Bordás keretek

Az ajándékozáskor az apró dolgok is lehetnek örömszerzők. Sok esetben értékét az ötletessége vagy a sajátkezűsége adja meg igazán. Például egy jól elkapott fénykép, egyedi keretben kedves meglepetést okozhat. A kész képkeretek ugyan nem kerülnek sokba, ám szokványosak, egyedi jellegűt viszont magunk is készíthetünk. Nem kell hozzá más, mint 2 mm vastag karton, vagy 3 mm vastag rétegeltlemez, 5 mm vastag léc, esetleg rétegeltlemezből levágott csík, megfelelő színű hullámlemez és diszperziós ragasztó. A kellékeket bármelyik dekorációs vagy nagyobb papírüzletben beszerezhetjük, s máris munkához láthatunk.

A keret bázismérete a fénykép, esetleg egy jól megválasztott képeslap, nyomat nagysága. A külső széleit 5 mm szélességben kell takarnia a keretlécnek, amelynek szélessége viszont tetszés szerinti is lehet, de min. 30 mm legyen. Ezzel meghatároztuk a képnyílás és a keret méreteit is. A képnyílás alakja lehet kör, ellipszis, vagy négyszögű. Ez után azt kell eldöntenünk, hogy a keret homloklapján körben, folyamatosan milyen mintázatot alakítsunk ki a hullámlemezből. Ezen anyag bordái ugyanis tájolásuk alapján nagyon jellegzetes hatásúak. Az a lényeg, hogy a többnyire gérbevágottan egymás mellé illesztett fedőanyag bordái pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Ez a bordákra merőleges vágásokra is érvényes szabály. A legegyszerűbb, ha a hullámlemezből azonos szélességű csíkokat vágunk le. A vágások mindig a homorú hullám aljának középvonalába essenek. Ez meghatározza a képnyílás melletti keretszélességet.
A 3-5 mm vastag keretanyagból szabjuk le a megfelelő hosszúságú darabokat, a sarkokat azonban ne gérbevágva, hanem a két hosszabb elem közé illesztett hevederekkel egészítsük ki. Vágjuk ki kartonból, vagy falemezből a keret hátlapját. Ha a kép üveglap mögé kerül, akkor annak vastagságával azonos alátétlemezekkel vegyük körül a valóságos képmezőt, majd ragasszuk helyére a képet, helyezzük rá az üveglapot, végül a föléjük ragasztott keretlécekkel fogjuk le az üveglapot. Ezt akár mellőzhetjük is, ha a képet öntapadó, átlátszó és fényes felületű műanyag fóliával fedjük le. Ebben az esetben természetesen szükségtelen az alátétlemez.
A kertet két faforgácslap közé szorítva préseljük le, majd száradás után hozzáfoghatunk a hullámlemezcsíkok pontos összevágásához, majd összeillesztett felragasztásához. A borítóanyagra nagyon ügyeljünk, mert bordái könnyen beroppannak. Vágásukhoz borotvaéles marokkést használjunk, és alátétlappal alátámasztott vonalzó mellett vágjuk át a bordákat. A deformálódást kerüljük. Az összevágott hullámlemez darabokat diszperziós ragasztóval rögzítsük a keretre, majd a keret oldal éleit csiszoljuk simára, és esetleg fessük le akril festékkel. A hullámmintás borítást kombinálhatjuk vastag kartonból kivágott sarokelemekkel, amelyeket előzőleg lefestve tehetünk színessé. Az ilyen keretek legfeljebb 200x300 mm-esek legyenek. Hátoldalukra ragasszunk képakasztó hurkot, a kisebbekre pedig kihajtható kartonlábat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: keret, kép, festmény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új vezeték nélküli szegezőgépek a HiKOKI-tól

Egyre több ács, asztalos, belsőépítész, fa- és gerendaház gyártó, raklapkészítő teszi le akalapácsot és vált szegezőgépre. Számukra jó hír, hogy megjelentek a piacon a Hikoki vezeték nélküli...


A fák ápolásáért

A Magyar Faápolók Egyesületének a leggyakoribb fákkal kapcsolatos betegségeket, kárképeket és egyéb problémákat (vezeték benövése, keresztező ágak dörzsölése stb.) bemutató vándorkiállítását is...