Lítium Pusztaföldváron

2023-11-16 13:51:42 | Módosítva: 2024-05-21 11:11:24

Hamarosan a földalatti, pusztaföldvári vizekből nyer ki lítiumot a Mol. Az alkálifémet pedig számos területen fel lehet majd használni; akkumulátorgyártásban, üveg-előállításban, repülőgépiparban – számolt be a MOL az Indexnek.


A település azért is különleges, mivel vizeiben olyan a lítiumkoncentráció, hogy érdemes megpróbálni leválasztásos technológiával kinyerni belőle az alkálifémet. A szénhidrogén-kitermelés során amúgy is felszínre hozott vizet használják majd fel.

A Lítium-Projekt előkészítése 2019-ben kezdődött, vízminták elemzésével. Ekkor jöttek rá, hogy a pusztaföldvári lelőhely bővelkedik az alkálifémben. Mind csoportszinten, mind a Mol kutatás-termelés divíziója részéről több csapat dolgozott együtt, hogy a próbaprojekt elindulhasson.

A technológiai folyamat a következő. Leválasztják a már meglévő kutakból kitermelt olajkísérő vizet, majd leválasztják a már termelt olajat is. A víz bekerül a lítium-leválasztó egységbe, és leválasztják a nyers lítiumot a vízből (ez legtöbb esetben lítiumsó). Ez után a vizet visszasajtolják a meglévő kutakon keresztül az eredeti rétegbe.


A Mol által tesztelni kívánt, jelenlegi legmodernebb technológia a leginkább környezetbarát megoldás: kíméletesen, körforgatással hasznosítja az olajtermeléshez egyébként is kibányászott földalatti vizet, és megkíméli a termőföldeket.

Ugyanakkor a hazai lítium kinyerése körül egyelőre még sok a kérdőjel, egyrészt nagyon hullámzó az alkálifém világpiaci ára, illetve még tartanak a mérések, így pontosan nem tudni, milyen mennyiségben és minőségben áll rendelkezésre a fém.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mol, lítium, akkugyártás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zöldségeskerti praktikák

A zöldségeskertünkbe még veteményezés és palántázás előtt, a tervezéskor számos olyan apró újítást vezethetünk be, amelyeket eddig nem alkalmaztunk. Ezek egyszerűsíthetik az évközi munkákat,...


Élelmiszeripari célú szendvicspanelek

A Metál-Sheet Kft. több éves szendvicspanel gyártási tapasztalatait kamatoztatva, igyekszik minden olyan igényt kielégíteni, melyek a végfelhasználás szempontjából specifikus kritériumokkal...