Fúrás

2020-08-04 07:28:47 | Módosítva: 2020-08-04 07:36:32

Egy-egy lyuk kifúrása minden háztartásban szükségessé válhat, így egy alap fúrógépre mindenkinek szüksége van. A fúrógépek folyamatosan fejlődnek, és ezen a téren is hódít az akkumulátoros meghajtás. Ám nemcsak a gépek változtak, hanem a fúrók választéka is jócskán kibővült. Ami régebben speciálisnak számított, azt ma már bárki könnyen beszerezheti. Ezért a lyukak fúrása már inkább a megfúrandó anyagtól függ, és a fúrókat is ezekhez igazodva kell kiválasztani.


Szerszám nélkül nem megy

A faanyagokhoz a központos végű fafúrókon kívül használhatók fém csigafúrók is, és ezeken kívül számos egyéb kialakítású fafúrót is lehet választani. A központos csigafúrókkal nagyon pontosan lehet a furatokat elindítani, míg a csigafúrókkal ez csak előjelöléssel és pontos megvezetéssel lehetséges. A fafúrókat, csigafúrókat lehet használni a hagyományos, tokmány-befogású gépekkel, de kaphatók már SDS-PLUSZ és BIT befogással rendelkező fúrószárak is. Ezeket használni lehet akár az ütve fúrógéppel, vagy a csavarbehajtókkal fa és fém fúrására is.

A fúrókon kívül számos kombinált-, vagy speciális célokat szolgáló fúróeszköz is beszerezhető a szerszám szaküzletekben. Kombinált szerszám pl. a 90 fokos süllyesztő, ami két részből áll, fúrószárból és a süllyesztőből, ami csavarral van rögzítve a fúró végén. Így egy lépésben elkészíthető vele a furat és a süllyeszték is, ami biztosan a furat középpontjában lesz. Ezeket a szerszámokat készletben érdemes beszerezni, mert a süllyesztés mérete a fúró átmérőjéhez igazított.

A Forstner fúrók hengeres szárbefogású, gyorsacél szerszámok, amik kivető pántokhoz, illetve vasalatok süllyesztő fúrásához használhatók az adott méret szerinti kivitelben. Kemény és puhafa, nemesített fa, rétegelt lemezek és műanyag bevonatos forgácslemezek, bútorlapok fúrására alkalmasak. A kimondottan nagyméretű, hosszú furatok készítésére alkalmas fafúrók különféle szárbefogásúak, és különféle készletekben szerezhetők be. A nagy átmérőjű fészkek, vagy süllyesztékek készítésére alkalmasak a fűrész tárcsás fúrószerszámok, amelyek akár vékonyabb anyagok átvágására is alkalmasak lehetnek. Állítható átmérőjű, nagy furatok készítésére alkalmas változatok is beszerezhetők, bár ezek pontossága elmarad az előző szerszámokétól. A koronafúrókkal adott átmérőjű, mély, illetve átmenő lyukak kialakítása lehetséges – akár még téglafalakban is. A keményfém szemcsézetű forgácsoló pereműekkel pedig a beton átfúrása is lehetséges.

A különböző méretű, kúpos kialakítású lemezfúró is már megszokott szerszám, ami különféle méretű lyukak készítésére alkalmas, de csak lemezeken, mert a kialakításuk csak ezt teszi lehetővé. A mély hornyolású és hosszú fafúrók kimondottan hosszú furatok készítésére alkalmasak. A keményfém lapkás fúrók pedig kőzetek, beton, és téglafalak ütve fúrásához használatosak.

Ez csak ízelítő a különféle speciális fúróeszközök változatos arzenáljából. A kiválasztásukkor azonban a kifúrandó anyaghoz kell igazodni, mert csak így lehet megfelelő minőségű furatokat készíteni. Minden fúróeszköz beszerzésekor és használatakor az alábbi szempontokra is érdemes odafigyelni.

