Kínálati bőség minden feladatra

Digitális mérlegek

2009-05-15 12:04:05 |

Lassan kiszorulnak a piacról a régi, analóg, mechanikus mérlegek. Az új változatokban a digitális szó rendszerint a kijelzés módjára utal, és a mechanikus "erőmérő" szerkezet ezekben az eszközökben is megtalálható. Ugyanakkor a leolvasás pontossága és egyértelműsége kétség kívül a modern technika felé billenti a mérleget.

Aki mérleg vásárlásán gondolkozik, az talán szívesen fogadja az alábbi kis eligazításunkat. Szempontokat a vásárláshoz, a választáshoz, és egy általános ismertetőt, hogy milyen mérlegfajták szerezhetők be a hazai piacon. Alapvetően két csoportba sorolhatók a mérlegek: hitelesíthetőek és nem hitelesíthetőek. Előbbiek használatosak pl. üzletekben, vagy gyártási folyamatokban, utóbbiak pedig leginkább otthoni célokra alkalmasak. Cikkünkben ez utóbbi kategóriát igyekszünk bemutatni.

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő digitális mérleget?

mérlegElőször is számba kell vennünk, milyen tömegeket szeretnénk mérni. A mérlegek többségére jellemző, hogy mérési tartományuk alsó és felső határán ismételt méréseknél nem ugyanazt az értéket mutatják. Pl.: egy századgramm érzékenységű, 100 gramm kapacitású precíziós mérleg nem alkalmas 0,03g mérésére. Előfordulhat, hogy 0,00-t, vagy 0,04 g-ot fog mutatni. Ilyen kicsi tömegek mérésére az ezredgramm pontosságú gyémántmérleg alkalmas.
Mi az a maximális tömeg, amit mérni szeretnénk?
Ha például 80-100 grammokat kívánunk mérni az előbb említett digitális mérleggel, akkor az azért nem szerencsés, mert ha csak egyszer is véletlenül ráejtjük ezt a tárgyat akár néhány centiméter magasságból, akkor biztosan túlmegy a mérleg a 100 g-os mérési kapacitásának határán. Ekkor az érzékelő minden bizonnyal károsodni fog, rosszabb esetben tönkre is megy, és természetesen ilyenkor a garanciáját is elveszti a mérleg.

A mérni kívánt tárgy nagyobb, mint a mérleg tálcája?

Zsebmérlegek esetében gyakran fogalmazódik meg ez a kérdés. A legtöbb zsebmérleg tálcája viszont valamivel kiemelkedik a mérleg síkjából, így túlméretezett tárgyak mérésére is alkalmas. A csomag- és platformmérlegek szintén alkalmasak túlméretezett tárgyak mérésére az eltávolítható kijelzőknek köszönhetően. Ha mód van rá, keressünk olyan mérleget, ahol a mérni kívánt tömeg a mérési tartomány 25-75%-ába esik, így mindig a legpontosabb értéket fogjuk kapni, és a mérlegnek is hosszú élete lesz.

Nézzünk néhány fő csoportot a digitális mérlegek kínálatából!

Digitális precíziós mérleg, zsebmérleg

Ezek ezred-, század-, vagy tizedgrammos pontossággal mérnek. Tárázhatók (vagyis kinullázhatók), bekapcsolás után önkalibrálást végeznek, használat után automatikusan kikapcsolnak. Bármikor újrakalibrálhatók. Könnyen olvasható kijelző, gyors mérés és egyszerű használat jellemzi őket.

digitális mérlegDarabszámlálós mérleg

A tárázás, bekapcsolás utáni önkalibrálás, automatikus kikapcsolás ezekre is jellemző. Nagyméretű kijelzőik jól olvashatók, rozsdamentes acél a mérőfelület, a plexi fedél pedig sok esetben egyben tál is. A darabszámlálási funkció itt is a mérési tartomány középső részén a legbiztosabb.

  • A konyhamérlegeknek két elterjedt változata van, a lehajtható fali-, és az asztali változat. Méréshatáruk kb. 2-6000 g, és 1g-os lépcsőkben jelzik ki a súlyt. Tárázási lehetőség, önkalibrálás, automatikus kikapcsolás, modern megjelenés jellemzi ezeket a háztartási eszközöket. Egyes fali változatokba órát és visszaszámlálót is építenek.
  • A személymérleg méréshatára: 100-200 kg között változik, mérési pontossága rendszerint 100 g. Nagy pontosságú mérőszenzorral működik, koppintással üzembe helyezhető. Az LCD kijelző jól és egyértelműen olvasható.
    A digitális személymérleg kiegészülhet testzsír/testvíz méréssel is. Memóriájában akár 10 személy adatait tárolhatja, ami a változások nyomon követését szolgálja. Nem csak testsúlyunkat ellenőrizhetjük folyamatosan, hanem az életkornak, nemnek, testmagasságnak megfelelő optimális víz-zsír arányok beállítását is segíti.
  • A posta- és csomagmérlegek inkább vállalatok, vállalkozások munkaeszközei. Nagyobb tömegek mérésére is alkalmasak, masszívak, de hordozhatók. Méréshatáruk akár 120 kg is lehet, 2-100g-os lépcsőkben mérnek. Egyes típusoknál lehetőség van számítógépes csatlakozásra is. A többfunkciós mérőtálca viszont jóval könnyebb dolgok, pl. levelek és henger alakú tárgyaknak mérésére való.
  • Természetesen kapható már digitális bébimérleg is. A babamérleg, 10 g-os lépésekben 20 kg-ig mér, tehát nem csak csecsemő, hanem kisebb gyerek súlygyarapodását is kijelzi. Csecsemő mérése tál segítségével, 20 kg alatti gyermek mérése tál nélkül történik. A tartás (HOLD) funkció rögzíti a mért értéket. A csúszásmentes felületek könnyen tisztíthatók.

Forrás: http://www.merleg.co.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Digitális rádiózás ma

A kezdetek óta foghatók a sugárzás keretében a Magyar Rádió MR1-Kossuth, MR2-Petőfi és MR3-Bartók csatornái (és ekkor még hallgatható volt a Swiss Satellite Radio három adója is). A kísérleti...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...