Közlekedésünk biztonsága és életünk komfortja érdekében

Páramentesítők

2011-03-15 23:51:05 | Módosítva: 2011-03-30 23:16:22

Köztudott, hogy a levegő páratartalma hajlamos lecsapódni a hideg felületekre. Amikor egy egész épület, lakás, helyiség hideg felületeinek páralecsapódásáról van szó, akkor a kellemetlen mellékhatásokat részben a helyiség páratartalmának csökkentésével (párátlanító készülék, hőmérsékletnövelés stb.), másrészt a felület hőmérsékletének emelésével (szigetelés) minimalizálhatjuk. Más esetekben csak egy kisebb, de fontos felület páramentesítése a célunk, amikor viszont az előbbi módszerek nem alkalmazhatók. Sem a gépkocsi szélvédőjénél, sem szemüvegünknél vagy motoros bukósisakunk plexijének páramentesítésénél nem jöhetnek szóba a különböző készülékek, csak a páramentesítő szerek.

Talán kivételnek tekinthetjük a gépkocsik légkondicionáló berendezését, amit nem csak a nyári hűtésre, hanem – légszárító hatását kihasználva – téli páramentesítésre is használhatunk. Tavasszal és ősszel, esős időben is szükség lehet erre.

A legkönnyebb dolga az automata légkondicionálóval rendelkezőknek van, míg a régebbi típusoknál sokszor csak a hátsó ablak fűtésére van lehetőség. Az automata klíma párátlanítás funkcióban automatikusan maximális fokozatra állítja a fűtést és a ventilátort is, így természetesen nem fogunk hűtő hatást érzékelni, csak a gyors páramentesítés jótékony hatását. A manuális szabályozású klímánál pár mozdulattal ugyanezt előidézhetjük; a fűtést a maximumra, ventilátort magas fokozatra kapcsoljuk a klímagomb benyomásával egy időben. Esős időben később sem ajánlatos ezt a párátlanítást megszüntetni, de a ventilátort alacsonyabb fokozaton lehet járatni. Ilyenkor nem ajánlatos a gépkocsit belső keringtetésen használni, mert az általunk termelt pára nem tud eltávozni.
A levegő páratartalma más esetekben is hajlamos lecsapódni a hideg felületekre. A páramentesítővel történő kezelés hatására a pára apró vízcseppek helyett egyenletesen vékony, átlátszó film formájában rakódik le a felületre. A páramentesítők hatóanyaga megakadályozza a szélvédők, tükrök, ablakok, szemüvegek bepárásodását és homályosodását.

A K2 FOX szélvédő páramentesítő megakadályozza a szélvédő bepárásodását és megelőzi a kondenzáció megjelenését az üvegen néhány hétig. A FOX egyszerűen használható és nem hagy nyomot az üvegen. Nem csak télen használható, hanem nyirkos, esős időben az egész év folyamán.

Járművek esetén célszerű csak a vezető szempontjából fontos üvegfelületet kezelni, például az elülső-hátulsó szélvédők mellett a két első oldalszélvédőt. A kezeletlen felületekre a pára így zavartalanul lecsapódhat. A szerek mellett a légkondicionálóval nem rendelkező gépkocsiban mindenképpen tartsunk párátlanító kendőt, szivacsot. Minél nagyobb a vízfelvevő képessége, annál jobb.

PREVENT páramentesítő aeroszol

Az aeroszol hatóanyaga megakadályozza a szélvédők, tükrök, ablakok, szemüvegek bepárásodását és homályosodását. A szélvédő belső felületéről eltávolítja a dohányfüst és más szennyeződések okozta fátyolosodást.
Az aeroszolt mindig meleg felületre fújjuk, azaz akkor kezeljük a szélvédőt, amikor pl. hazaérkezünk. Hideg szélvédőn a készítmény nem dolgozható el tökéletesen, emiatt fénytörést, maszatos felületet okozhat.

