Szobaleválasztás gyorsan

Az előnytelen alapterületű lakóhelyiségek többnyire sok gondot okoznak a tulajdonosuknak. Egy részük leválasztható lenne, ám a kőművesmunkával járó felfordulást nem szívesen vállalja senki. Válaszfalat azonban a hagyományos falazásnál egyszerűbben és főleg gyorsabban fel lehet húzni, ha gipszkartont használunk.

Az ilyen szárazépítésű falakhoz csak fa, vagy fémlemez idomokból összeállított váz szükséges, amire már felerősíthetjük a gipszkarton lapokból álló burkolatot. Az ajtó sem akadály, csak ez esetben a leendő válaszfalhoz szilárdabb tartóváz szükséges. A barkácsolók feltehetően vázanyagként a könnyen beszerezhető fenyőfát választják. A helyiség megosztásához szükséges faváz, valamint a burkolás lényegesebb fogásait fotókkal illusztrálva mutatjuk be.
Első lépésként a fal, pontosabban a faváz helyét mérjük ki és jelöljük be a menynyezeten és a két oldalfalon. E célra vágjunk le egy staflidarabot, és merőleges éle mellett ceruzával jelöljük be a váz pontos helyét. A padlón a felső vonalakra erősített függőónnal tűzzük ki az alsó összekötő léc helyét, és jelöljük is meg. Így a válaszfal majd biztosan függőleges lesz. Az ajtó helyét, azaz a vaktokjának a helyét is ennek megfelelően jelöljük ki. A vázhoz egységesen 50x70 mm-es, egyenes élű, gyalult fenyőfa staflikat válasszunk. Ha a függőleges tartóoszlopokhoz nem tudunk elég hosszú anyagot beszerezni, akkor legalább 100 mm hosszon egymásba eresztetten toldjuk meg a vázelemeket. Közben arra ügyeljünk, hogy csak kevés hulladék keletkezzen.
Előbb a két oldalfalra fogassuk fel a szélső tartóelemeket műanyag dübeles facsavarokkal, majd a menynyezeti hevederlécet is rögzítsük a helyére. Az ajtó vakkeretét két oldalról tartó függőleges vázlécek helyét nagyon pontosan, függőónt használva jelöljük ki. A padlóra is csavarozzuk rá a két oldalsó tartólécet, ám hosszukat úgy válasszuk meg, hogy az ajtó tokját tartó függőleges léceket a padlóra erősített vázelemek bütüihez tudjuk csavarozni. A függőleges összekötőlécet felül egymásba eresztett kötéssel kapcsoljuk a vízszintes mennyezeti hevederlécbe, a padló szintjén pedig a padlón levő léc bütüjéhez fogassuk hozzá.
Következhet a közbenső összekötőlécek beerősítése. Ezek egymástól olyan távolságra legyenek, hogy legalább felezzék a gipszkarton tábla szélességét, illetve az ajtónyílást határoló lécek közötti távolságot felezzék meg. E léceket szabjuk pontosan megfelelő hosszúságúra, és oldalról ferdén behajtott hosszú facsavarokkal fogassuk a hevederlécekre. Az összekötőlécek közé további hevederléceket is be kell építenünk, amelyeknek a gipszkarton táblák magasságában folyamatosan kell futniuk, viszont a közbensőket - a könnyebb beerősítés érdekében - kissé el is tolhatunk egy lécvastagságnyival. A közbenső hevedereket a hossztartók oldala felől behajtott facsavarokkal, vagy csavart szegeket használva rögzítsük. A fal melletti hossztartókhoz azonban alulról és felülről ferdén behajtott facsavarokkal rögzítsünk minden hevederlécet szilárdan, hogy a rögzítésük kellően szilárd legyen. Ezt követően csavarozzuk helyére az ajtó tokjának vakkeretét. Ha ez szélesebb, mint maga a faváz, akkor a hosszfelező vonalában középre tájolva szereljük fel.
Ha már a fal vázát szilárdan összeerősítettük, hozzáfoghatunk a gipszkarton borítás felrakásához. A táblák méretét azonban úgy válasszuk meg, hogy toldani csak a mennyezet közelében kelljen, és minél kevesebb leeső hulladék keletkezzen. Ha ezt már előre kiokoskodtuk, akkor szinte csak az ajtónyílást kell az oldalfal mellé állított táblából kijelölnünk, a felesleges rész kivágása után már csavarozhatjuk is helyére, a vakolatot is helyettesítő burkolati elemet.
A felesleges részek levágásakor éles marokkéssel egyenes léc éle mellett vágjuk be mélyen a gipszkartont, amely ezt követően könnyen letörhető. A kellő méretre munkált élt léc oldalára feszített durva csiszolópapírral, de csak az élek felől ható, rányomás nélküli mozdulatokkal alakíthatjuk ki. A táblát egymástól 20-25 cm távolságban behajtott galván bevonatú 4x40 mm-es, speciális gipszkarton csavarokkal fogassuk a vázra. A nem galván bevonatú csavarok ugyanis rozsdásodhatnak, és a rozsdafoltok átüthetnek még a toldásokat eltüntető glettelésen is. A csavaroknak egyébként nem kell előfúrnunk, fejük pedig 1 mm-el a gipszkarton felülete alá kerüljön. A toldott gipszkarton darabok széle mindig a vázelemek középvonalába essen, a csavarokat pedig a lapok szélétől kb. 20 mm-re hajtsuk be. A csavarozó munkát jelentősen megkönnyíti a nyomatékhatárolóval ellátott csavarbehajtó. A megfelelő nyomatékfokozatot néhány behajtási próbával határozzuk meg, s így a csavarfejek azonos mértékben süllyednek a gipszkartonba.
A fal másik oldalát is fedjük le gipszkartonnal. A fal üregeit csak akkor kell hőszigetelő anyaggal kitölteni, ha a kialakított helyiség nem lesz télen fűtve. Az új fal toldási hézagait ragasztógipsszel töltsük fel, és a még friss gipszbe nyomjunk üvegszálas erősítő szalagot, amire újból spatulyázzunk gipszet. Ezzel megakadályozzuk, hogy később a falon a toldások vonalában repedések keletkezzenek. Természetesen a gipsz az összes csavarfejet is fedje le. Száradás után az egész felületet csiszoljuk, majd gletteljük át, és a felület újbóli simára csiszolása után már csak az új falfelületeket kell átfestenünk. A falcsiszoláskor célszerű a porszívó használata is, mert ezzel a csiszoláskor keletkező finom por nagy részétől azonnal megszabadulhatunk. Az ezt követő falfestés és az esetleges ajtó beépítésével a leválasztási munkát befejezettnek tekinthetjük, s birtokba vehetjük az új helyiséget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fal, válaszfal, paraván

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Falicsempe a konyhába

Egy lakás felújítása nem kerül sokkal többe akkor sem, ha a színeket és mintákat megtervezzük, egységes stílust alakítunk ki, hiszen az mesterember ugyanannyi pénzért rakja fel a csempét a...