Skil Smartset

Karácsony környékén a nagy gyártók rendszerint kirukkolnak valami akcióval, újdonsággal, vagy legalábbis egy vonzó tálalással. Mindhárom elmondható a Skil Smartsetről, ami egy kis komplett barkácsfelszerelésnek tekinthető, praktikus műanyag kofferban. A dobozban lévő alapgép ugyan ismerős lehet számunkra, hiszen a 14,4 V-os, 2599-es típusszámú akkus csavarozót már korábban bemutattuk olvasóinknak. Bizonyára emlékeznek érdekesen felfelé hajló tokmányrészére, de ugyanígy gyorsbefogó tokmányára, puha, gumírozott markolatára, és a tetején elhelyezett bittartójára. Megbízható alapkészülék; akár lassú fordulatszámú fúrásról, akár csavarozásról van szó.

A Smartset legérdekesebb újdonsága éppen a fenti bittartó körül keresendő. A készletben ugyanis látszólag még egy bittartó található, legalábbis ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, és ugyanúgy feltolható a gépház tetejére. Ez azonban a Panel Navigátornak nevezett anyagkereső szerkezet, amely igencsak jól egészít ki egy fúrógépet. Szándékosan nem fémkeresőt írunk, mert a kis műszer tulajdonképpen az alatta megváltozott anyagsűrűségre reagál, függetlenül attól, hogy ezt a változást fémes- vagy más sűrűbb anyag idézi elő. A működési elv alapján jól megtalálja a falban - a szokásos mélységben - futó elektromos vezetékeket, vízvezeték csöveket, a gipszkarton fal mögötti merevítéseket, a faanyagban a festék alatt megbúvó szegeket; tehát minden anyagszerkezeti változást. Ugyanemiatt persze reagál a csempe fugájára, sőt néha - ha vékony a vakolat - akkor még a falazat fugájára is. Ez némi gyakorlás után kiismerhető, és praktikusan használható.
A Smartsetben ezen kívül találunk még egy jó marék dübelt, hosszabb-rövidebb csavarokat, néhány csigafúrót. Bizonyára jó hasznát vesszük majd a snitzernek, melynek lepattintható pengeszegmensei biztosítják, hogy mindig borotvaéles legyen. Jó minőségűnek látszik a vízszintező, amelynek egy 45°-os mérőüvege is van. Végül ügyes újdonság a műanyag gallérral kiegészített keresztfejű csavarbehajtó bit is. Ez elsősorban arra való, hogy - például gipszkarton szerelésnél - a csavarfejet ne tudjuk túlságosan mélyen behúzatni a felszín alá, és így esetleg elrepeszteni az anyagot. A műanyag gallér ilyenkor feltámaszkodik a felszínen, és a keresztfej nem tudja követni a csavarfejet. Érdemes azonban más esetben is használni a kis segédeszközt, mert segítségével könnyebb a csavarfejen tartani a behajtó bitet.
Mindezek pedig egy önálló műanyag kofferban vannak elhelyezve, ami a szállítást és a tárolást egyaránt megkönnyíti. 19900 Ft-os árával jó ajándéknak látszik, nem csak az ezermesterkedő urak, hanem az ügyes kezű hölgyek számára is. Tapasztalatunk szerint az akkus gépeket ők sokkal bátrabban veszik kézbe, mint a hálózatiakat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mire való a dodanya vagy más néven szegecsanya?

Ha úgy adódik, hogy lemezhez, csőhöz, zártszelvényhez kell valamit csavarral rögzítenie, akkor a következőket kell fontolóra vennie.


Talajcsavar mindenhol

A talajcsavaros technológia egyik nagy előnye, hogy kézi gépekkelolyan helyeken is biztonságos alapot lehet létrehozni, amelyekhez a hagyományos munkagépek nem tudnak hozzáférni. Mivel...