Mérleg szerviz

Korábban is előfordult már velünk, hogy egy javítási tanácsoknak induló cikk végül is inkább arra a következtetésre jut, hogy ne javítsuk. A fürdőszoba mérlegek kapcsán talán nem kell egészen eddig a szélsőségig eljutnunk, de van néhány olyan pontja a témának, ahonnan nincs tovább.

Két mechanikus, és egy elektronikus kijelzős szerkezetet vettünk górcső alá. Mindegyik koros jószág, hibákkal spékelve, de egy új készülék 10-20 ezer forintos árát látva mégiscsak arra következtetésre jutottunk, hogy egy kísérletet megér a dolog. Szétszedtük tehát mind a hármat, hogy tanulmányozhassuk a belsejüket. Ehhez a művelethez nem kell csavarokat keresnünk, viszont a mérlegeket hanyatt fordítva azonnal feltűnt két rugó, melyek mind a három készüléknél azonos helyen vannak. Egy hegyes végű fogóval ezeket kell megfognunk és kiakasztanunk, majd a mérleg alsó és felső lapját összefogva, vissza kell fordítanunk a talpára, és csak ez után emeljük le a tetejét. Ez fontos, mert, mert minden alkatrész az alsó felébe van beépítve, és ha fejjel lefelé szednénk szét, az egész szerkezet széteshet.
A három készülék fedelének leemelése után két dolgot tapasztaltunk. Először is azt, hogy rettenetesen el vannak koszolódva, ami jó eséllyel indokolja a működési problémákat. A vastag porréteg, szövetszálak, pókfészkek bizonyára a készülékek felépítésének és tárolási helyének (a padlón) törvényszerű következményei, a fürdőszobai párás levegő pedig rozsdásodást okoz. A másik feltűnő az volt, hogy bár kívülről a mérlegek eltértek egymástól, a belső felépítésük szinte azonos, legalábbis a mechanikára vonatkozóan. A talp által - rugóerő ellenében - mozgatott mechanizmus két készüléknél egy mérőtárcsa tengelyét forgatja, az elektronikusnál pedig egy "fésűs tárcsát". Az első kettőnél a mérőtárcsáról közvetlenül leolvasható az elmozdulás, a harmadiknál pedig a tárcsa forgását egy kis fotocella számolja, és digitálisan jelzi ki az eredményt.
A lehetséges működési hibák fő forrása tehát az elkoszolódás. Nincs is más dolgunk, mint elővenni a porszívót, és alaposan kiporszívózni a készülék belsejét. A fogasléces hajtóműhöz csak úgy férünk jól hozzá, ha a mérőtárcsát lecsavarozzuk. A tisztítást érdemes segíteni egy kiszuperált fogkefével is, különösen a fogaslécnél. Ugyanide a tisztítás után fújjunk egy kis kenőanyagot is. A fedelet ideiglenesen visszaillesztve a helyére ellenőrizhetjük a működést. A szerkezet olyan egyszerű, hogy valószínűleg ez után már működni fog, de amíg a fedélrögzítő rugó nincs visszahelyezve, addig persze nem mutat helyes értéket.
A készülékek másik gyenge pontja az a húzórugó, ami az ellenerőt biztosítja a felülről ható súlynak. Ennek rögzítése kissé "távolkeleties", a digitális kijelzős mérlegnél például ki is ugrott a helyéről. Gyakorlatilag egy rugómenetet kell rátekernünk a tartólemezére, összesen ennyi a rögzítése. Érdemes jól megfigyelni a képünket, hogy ha ezzel a hibával találkozunk, akkor legyen mihez igazodni. Ugyancsak figyeljük meg a karmechanizmus összekapcsolódását, ami a mechanikus és digitális mérlegeknél is azonos.
Ha a digitális mérleg elektronikus részével van baj, akkor szinte reménytelen a helyzet. Megbontani, megjavítani esélytelen, kicserélni gazdaságtalan. Ezzel már nem érdemes bajlódnunk, mert nem áll arányban az új mérleg árával.
Ha viszont a tisztítás és javítás művelete eredményes volt, akkor következhet az összeszerelés. A két kis rögzítő rugó helyre illesztése bizony nem könnyű feladat, ezért érdemes segédeszközhöz folyamodni. Alakítsunk ki egy-egy kis hurkot akár spárgából, akár puha drótból, ezeket akasszuk rá a rugók fülére és a mérleget fejre fordítva a rugókat enyhén húzzuk fel. Ebben a helyzetben már könnyen elérhetjük a rugófület a hegyes csőrű fogóval, és a rugószemeket a helyükre akaszthatjuk. A mechanikus mérleg ez után még valószínűleg nem fog magától 0-ra állni, de rugójának előfeszítésével könnyen lenullázhatjuk. A digitálisnál erre nincs szükség, mert magától beáll a nullára, de lehetőség sincs erre. Ha nem nulláz le, és nem kapcsol ki magától, akkor valami összeszerelési hibát vétettünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mérleg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Digitális mérlegek

Lassan kiszorulnak a piacról a régi, analóg, mechanikus mérlegek. Az új változatokban a digitális szó rendszerint a kijelzés módjára utal, és a mechanikus "erőmérő" szerkezet ezekben az eszközökben...