Mérleghinta

A kedves karácsonyi ajándék elkészítéséhez egy régi játékokat ábrázoló bélyegsorozat egyik darabja adta az ihletet. Anyagszükséglete jóformán alig van, komolyabb felszereltséget szerszámok tekintetében sem igényel. Ennek ellenére - naiv egyszerűségében is - érdekes játék.

Először döntsük el, milyen nagyságú babák fognak hintázni. Ez az arányok és a méretek miatt lényeges, ugyanis az ülőke támláját és a kapaszkodót eszerint kell méretezni. A minta kb. 10 cm nagyságú babákhoz készült, a méretek is ehhez alkalmazkodtak, amit természetesen az "egyéni adottságokhoz" kell igazítani.
Kezdjük munkánkat a hinta karjának megrajzolásával, mely 45x15 mm-es 380 mm hosszú fenyőfa léc lehet. Jelöljük be a közepét a széles és a keskeny oldalon is. Végeit gömbölyítsük, két-két oldalát "karcsúsíthatjuk". Ügyeljünk a pontos, szimmetrikus rajzolásra és megmunkálásra, mert így később elkerülhetjük a kiegyensúlyozás szükségességét. Most jelöljük és fúrjuk ki az ülőke karjának és a kapaszkodójának furatait is.
A hinta karjának tengelye és az egyensúlyozó kar 8 mm-es tipliből készülhet. Mértani közepén - mindkét lapján - fúrjuk át 8 mm-es fúróval. A szélesebb oldali furatba kerül az egyensúlyozó kar, ami kb. 180 mm. A keskenyebb oldal furataiba kerülnek a 20-25 mm hosszúságú tengelyek. Az egyensúlyozó kar felső végére tehetünk színes fagolyót, mintegy záróelemként, ellenkező végére ellensúlyt kell szerelni. Ellensúly gyanánt egy 55 mm átmérőjű, 20 mm vastag fakorongot használhatunk, mely 8 mm-es furattal csatlakozik a karhoz. Hogy súlyosabb legyen, közepébe egy fémcsapot ragaszthatunk, köré pedig virágszirmot mintázó keret került.
Az ülőke karjának - ami babaderék méretű legyen - 3-4 mm-es lemezt használhatunk, amit hurkapálcából vágott ráccsal építünk a hinta karjához. A kapaszkodót egy, az alján levő kis csappal rögzítsük. A 130x180 mm nagyságú talp 5 mm-es lemezből készült, ami egy megfelelő méretű keretre van ragasztva. A keret készülhet sima lécből is, de mutatósabb, ha valamilyen profilra mart lécből, esetleg képkeretből készítjük. Rajzoljuk be az állvány csapjainak helyét - a két 80x5 mm-es "furatot" - szimmetrikusan a középpontra, egymástól 45 mm-re (vagy amilyen széles a hinta karja), melyet lombfűrésszel könnyen ki tudunk vágni.
Az állványok is 5 mm-es lemezből készültek. Magasságuk 180 mm, talpponti szélességük 90 mm, mely 5 mm-rel hosszabb a csapok miatt, melyekkel majd a talpba rögzítjük. E csapok 5-5 mm-rel keskenyebbek legyenek, így képezve vállat az állványnak, hogy ne csúszhasson be a talpba. A tengelyek furatát 8-8,5 mm-es fúróval fúrjuk ki. Az állvány oldala maradhat "tömör", de fűrészelhetünk bele bármilyen mintát is, így az ellensúly mozgása még látványosabb lesz.
Ezek után a leszabott, kifaragott alkatrészeket csiszoljuk le gondosan, azokat a részeket, melyeket színezni akarunk fessük be (egészségre nem ártalmas festékkel, lazúrral), majd száradás után ragasszuk össze. Utolsó simításként egy-két réteg lakkal fejezhetjük be munkánkat.

"Mutatós" állatfigurák

Bár a modern technika korát éljük, a digitális órák mellett azért szép számmal akadnak analógok is, melyek használatát gyermekeinknek meg kell tanítani. A "gyakorló" óra egyszerű, átlátható beosztású számlap, két, kézzel állítható mutatóval. Hogy könnyebb, játékosabb legyen a tanulás, készíthetjük az ilyen órát kedves-kedvenc kis állat figurákra. A bagoly, a csiga, a maci, a pingvin vagy a cica jó alany ezekhez az eszközökhöz. Anyag-, és szerszámigénye is minimális.

A megtetszett alakot rajzoljuk (át) 4-5 mm vastag rétegeltlemezre, majd fűrészeljük ki. Körzővel rajzoljunk megfelelő méretű kört, osszuk fel 12 részre, majd ezt is fűrészeljük ki. Ezután a számlapot az alakra helyezve fúrjuk át. Rajzoljunk a sugárnál valamivel hosszabb ill. rövidebb mutatót. Mielőtt ezt is kivágnánk, fúrjuk ki a tengely csavarjának helyét, így könnyebb. Csiszoljuk le gondosan az egyes darabokat, majd színezzük, pácoljuk, esetleg égetéssel díszítsük. A mutatókat feltétlenül fessük be. A számlapon az óraosztást, ill. az órákat tisztán, láthatóan egyértelműen készítsük. Ragasszuk a számlapot a figurára, majd egy csavar segítségével szereljük rá a mutatókat. Az óra készülhet fix talppal vagy lábbal, de tehetünk kinyitható lábat is rá, így laposabb, könnyedén lehet akár táskába tenni, de tárolni is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Képes kerti ötletek

Egy kert kialakításának sok mozzanatát le lehet írni, be lehet mutatni, ám rengeteg olyan ötlet van, amit elég meglátni, különösebb magyarázat nélkül tetszik az embernek,. Összegyűjtöttünk egy...


Függő pihenők kertbe, teraszra

Képes, ötletadó összeállításunkbanközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok jó...