Bordás keretek

Az ajándékozáskor az apró dolgok is lehetnek örömszerzők. Sok esetben értékét az ötletessége vagy a sajátkezűsége adja meg igazán. Például egy jól elkapott fénykép, egyedi keretben kedves meglepetést okozhat. A kész képkeretek ugyan nem kerülnek sokba, ám szokványosak, egyedi jellegűt viszont magunk is készíthetünk. Nem kell hozzá más, mint 2 mm vastag karton, vagy 3 mm vastag rétegeltlemez, 5 mm vastag léc, esetleg rétegeltlemezből levágott csík, megfelelő színű hullámlemez és diszperziós ragasztó. A kellékeket bármelyik dekorációs vagy nagyobb papírüzletben beszerezhetjük, s máris munkához láthatunk.

A keret bázismérete a fénykép, esetleg egy jól megválasztott képeslap, nyomat nagysága. A külső széleit 5 mm szélességben kell takarnia a keretlécnek, amelynek szélessége viszont tetszés szerinti is lehet, de min. 30 mm legyen. Ezzel meghatároztuk a képnyílás és a keret méreteit is. A képnyílás alakja lehet kör, ellipszis, vagy négyszögű. Ez után azt kell eldöntenünk, hogy a keret homloklapján körben, folyamatosan milyen mintázatot alakítsunk ki a hullámlemezből. Ezen anyag bordái ugyanis tájolásuk alapján nagyon jellegzetes hatásúak. Az a lényeg, hogy a többnyire gérbevágottan egymás mellé illesztett fedőanyag bordái pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Ez a bordákra merőleges vágásokra is érvényes szabály. A legegyszerűbb, ha a hullámlemezből azonos szélességű csíkokat vágunk le. A vágások mindig a homorú hullám aljának középvonalába essenek. Ez meghatározza a képnyílás melletti keretszélességet.
A 3-5 mm vastag keretanyagból szabjuk le a megfelelő hosszúságú darabokat, a sarkokat azonban ne gérbevágva, hanem a két hosszabb elem közé illesztett hevederekkel egészítsük ki. Vágjuk ki kartonból, vagy falemezből a keret hátlapját. Ha a kép üveglap mögé kerül, akkor annak vastagságával azonos alátétlemezekkel vegyük körül a valóságos képmezőt, majd ragasszuk helyére a képet, helyezzük rá az üveglapot, végül a föléjük ragasztott keretlécekkel fogjuk le az üveglapot. Ezt akár mellőzhetjük is, ha a képet öntapadó, átlátszó és fényes felületű műanyag fóliával fedjük le. Ebben az esetben természetesen szükségtelen az alátétlemez.
A kertet két faforgácslap közé szorítva préseljük le, majd száradás után hozzáfoghatunk a hullámlemezcsíkok pontos összevágásához, majd összeillesztett felragasztásához. A borítóanyagra nagyon ügyeljünk, mert bordái könnyen beroppannak. Vágásukhoz borotvaéles marokkést használjunk, és alátétlappal alátámasztott vonalzó mellett vágjuk át a bordákat. A deformálódást kerüljük. Az összevágott hullámlemez darabokat diszperziós ragasztóval rögzítsük a keretre, majd a keret oldal éleit csiszoljuk simára, és esetleg fessük le akril festékkel. A hullámmintás borítást kombinálhatjuk vastag kartonból kivágott sarokelemekkel, amelyeket előzőleg lefestve tehetünk színessé. Az ilyen keretek legfeljebb 200x300 mm-esek legyenek. Hátoldalukra ragasszunk képakasztó hurkot, a kisebbekre pedig kihajtható kartonlábat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: keret, kép, festmény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öko-logikus építészet

A jó hőszigetelő képességű falszerkezet önmagában még nem képes energia-hatékonnyá tenni az épületet, bár jelentősen hozzájárulhat az épületek gazdaságos üzemeltethetőségéhez. Az...


Összetekerhető képernyő

Az LG fejlesztői olyan 18” méretű OLED kijelzőt mutattak be, amely hihetetlenül hajlékony, akár fel is tekerhető.