A szerszámok munkaképes hossza lényeges. A szabványok ugyan az átmérőhöz tartozó hosszméreteket meghatározzák, ám a rövid és jól hozzáférhető furathoz érdemes rövid fúrót keresni. Ez merevebb, és tartósabb is. A szerszámok anyagának a jellemzője is fontos. Általános célra a gyorsacél (HSS) a gyakoribb, míg a nehezen forgácsolható anyagokhoz a kobaltos gyorsacél (HSSE) az ideális. Nagy teljesítményű fúráshoz viszont a keményfém (VHM) anyagúak a megfelelőek. A szerszámok bevonata is fontos tényező, mert ezek javítják az eszköz hő- és kopásállóságát. A fémekhez használt fúrókat a titánium bevonatok teszik kopásállóbbá, míg a kobaltbevonatúak elviselik a nagyobb forgási sebességet is. A kézi fúrásnál a hűtés helyett inkább kenéssel kell elősegíteni a forgácsolást, általános esetekben azonban érdemes külső hűtést is alkalmazni.

A szerszámok befogása is fontos. A fúrók ugyan általában hengeres szárúak, ám már nem ritkák a hatszög végű, illetve BIT fazonú szerszámszár végek sem. A Morse kúposak csak a nagyobb méretű, oszlopos fúrógépekhez használatos szerszámoknál megszokottak. A fúrószerszámoknál a horony kialakítása sem egyforma. A köszörüléssel kialakított hornyú fúrók pontosabbak és tartósabbak a hengerelt hornyúaknál, ezért csak kevésbé igényes munkákhoz ajánlott a használatuk.

A horony alakja és mérete alapján a széles és mély hornyúak (V) gyors forgácskihordást biztosítanak, ám gyengíti is magát a fúrót. A speciális horony széles, de nem mély (S), ezért ezek a fúrók erősek és nagy előtolással is használhatók jó forgácskihordás mellett, míg a lágy anyagokhoz a jobb forgácstörést és kihordást biztosító, nem túl mély (W) hornyolás a megfelelő. A horonyszög mértéke általában 30 fok, ám a ridegebb anyagokhoz használt fúróknál a 25-28 fok, a képlékeny anyagokhoz pedig 35-40 fokos horonyszögű fúrók az ideálisabbak a jobb forgácstörés miatt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az általános fúrókkal nem lehet ilyen anyagokat forgácsolni, csak a munkát körültekintőbben, óvatosabb előtolás mellett kell végezni.

A fúrók csúcsszög értéke általában 118 fok, de a nehezen forgácsolható anyagokhoz beszerezhető 130-145 fokos csúcsszögű fúró is, amivel az ilyen anyagok forgácsolása ideálisabb. Ezt köszörüléssel természetesen meg lehet változtatni, a módosítás ellenőrzése csúcs szögmérővel lehetséges éppen úgy, mint a kopott fúrók újra élezését követő csúcsszög ellenőrzésekor.


A központos fafúrók kimondottan faanyagok kifúrásához készülnek, többnyire készletben kaphatók


A csiga- vagy spirálfúrók fa- és fémanyagokhoz is használhatók


A tokmány nélküli csavarbehajtó gépekbe csak BIT szárvégű fúrókat lehet befogni


Egy munkafázisban lehet lyukat fúrni a süllyesztett csavarok számára a kombinált kialakítású süllyesztő fúrókkal


Pántfészkek kialakítására a különböző méretű Forstner-fúrók valók


Gerendák, és más méretesebb faanyagok átfúrását teszik lehetővé a hosszú hornyos fafúrók


Nagyobb méretű lyukak, pántfészkek kialakítását a fűrésztárcsás fúrók könnyítik meg


Az állítható méretű, három késes tárcsafúróval több pántmaró szerszám helyettesíthető


A vastagabb anyagok átfúrását teszik lehetővé a különféle átmérőjű és él kiképzésű koronafúrók


A kúpos, növekvő átmérőjű fúró univerzális szerszám, de csak lemezek átfúrásához használható


A mélyhornyolású fafúrók kiváló forgácskihordásuk miatt hosszú furatok kialakításához előnyösek


Kőzetek, téglafalak és beton kifúrásához csak keményfémlapkás spirálfúrók használhatók


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyszerű tippek fúráshoz

A fúrás egyszerű feladatnak tűnik, ám csak a gyakorlott barkácsolóknak. Akinek azonban nincs kellő gyakorlata, az számos hibát követhet el, de megkönnyíthető ez a munka.


Vasbeton fúrása szárazon és biztonságosan

MESTER+A városban már szinte elviselhetetlen a hőség. Van dolguk a klíma szerelőknek, de nem csak dolguk, hanem gondjuk is, hiszen nagyon sok megrendelő a panel lakásba szeretné felszereltetni a...