Módszerek a bukósisak plexi párásodása ellen

A páralecsapódás megakadályozására többféle megoldás létezik. Az első a fizikára alapoz. Ha a plexit, mint hideg felületet leszigeteljük, akkor nem fog bepárásodni. Régebben volt olyan bukósisak, amelyhez e célból bonyolult és nehéz dupla plexit készítettek (a kettő közötti levegőt használták szigetelő közegként), azóta ez már utólag beépíthető betétekkel is megoldható. A Pinlock rendszer vagy az öntapadós GIVI páramentesítő fólia ugyanezen az elven működik.

Páramentesítő kendővel kezelt plexi a motoros bukósisakján jó pár napig páramentes marad. Ha valakinek alapból nem páramentes a plexije, és feleslegesnek, vagy túl drágának találja hosszútávon azzá tenni, az még mindig válogathat különböző, átmeneti megoldások közül. Ilyenek a páramentesítő spray-k, gélek, folyadékok és törlőkendők. Ezek hatása ugyan pár nap alatt elmúlik, és hatékonyságuk sem minden esetben tökéletes, de sok kellemetlenséget lehet elkerülni velük. Például egy motorozást zuhogó esőben, felnyitott plexivel.
Az AGV bukósisakok plexije belülről egy olyan víztaszító fóliával van bevonva, ami sem a plexi vastagságát, sem az átláthatóságát nem befolyásolja. Ez a vékony réteg kis mértékben ellenáll a lecsapódni vágyó nedvességnek, és a hatékony szellőzéssel kombinálva egészen jól boldogul a pára ellen. A páramentes plexi hátránya, hogy szakszerűtlen tisztítással (dörzsölés, vegyszerek) könnyű megsérteni, és utólag nem lehet javítani vagy pótolni.

Páramentesítő kendő

Pillanatok alatt felszívja a nedvességet, megszünteti és megakadályozza az ablakok,szélvédők, tükrök, szemüvegek és munkabiztonsági sisakok védőüvegének bepárásodását és elhomályosodását.
Alkalmazható a lakásban, üzemekben, autóban. Az impregnált kendő a páramentesítő szerrel már kezelve van, a tasakból kivéve használatra kész. Annyit kell, csak tennie, hogy a kezelendő felületet könnyedén átkenjük vele. A folyamatos páramentesség fenntartása érdekében szükség szerint alkalmazzuk.

 

Storm páramentesítő kezelőanyag mindenféle szemüvegre

Megakadályozza a szemüveglencsén létrejövő páraképződést hőmérsékletkülönbség vagy egyéb kedvezőtlen időjárási viszony esetén, elősegítve ezzel a tisztább és biztonságos látást. Intenzív erőkifejtéssel járó sportok (kerékpár, sífutás, hegymászás, futás stb.) esetén a fokozott lélegzetvétellel járó szemüveg-bepárásodást is csökkenti. Úszószemüvegekre is hatékonyan alkalmazható.

Belső páramentesítő folyadék

Az Anti Mist Treatment páramentesítő védőbevonata a gépkocsi ablakok belső felületén kialakuló párásodást akadályozza meg, ami főként hideg időben, elinduláskor nagyon előnyös. Használata egyszerű, és gyorsan elvégezhető. Először mossuk tisztára az ablakok belső oldalát, majd szárazra törlésük után porlasszuk felületükre a pumpás flakonból a páramentesítőt, amit tiszta pamut textíliával terítsünk egyenletesen el.
A bevonat gyorsan, nyom nélkül, teljesen átlátszóra szárad, és megakadályozza az ablakok belső felületén lecsapódó páraréteg kialakulását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mire érzékeny a vályog?

MESTER+E kérdésre szinte mindenki tudja a választ: a vályog ellensége a víz, minden megjelenési formájában. Mivel a vályog földhöz hasonló anyag, ezért könnyen magába szívja a vizet, párát és...


A legújabb gépkocsi akkumulátorok

Elsősorban az elektromos gépkocsik előretörése miatt rohamosan fejlődnek a meghajtásukhoz szükséges energiatárolók is. A kicsit régebbi elektromos autók még a 100-200 km közötti hatótávolságért...