Gyors vezetékbővítés

Megeshet, hogy a korszerű vörösrézcsőből készült vízvezetékünk egy szakaszát meg kellene hosszabbítanunk, vagy új leágazásra lenne szükségünk. Kis munka, amelyre nem szívesen vonulnak ki a szerelők, a várható költség pedig meggondolásra késztet bennünket. Közben nem is gondolunk arra, hogy ezt talán magunk is elvégezhetnénk. A korszerű fittingek ugyanis a hatékonyság jegyében születtek, és egyszerű, gyors szerelést tesznek lehetővé.

Toldásnál, vagy leágazásnál nem feltétlenül kell forrasztható közdarabokat igénybe vennünk. Helyette a kúpgyűrűs köz-, könyök-, vagy leágazó idomot célszerű használnunk. A fő az, hogy a cső átmérőjéhez - 10, 12, 14, 16, - mm - megfelelő méretűek legyenek. Elég, ha megmérjük a csővezeték külső átmérőjét, és ha nem szaküzletben, hanem pl. barkácsáruházban vásároljuk meg a kellékeket, akkor a csőre húzható, két vége felé kúposan kialakított réz tömítőgyűrű belső átmérője alapján válasszuk ki a megfelelő méretű szerelvényt. Ezek hollandi anyás, tehát oldható csőkötések, ám a szorítóanya belső kialakítása - a kúpos gyűrű miatt - a hagyományostól némileg eltérő. A pontosan csőre illő kúpos gyűrűt a fitting kúpos fészkébe szorítja a hollandi anya, és a csővezeték másik végére is ugyanígy rögzíthetjük fel.
A csővezetéket ilyenkor a megfelelő sarokszelep elzárásával víztelenítsük, majd a betoldás helyén a rézcsőből a fitting hosszánál 8-10 mm-nyivel rövidebb szakaszt vágjuk ki. Ha módunk van, akkor a leágazó idomot a sarokszelep után 5-6 cm-re szereljük fel. A csődarab kivágásához finomfogú kis fémfűrészt használjunk, a vágás vonalát pedig a csőpalástra csavart egyenes élű papírcsík segítségével filctollal jelöljük be. A lefűrészelt csővégek élét csiszolóvászonnal sorjátlanítsuk. A hollandi anyákat húzzuk a csövekre, majd az egyik csővégre húzzuk rá a kúpos szorítógyűrűt is. A gyűrűt kissé húzzuk hátra, a csőpalástra kenjünk szilikon zsírt, majd a másik csővégre is húzzuk fel a hollandi anyát és eléje a kúpos szorítógyűrűt. A csőkötő idomot illesszük a csővezeték közé, de úgy hogy a másik csővég is a nyílásába kerüljön.
Az egyik oldalon most már helyére húzhatjuk a szorítógyűrűt, amelynek vége 1-2 mm-re legyen a cső végétől. A fittinget állítsuk a megfelelő helyzetbe, majd hajtsuk rá kézzel a hollandi anyát. A másik csővégen is illesszük a fitting nyílásába a szorítógyűrűt, majd a rögzítőanya kézzel történő meghúzásával igazítsuk a helyére. Vizsgáljuk meg a fitting helyzetét, és ha megfelelőnek találjuk, villáskulccsal és állítható vízpumpa-fogóval lassan meghúzva rögzítsük véglegesen. E gyorskötéseket nemcsak leágazásoknál, hanem a csővezetékek merőleges irányváltozásainak kialakításához is használhatjuk. A leágazó idom menetére a saját hollandi anyáján kívül akár hajlékony bekötővezetéket is csatlakoztathatunk, ha megfelelő szigetelő gyűrűt is használunk a bekötéshez.
Egyenes irányú csőtoldásoknál alkalmazhatunk körmös kötésű közdarabot is. Ezeknél a csővégeket teljesen össze kell tolnunk a közdarab belsejében. Rögzítésüket a hollandi anyák alá kerülő körmös alátétek, tömítésüket pedig az alátétek alatti gumigyűrűk biztosítják. A fittinget most is előbb az egyik csővégre kell felerősíteni, majd ezt követően csatlakoztassuk hozzá a kiegészítő csövet. Így elkerülhetjük a nagyobb felkészültséget igénylő forrasztási munkákat, s egyszerűen és viszonylag gyorsan megoldhatjuk kisebb vízvezetékes problémáinkat. (Ilyen fittingeket a barkácsáruházak és a szerelvényeket árusító szaküzletek forgalmaznak.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor ötrétegű vezetékrendszer

Az építőiparban az épületgépész szakemberek nemcsak családi házas, vagy társasházas projektekkel találkoznak, hanem sok esetben bonyolultabb, nagyobb csőátmérővel tervezett rendszereket is...


Ólomcső helyett

Az ólomcsövet tartalmazó régi vízvezetékek felújításával inkább előbb, mint utóbb szembe kel nézni. A szerelvény ipar szerencsére számtalan lehetőséget kínál erre, problémát inkább az anyagiak...