Csipkéslevelű csúcsvirág

Eredete, formája

A csipkés csúcsvirág (Adrisia Orenata) Távol-Keletről származik. Valódi elevenszülő, mivel utódnövénykéi a még rajta lévő színes bogyóiból csíráznak ki.
Alakja szétterülő ágazatú kis fácska. Nagysága kezdetben 1/4 -1/2 méter körüli, mely kifejlett állapotban 1 méterre is megnőhet. Hajtásai oldalirányban széthajlók, oldalágak képzésére hajlamos. Levelei keskenyek, lándzsa-végszerűen kihegyesednek, színük fényes, sötétzöld. Különlegessége, hogy a levelek peremén feltűnő, csomós megvastagodás található, ahol egy baktériumféleség él, amely a növény élettartamát jelentősen befolyásolja. Eltávolítása esetén a növekedési esélye jelentősen romlik. Virágai illatosak, a hajtásvégeken csoportban jelennek meg, és apró, krémfehér színűek. Virágzása júliustól augusztusig tart. Virágait a bogyótermések váltják fel, melyek borsó nagyságúak, beérve piros színűek, fényes felületűek. Gyakran még fél évnél is tovább díszítik a növényt, addig, amíg a friss hajtások vagy a virágok is megjelennek.

Elhelyezése, ápolása

Egész évben párás légtér mellett világos, de nem napos, lehetőleg keleti fekvésű helyet kíván. Az erős nyári napsütéstől védeni kell. Szokásos szobai hőmérsékleten tartható, de télen a 12-16 °C-os hőmérsékletet kedveli. A földjét folyamatosan nedvesen kell tartani, nem szabad kiszáradnia, de túlöntözni sem szabad. Páraigényének kielégítése - a telet kivéve - párásítással biztosítható. Tápanyagellátása márciustól augusztusig kéthetenkénti tápoldatozással oldható meg, melyhez közepes töménységű tápoldat használható. Átültetése évente, tavasszal esedékes, melyhez közepesen kötött tőzeges föld vagy földkeverék (pl. Florasca B) a megfelelő. Elhelyezése szoliterként a legmegfelelőbb, így érvényesülhetnek termésdíszei a legjobban.

Szaporítás, károsítók

Szaporítása tavaszi magvetéssel is lehetséges, de ez hosszadalmasnak szokott bizonyulni. Hajtásdarabjai dugványozhatóak, de ezek nehezen fejlesztenek gyökereket. Károsítói a különféle pajzstetvek lehetnek, melyek száraz, fűtött körülmények között szaporodnak el. A túl meleg miatt a bogyók lehullhatnak. Ha a virágzás előtt páraszegény helyen tartjuk, nem várható tőle sok virág és bogyótermés sem. A termések számbeli mennyiségének növelését a virágok puha ecsettel történő megtermékenyítésével érhetjük el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csúcsvirág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az Iris barbata hibridek

Jó néhány növény virága ihlette meg a növénynemesítőket. Ennek köszönhetően számos faj kitüntetett figyelmet kapott, és százszámra jöttek létre az egyre színpompásabb nemesített változataik....


Krizantém

Évekkel ezelőtt még csak "halottak napi virág"-ként ismertük, napjainkban azonban számos díszváltozata alakult ki, melyek kiváló vágott virággá és őszi virágágyásba való idénynövénnyé is emelték.