Új Bosch kalapácsok

A fúrási technológiák kapcsán sokszor leírtuk már, hogy az általános ütvefúró gépekkel ugyan lehet betont fúrni, de nem igazán erre a munkára valók. Rendszeres betonfúrásnál a körmöstárcsás ütőmű előbb-utóbb kikopik, fokozatosan csökken az ütési energia. Ráadásul egy átlagos fúrógép fordulatszáma jóval kétezer fölött van percenként. Ha a fordulatot leszabályozzuk, akkor ezzel párhuzamosan az ütési energiát is visszavesszük, ha viszont pörgetjük a fúrószárat, akkor felmelegszik a hegye, és kiolvad a keményfém lapka. A beton fúrásához mindezek miatt a fúrókalapácsokat ajánljuk. A Boschtól kölcsön kapott PBH 180 RE éppen ennek a kategóriának az egyik legújabb tagja.

Tulajdonképpen egy új családról van szó, melyet külső megjelenésük is elárul. A motortengely a tokmánytengellyel párhuzamos maradt, a markolattal alkotott háromszöget pedig a háromszög átfogójával merevítették ki. Ez egyben egy fajta pótmarkolat és kézvédő is, mindenesetre profi külsőt kölcsönöz a gyártmánycsaládnak. A 43 mm-es nyakrészre persze egy szokványos pótmarkolat is csatlakozik, amelybe műanyag mélységhatárolót építettek.
A PBH 180 RE egyebekben a szokásos pneumatikus fúrókalapács. Maximális fordulatszáma mindössze 1100 percenként, tehát nem égeti a fúróhegyet, viszont az alacsony fordulathoz komoly (1,3 J) ütési energia társul, ezért nagyon hatékony a fúrás. A fúrókalapácsok sajátossága a speciális tokmány is; a 180-as természetesen a Bosch SDS gyorsbefogó tokmányát kapta. Az ütőmű energiáját csak ez a tokmány képes hatékonyan átadni, a hagyományos tokmány erre nem alkalmas.
A konstrukciónál határozottan lehet érezni, hogy próbálták univerzálissá tenni. A finoman (gyakorlatilag 0-tól) induló fordulatszám-szabályozó, és a forgásirány váltó például nem csak a fúrás megkezdését segíti, hanem felkínálja a lehetőséget a csavarbehajtásra is. Az alacsony fordulat és nagy nyomaték kifejezetten kedvező ehhez, de szükségünk van még egy menetes SDS szárra és annak végére egy hagyományos tokmányra. Ezeket külön tartozékként kell beszereznünk. A 180-as egyik nagyobb testvére, a PBH 200 FRE ezt még praktikusabban oldja meg; az SDS tokmány helyére egy normál gyorsbefogó tokmány szerelhető, egyetlen mozdulattal.
Ugyancsak a többcélú felhasználást segíti, hogy a 43 mm-es nyakrésznél fogva a gép állványba rögzíthető. Persze ha rögzítjük a gépet, akkor a kapcsológomb rögzítésére is szükség lehet. A fúrókalapácsot a hagyományos ütvefúrókra jellemző fordulatszám határolós kapcsológombbal, és reteszelővel is ellátták; kis túlzással, akár esztergálhatunk is vele.
Nézzük még, hogy a családbéli testvérek miben különböznek a 180-astól. Az előbbi 510 W-os teljesítményével szemben a PBH 200 RE típusjelű 530, a PBH 200 FRE pedig 550 W-os. Ennek arányában az 1,3 J-os ütési energia is 1,4; illetve 1,5 J-ra növekszik. A nagyobb teljesítménnyel a betonfúrás maximális átmérője is kisé megnő. Szerintünk a leginkább kézzelfogható különbség azonban a fentebb már említett cserélhető fúrótokmány. Ez csak a 200 FRE-nél lehetséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

1 Akku - 1000 munka

A Proma Hungary Kft. bemutatja az új akkus kézi PowerPremium szerszámcsaládot, amely gépek a lithium-ion technológia eredményeit hasznosítva segítik a felhasználó munkáját. A lítium-ion (Li-Ion)...


Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...