Egyszerű tippek fúráshoz

2020-08-12 07:31:36 | Módosítva: 2020-08-12 07:38:16

A fúrás egyszerű feladatnak tűnik, ám csak a gyakorlott barkácsolóknak. Akinek azonban nincs kellő gyakorlata, az számos hibát követhet el, de megkönnyíthető ez a munka.


Néhány apró fogás

A csigafúrók használata előtt az anyagon mindig edzett acél pontozóval kell bejelölni a furat közepét. Ez meggátolja a fúró „eltévelyedését” a művelet elején, ami fokozottan érvényes pl. a márvány vagy a kerámia csempék átfúrásakor. Egy apró pont elég a fúró megvezetéséhez. A csempén ez egy kis ragszalag felsimításával is elősegíthető.

Márvány vagy más kemény kőzet fúrásához keményfém vagy gyémánt szemcsés fúrót kell használni mérsékelt előtolási erővel, mert a kőpor csökkentheti a szerszám hatékonyságát. A kihordott port pedig lehetőleg el kell távolítani, hogy ne gátolja a fúró forgácsoló hatását.
Az állítható lyukmarókkal a gipszkarton falakba is könnyen lehet nagyon pontos nyílásokat készíteni, ám az ilyen anyagoknál sem szabad túlzott előtolást alkalmazni, mert a szerszám kilépéskor roncsolhatja az anyagot. Ezt az előtoló erőhatás csökkentésével és/vagy némi fordulatszám csökkentéssel lehet elkerülni. Ezért használhatók jól a szabályozható fordulatú fúrógépek, csavarbehajtók.

A kis átmérőjű fúrók használat közben könnyen eltörhetők, ám egy nyeles kis kézi tokmányba szorítva már könnyebben készíthetők el velük a kis furatok. E célra a patronbefogású órás kézi szerszám is jól használható 1,5 átmérőig. Nagyobb méretű fúrókhoz már hárompofás, nyeles kis tokmányok szükségesek.

Használat közben a fúrók éle előbb-utóbb elkopik, köszörülve azonban újra élezhetők. A 118-120 fokos csúcsszög érték megközelítő ellenőrzéséhez elég két nagyobb hatlapfejű, összeragasztott anya is. Él köszörüléskor a hátraköszörülési szög is korrigálandó, ami csökkenti a fúrók nem forgácsolást végző felületét, így a felmelegedését is. Ezzel megakadályozható a forgácsoló él idő előtti kilágyulása.

Ha több egyforma mélységű furatot kell készíteni, akkor a fúró palástjára szorított határoló gyűrűvel ez korrektül megoldható, ám minden fúróhoz szükség van egy pontosan az átmérőjére illő rögzítő csavaros gyűrűre. Ezek egy színes szigetelő szalag gyűrűvel is helyettesíthetők, igaz nem biztosítanak az előzőhöz hasonló mélységpontosságot.
A függőleges felületekbe fúrt lyukaknál a fúró által kihordott finom port jobb azonnal porszívóval eltüntetni, de egy a falra ragszalaggal rögzített nyitott levélborítékba is jól összegyűjthető.

A fémek fúrásakor az anyag keménységétől függően, hűtő- vagy kenőfolyadékot célszerű használni. Erre használhatók a különféle hűtő sprayk, amit könnyű a műveletkor a lyukba spriccelni, hisz nem sok kell a szerszám hűtéséhez. Ezzel megelőzhető a fúró forgácsoló élének a kilágyulása.

Végül egy megszívlelendő tipp: mindig olyan előtolást kell használni, ami erőltetés nélküli forgácskihordást eredményez. Ezt a művelet végzése során érezni lehet, ezért szokás azt mondani, hogy érzéssel kell dolgozni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Panel átalakítás betonvágással

A 70-es, 80-as években készült panellakások hibájaként szokták felróni, hogy az alapterületet túlságosan széttagolják, túl sok helyiséget hoznak létre egy adott lakásméretből. Bár sok esetben ez...


Amit a kutakról tudni érdemes

Az öntözéshez, esetleg a nem ivóvíz minőségű víznyeréshez kiválóak az ásott vagy fúrt kutak. A létesítésük befektetési költsége hamar megtérülhet, akár hónapok alatt is, amennyiben intenzíven...