.


Kertünk felszínét már tervezéskor az utcai járda, a bejárati küszöb, a lábazati szigetelés magasságához igazodva kell kialakítanunk. A földmunkát először ezeken a helyeken készítsük el, és a földhiányt vagy felesleget kevésbé fontos helyeken egyenlítsük ki.

Földmunkák, rézsű és támfal

Lehordáskor a talaj megbontását a semleges vonalakon (lehordás, feltöltés határvonalán) kezdjük meg, és hátra, a mélyebb bevágások felé haladva végezzük. A felszínt a végleges szintnél 20 cm-rel mélyebben, de a terv szerinti lejtéssel alakítsuk ki. A munkát lehetőleg úgy szervezzük, hogy a szállítást fentről lefelé haladva végezzük, minél rövidebb távolságon. A földmunkák végzése során kell kiemelni az alapozást kívánó utak, burkolt felületek tükrét, a homokozó, a vízmedence, a szikkasztó gödreit, és a kikerülő nyers földet is akkor kell a feltöltésekbe beépíteni. A feltöltés és a bevágás szélein rézsűkkel meredekebben lejtő földfelületekkel csatlakozunk az eredeti felszínhez.

Azokat a rézsűket, amelyeken át nem vezetünk utakat, a megengedhető legmeredekebbre képezzük ki, ez a leggazdaságosabb, de a természetes rézsűnél meredekebbet ne alakítsunk ki, mert az még beültetve, vagy cövekekkel megerősítve sem lesz tartós. Kiskertekben, amelyekben nincsenek nagy szintkülönbségek, célszerű laposabban alakítani a rézsűket, így jobban simulnak környezetükhöz.Rézsűk helyett a szűk hely diktálta szükségszerűségből vagy díszítő céllal támfalakat építhetünk. A támfalak szerepe az, hogy a mögöttük levő és a talajra jellemző hajlású rézsű vonala fölött elhelyezkedő földet megtartsák. A föld nyomásának a támfal csak úgy tud ellenállni, ha megfelelő anyagból, helyes méretekkel, szakszerű módon van megépítve. A kerti támfalak leggyakoribb anyaga terméskő, tégla, beton, de készíthetünk támfalat dorongfából és vasbetonból is. A támfal mögött jó vízáteresztő anyagú feltöltést kell alkalmazni az összegyűlő talajvíz elvezetésére, amely a fal tövénél helyenként hagyott réseken át kiszivárog.

Ideális megoldás a rézsűkő rendszer, anélkül, hogy a föld víz és levegő áteresztését korlátozná. Kosár alakú üregeiben sok hely marad virágok, kúszó- és felkapaszkodó növények, cserjék és bokorfélék akadálytalan növekedéséhez.

Utak, járdák, lépcsők

Kerti utakat csak a járás megkívánta helyeken, és minimális méretben célszerű készíteni – olyan anyagból, amely időálló, aránylag olcsó, könnyen beszerezhető, egyszerű szerszámokkal esetleg házilag megmunkálható, és amelyből építve az út kevés gondozást igényel.

Kiskertekben e követelménynek legjobban a térkő-, kő- vagy betonlapokból kirakott ösvény, tipegő felel meg.

A gyakrabban és több személy által egyszerre is használt közlekedési utakat, teraszokat, ülőhelyeket megfelelő szélességben és alapozással készítsük. A burkolat anyaga lehet térkő, fagyálló tégla, betonlap, fagyálló terméskő lap.

Jó vízáteresztő talajon a lapokat alapozás nélkül, közvetlenül a kiemelt és döngölt földalapra fektethetjük, porhanyós földdel kellően átdöngöljük. Kötöttebb talaj esetén mélyebb úttükröt emelünk ki, és 10 cm kavicsból vagy kőtörmelékből készítünk alapot, erre 5 cm homokot terítünk, hogy a különböző vastagságú kőlapok felszínét egy síkba tudjuk hozni. A fugákat homokkal vagy fűmaggal kevert termőfölddel beseperjük, és alaposan beiszapoljuk. A kövek között kisebb, tenyérnyi hézagokat hagyhatunk ki alacsony évelők számára.

Gépkocsiknak nagyobb teherbírású utat kell építeni. A kőlapokat 13-15 cm vastag betonalapra, 2 cm fektető habarcsba rakjuk. Egyenes vagy enyhe ívvel vezetett útszakaszon elegendő csak keréknyomon utat építeni. Betonból késztett 5-10 cm, kocsiút 15-20 cm vastag legyen, jól kiegyenlített, döngölt földalapra, az út szélein a kívánt magasságban lecövekelt deszkák közé bedolgozva, profilléccel behúzva, benyomkodva és fasimítóval lesimítva.

Fedett teraszokon, ülőhelyeken szép burkolatot állíthatunk elő különböző átmérőjű, 20-25 cm hosszú gömbfaoszlop darabokból. A héjazatlan fákat favédő-konzerváló anyagba mártjuk úgy, hogy a felső lapjuk és végűk tiszta maradjon. Homokos kavicságyba állítjuk, döngöljük, a hézagokat cementhabarccsal kiöntjük és szép formájú, nagyobb kavicsokkal kirakjuk. A fafelületet csiszolni és a víz behatolása ellen impregnálni kell.

Meredek kerti utakon a közlekedést lépcsők közbeiktatásával tehetjük kényelmesebbé. Lépcsőt építünk, ha a lejtés méterenként meghaladja a 15 cm-t, vagy ha az utat támfalon vezetjük keresztül. A lépcsök anyaga változatos lehet, de fontos, hogy lágy és kopásálló legyen. Célszerű az út, a támfal anyagával megegyezőt vagy ahhoz illőt választani. Az épület közelsége és lábazati anyaga is beleszól a kialakításba. Épület közelében a lépcső precízebben megmunkált legyen, míg a kert távolabbi részén rusztikus formában is megvalósítható. Faház mellett a fokok is fából készülhetnek.

Rézsű oldalában az ösvény lapköveit lépcsőfokszerűen helyezzük el. Sziklakertben nagyobb köveket úgy építhetünk be, hogy azok egyben lépcsőként szolgáljanak. Kőlapos úton a lépcső is kőlapokból készüljön. A helyben található kövekből épített lépcső harmonikusan illeszkedik környezetébe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felfagytak a kültéri burkolataink

Tavasszal, gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogyatéli hidegben az időjárási viszontagságoknak kitett betonjárdáink alapja, vagy abetonból készült burkolataink felfagytak. Kisebb nagyobb...


Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...