Professzionális akkus gépek

A Bosch az ipari kategóriában is piacra dobta akkus gépcsaládját. Szeptemberi számunkban már hírt adtunk róluk, most pedig módunk van részletesebb információkkal is szolgálni. Gyakorlati próbáként Németországban néhány tipikus középvállalatot szereltek fel akkus gépekkel. Ilyen például az a 30 főt foglalkoztató cég, mely külső és belső munkákat egyaránt végez új építkezéseken és lakások átalakítása során. Szerelnek lépcsőket, ablakokat, ajtókat, összeállítanak bútorokat, komplett konyhákat, fürdőszobákat. Asztalosműhelyükben minden előkészítő munkát elvégeznek, akár fa-, akár dekorációs munkáról legyen szó.

A dolgozók és a cég vezetője egyaránt kedvező tapasztalatokról számolt be. A kék színű Bosch akkus gépcsalád tagjai teljesítményükben felveszik a versenyt a hálózati társakkal, ugyanakkor lényegesen felgyorsult a munka. Nincs szükség a vezetékek kiépítésére, csatlakozókra (építkezéseknél sokszor még nehezen is érhető el az elektromos hálózat), javult a munka minősége és a biztonsága is.
Az ipari akkus gépek eddig két gépcsaládban valósultak meg; 14,4 V-os és 24 V-os akkumulátorra építve. A tápforrás mindkettőnél NiCd akku, melynek használata a profi gépeknél logikusabb, mint más akkurendszereké. Az NiCd akku terhelhetősége igen nagy, és a folyamatos munkát is jól bírja. Szabályozott töltővel 1 órán belül újratölthető, a teljes kimerítés és újratöltés ciklusa pedig az ipari felhasználás során jól megvalósul, ezért akár 1000 feltöltést is bírnak az áramforrások.
A 14,4 V-os gépcsalád egy fúrócsavarozóból, ütvefúró-csavarozóból, szúrófűrészből, gyaluból és sarokcsiszolóból áll. A szúrófűrész (GST 14,4 V) magnézium öntvényből készült háza révén könnyű, mégis igen masszív és alig megy át a hajtómű rezgése a házra. Előtolása 4 fokozatban állítható, a fűrészpenge cseréjét pedig a Bosch SDS rendszer szerszám nélkül biztosítja. A GHO 14,4 V jelű gyalu egy feltöltéssel lucfenyőnél 70 m hosszúságot képes végiggyalulni 0,5 mm gyalulási mélységben, 45 mm gyalulási szélességben. A volfrámkarbid penge könynyen és gyorsan megfordítható (mindkét oldala köszörült), a forgács pedig mindkét oldalra kivezethető. Használatánál különösen előnyös, hogy nem kell a kábelt magunk után húzgálni, nem kerülhet a gyalulás útjába.
A GSR 14 V típusjelű fúrócsavarozó kétfokozatú bolygóhajtóművet kapott, így igen nagy nyomatékra képes. Bolygóhajtóművének minden fogaskereke fémből készült, ami hosszú élettartamot garantál folyamatos munkavégzés mellett is. Nyomatéka 15 fokozatban határolható, és természetesen fúrási fokozat is kapcsolható nyomatékhatárolás nélkül. A 14,4 V-os kollekció kiegészül egy ütvefúró csavarozóval, egy sarokcsiszolóval és egy kézilámpával is.
A 24 V-os család szintén fúrócsavarozóból, ütvefúró-csavarozóból, valamint fúrókalapácsból, körfűrészből, szúrófűrészből, szablyafűrészből és gérvágóból áll. A megnövelt akkufeszültség arányában nagyobb a gépek teljesítménye illetve nyomatéka is, ami a professzionális felhasználás során gyakran szükséges. Az eddigi tapasztalatok igen kedvezőek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Wellnes jár az akkunak is!

Napjainkban egyre jobban terjed aLi-ionos akkumulátorok felhasználási terülte. Először a notebookok akkumulátorait cserélték le, arégi Ni-Mh-ról Li-ionra, de mára aszerszámgép akkumulátoroknál is...


Akkumulátoros porszívók

Kezdetben voltak a morzsaporszívók, melyek már egy-két évtizeddel ezelőtt is akkumulátorral működtek. Egyszerű és olcsó kis szerkezetek, melyek tényleg arra valók, amire a nevük is utal;...