Számítógép billentyűzet színe

2016-06-20 11:51:34 | Módosítva: 2016-06-21 14:34:57

A hazai számítástechnikai piacon az figyelhető meg, hogy szinte eltűntek a fehér alapon fekete betűs billentyűzetek. A divat a fordítottja lett: minden fekete, és a betűszín fehér, illetve esetleg világító.


Miért fekete?

Ha üzletben keresünk fehér klaviatúrát, akkor egyáltalán nem látunk. A webshopokban látszólag ott vannak, csak nincs árukészleten, kifutott, elfogyott, nem rendelhető stb. A magyarázat csak egy lehet; a fehér klaviatúra hamar koszolódik, és gusztustalanná válik. A fekete, az nem? Dehogynem, csak azon nem látszik, így nem zavar minket, hogy az utcán, közlekedési eszközökön, boltokban és mindennapjainkban felszedett összes bacilus is a gombokon megtalálható. A fehér billentyűzetet legalább azért kénytelenek voltunk rendszeresen tisztogatni, mert gusztustalanná vált. A fekete szín viszont mindent elrejt. Ha a szekrény mélyéről előveszünk egy régen félrerakott fehér billentyűzetet, akkor szinte rátapadt koszt, maszatot találunk rajta. Ezt már csak komoly energiákkal lehetett volna annak idején eltávolítani – nyilván ezért mondtunk le róla, és raktuk félre. De higgyék el, ugyanez a kosz a feketén is rajta van, csak nem látjuk. Sőt, talán még több is, mert ha nem látjuk, akkor még annyira sem tisztogatjuk, mint annak idején a fehéret.


Életünk során sok ezer oldalnyi szöveget olvasunk fehér papíron, fekete betűkkel. Az agyunk olyan szinten gyakorlott a fehér háttéren fekete betűk elolvasásában, hogy az egyszerűen szólva, gyerekjáték a számára. Kísérletek igazolják, hogy ugyanez a hatás érvényesül a számítógép klaviatúránál is. Sokan állítják, hogy a fekete billentyűkkel többet hibáznak, lassabban írnak. A fehér billentyűkön sokkal kisebb megvilágítás mellett is még látható marad a felirat, miközben a fekete billentyűzetek esetében már jóval világosabb környezetben is drasztikusan romlik a leolvashatóság.


Egyszóval, ma is sok érv szólna a fehér klaviatúra mellett, csakhogy szinte egyáltalán nem kapható. Amit találtunk mégis, azt csontszínűnek hívják, de a gyakorlatban megfelel a fehérnek. És akkor ott van még egy lehetőség. Elővenni a régi jó PS2 fehér billentyűzetet – ha még megvan –, alaposan letisztítani, és egy PS2/USB átalakítóval használni a mostani gépeinkhez (amiken már egyáltalán nincs PS2 csatlakozó).

Ha a kosztól és a baktériumoktól való félelmünket félretesszük, és csak a könnyű olvashatóság, gyors betűfelismerés és a hibátlan gépelés a célunk, akkor még egy megoldásunk van a fekete alapú billentyűzet fehérré varázsolására: a billentyűzet matrica. Ne az átlátszó, víztiszta matricákban gondolkozzunk, mert ezek inkább csak arra alkalmasak, hogy az angol billentyűzetre utólag rátegyük a magyar karaktereket. Felragasztásuk után látszik is, hogy ideiglenes gyorsmegoldást alkalmaztunk; egyszóval ronda! A teljes billentyűt lefedő, fehér alapon fekete betűs matrica viszont a billentyűzet magyarosítását és a felismerhetőség javítását egyszerre teljesíti. Különböző méretekben kapható, és ha gondosan ragasztjuk fel, akkor teljesen gyárinak hat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jó tanácsok matrac vásárlásához

Megtalálni az egyedi igényeinek legjobban megfelelő matracot, nem könnyű. Európa egyik legnagyobb matrac kereskedője most tanácsokkal látja el vásárlóit, hogy mikre figyeljenek oda új ágybetét...


Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...