Kábelcsatornák

A korszerű építési rendszerek terjedése, a meglevő épületek felújítása, a hálózatok bővítése - az egyre szaporodó elektromos, elektronikus berendezések következtében - mind nehezebb feladat elé állítja a villamos szerelőipart. A korszerű építési technológiák és a villamos elosztó vezetékhálózattal szemben támasztott követelmények igénylik az épületszerkezettől független, utólag is könnyen felszerelhető és bővíthető szerelőcsatorna rendszer alkalmazását, melyben elhelyezhetők több, egymástól elválasztottan szerelt, különböző rendeltetésű és feszültségű áramkör vezetékei, kapcsolószerelvényei. Az elektromos hálózatok kiépítésénél a mind sokrétűbb felhasználói igények következtében egyre nagyobb hangsúlyt kap az áramkörök elválasztása és elkülönítése.

A hagyományos szerelési módok már nem alkalmasak minden feladat megoldására. Szükségessé vált egy - az épület szerkezetétől független - szerelési rendszer kialakítása. Így alakították ki a különböző vezetékcsatornákat, melyek a csatlakozó elemekkel komplett, fejleszthető rendszert képeznek, és szervesen hozzákapcsolhatók bármilyen épületszerkezethez. Ezek a kábelcsatorna rendszerek nem csak esztétikusak, de praktikusak is. Alkalmazási területük széleskörű: használhatók lakások, irodák, ipari létesítmények - nem csak utólagos - szerelvényezésére és vezetékezésére, a számtalan megoldás közül kiválasztva a helyszíni igényeknek legmegfelelőbbet. A vezetékcsatornák alkalmazhatók a hagyományos szerkezetű épületektől kezdve a paneles-, vázas-, könnyűszerkezetes épületeken keresztül a faházakig, vagyis alkalmazhatók mindenütt ahol ezt a szabvány nem tiltja, vagy durva mechanikai veszélynek nincs kitéve.
A csatornarendszerek konstrukciós megoldásai lehetővé teszik egyéb célokra történő felhasználásukat is. A szerelőcsatornák többféle méretben és színben készülnek. Egy-egy rendszer elemei kiegészíthetők, összeépíthetők.
A szerelvényezhető csatornák bordázott alapja válaszfal és szerelvénydobozok felszerelésére alkalmas. Fedele rápattintható, de eltávolítása csak segédeszközzel történhet. A kiegészítő elemek rá-, és bepattintással rögzíthetők. Felületvédő fólia védi a vezetékcsatornát a szerelés során keletkező sérülésektől, melyen szerelési útmutatók találhatók, és szerelés után egyszerűen eltávolíthatók. Jól alkalmazható hálózati rendszerek kiépítésére.
A sík alapú csatornák kábelvezetésre ajánlottak. Egyéb jellemzői megegyeznek a szerelvényezhető típuséval. Mindkét csatornához alkalmazható 70°-120° között állítható külső és belső ív, mely segíti a gyors kivitelezést akár a legbonyolultabb helyzetekben is.
Az elágazó-doboz keresztelágazások kialakítására használható. Az alap és oldalfalak kitörhető nyílásokkal vannak ellátva, így alkalmas valamennyi csatlakoztatható csatorna elágaztatására.
Kivehető válaszfalak biztosítják az áramkörök két szinten történő elkülönítését. Visszahelyezése igény szerint kétféle módon történhet. Feliratozható, így a leágazások beazonosítása könnyű.
A szerelvényezhető csatornák bordázott alapjára szerelvénydobozok, szerelvénytartók szerelhetők igen egyszerű módon. Több szerelvény beépítése esetén egymásba illeszthető panelek felhasználásával helytakarékos szerelvénycsoport alakítható ki, mely mindkét csatorna típushoz alkalmazható. Felhelyezése rápattintással rögzíthető a csatorna peremére. Szintén mindkét csatornához alkalmazható szerelvénydoboz modul elemekhez. A csatornára pattintható alapkeretbe történik a szerelvények rögzítése. Fedele zárható füstszínű ajtajával tetszetős külső megjelenésű. A csatorna alap bordáira a válaszfal szintén bepattintással rögzíthető. Ha két válaszfal közötti távolság megfelelő, egy rekeszfedél beépítésével teljesen elkülönített rekesz hozható létre a csatorna belsejében.
Abban az esetben, amikor a vezetékcsatornák találkozási pontjai nagyobb terhelésnek vannak kitéve, belső öszszekötő elem használata javasolt. A belső összekötő a megfelelő előkészítés után gyorsan és erősen rögzíthető a hozzá tartozó műanyag csavarokkal.
Előfordul, hogy csak egy-két vezetéket akarunk "eltakarni". Ilyen célra fejlesztették ki a minicsatornákat. Ezek is többféle méretben, színben és típusban készülnek. Megfelelő takaróelemek használatával egybeépíthető a többi elemmel. A sarokpántos fedelű minicsatorna öntapadós alappal készül, mely egyszerű, gyors rögzítést és a vezetékek optimális elhelyezését biztosítja. Természetesen ehhez is megtalálhatók a megfelelő kiegészítő elemek: külső-belső ívek, összekötő elemek, T-idomok, T-elágazók, illesztő elemek. A T-elágazók mennyezeti elágazásoknál lehetővé teszik csillárok, lámpák elektromos vezetékeinek biztonságos, esztétikus és gyors elvezetését. Segítségével jobb-, vagy baloldali sarokelágazás is kialakítható, biztosítva a fő és leágazó vezetékek optimális elhelyezkedését.
Sok esetben esztétikai szempontból nem akarjuk, hogy nagyon "szem előtt legyenek" a vezetékcsatornák. Erre nyújt megoldást a padlószegély-, és falicsatorna, melyhez a kiegészítő és öszszekötő elemek széles választéka áll rendelkezésre. Az áramkörök teljes elkülönítése a sarokelemeknél is megoldott. Szintén kiegészíthetők és összeépíthetők a többi elemmel. Állítható belső íve a felesleges rész levágása nélkül közvetlenül a csatornára szerelve 70°-135°-os kitérést tesz lehetővé. Létezik ötrekeszes, igen nagy beltérrel rendelkező alap is, melyre a kiegészítő elemek rá- és bepattinthatók a gyors és egyszerű szerelhetőség érdekében.
A padlófeletti csatornarendszer tovább színesíti a vezetékcsatornák választékát. A csatornára jellemző a keresztmetszetnek megfelelő csökkentett helyszükséglet, kivételes ellenálló képesség a lépéssel és a terhelt áthaladással szemben. A sarokelem az elágazó dobozzal tovább bővíti a rendszer felhasználhatóságát. Ez a típus ideális kiegészítője lehet a nyílt terű helyiségekben használt vezetékcsatorna rendszereknek, ahol a szobán keresztül kell elvezetni a vezetékeket. A gyors felszerelhetőség lehetővé teszi a különféle összeállítások könnyű és időtakarékos megvalósítását. Van olyan kábelcsatorna rendszer, ahol a szerelvényezhető műanyag csatornákba díszítő csíkot lehet szerelni négy-féle színben. A díszítő csíkok a csatornát még esztétikusabbá, szebbé teszik. 75x50 mm-es csatornamérettől már szerelvények is rögzíthetők a csatornába. Esztétikus kivitel, könnyű szerelhetőség jellemzi az alumíniumborítású kábelcsatorna rendszereket is. A csatornák a következő kialakításban választhatók:

  • Mellvéd csatorna: két szélén lepattintható borítóelem található. Ha bővíthető csatornához kapcsoljuk, az egyik szélén levő borítóelemet és a toldó elemet pattintjuk a helyére.
  • Padlószintre szerelhető csatorna: rendelkezik egy távolságtartóval, mely segítségével eltüntethető a padló egyenetlensége.
  • Bővíthető csatorna: ehhez a csatornához tartozik egy toldó elem, amellyel összekapcsolhatjuk a csatornákat. Ezzel a módszerrel tetszőleges számú és méretű csatorna kapcsolható egymáshoz.

A rögzítőkeretekkel egyszerűen és gyorsan rögzíthetők a szerelvények a kábelcsatornába. A vezetékcsatornák szabad tereken történő alkalmazása megengedett ugyan, de a csepegő és fröccsenő víztől, a közvetlen napsugárzástól, mechanikai sérüléstől védetten kell elhelyezni.
Megjegyzendő, hogy a különböző feszültségű elektromos vezetékeket még szigetelt állapotban, válaszfallal elkülönítve sem célszerű egymás mellett vezetni. Amikor eltérő feszültségű áramköröket egymástól igen kis távolságra szükséges elhelyezni, ajánlatos kettős, vagy megerősített szigetelést alkalmazni. Ilyen vonatkozásban egy műanyag válaszfal beépítése jelenti a szigetelés megerősítését. Elektromágneses elválasztás igénye esetén fémbevonatú, vagy árnyékolt vezetékek használata szükséges. Ebben az esetben az osztott vezetékcsatorna rendszer az áramkörök elválasztásával lehetővé teszi az árnyékolt vezeték elszigetelését más áramköröktől.
A villamos hálózatokon végzett munkák gyakran okoznak súlyos baleseteket, éppen ezért még a legkisebb munkáknál is rendkívül fontos a biztonsági előírások betartása. Alapszabály, hogy sohasem szabad olyan hálózaton munkát végezni, melyet előzőleg nem feszültségmentesítettünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs István


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Optikai csatlakozók és kábelek

A híradástechnikában elterjedten használják az üvegszálas, másképpen optikai vezetékeket. Mivel a hálózati vezetékek kiépítése a szakcégek feladata, mi, közönséges felhasználók nem nagyon...


Mágneses töltőkábel

Nem mondanánk, hogy egy eddig ismeretlen újdonságról van szó, hiszen külföldi webshopok-ban és a hazai kereskedelemben is beszerezhető a mágneses töltőkábel adapter. Mégis kevesen hallottak...