Kress szúrófűrész

A cég hazai képviseletétől ezúttal a "szakmai-iparos" programba tartozó legnagyobb teljesítményű gépet, a CST 6286 E típusjelűt kaptuk meg kipróbálásra. A kék-szürke színnel is jelzett családba még két szúrófűrész tartozik, ezek azonban formailag és felépítésben is meglehetősen eltérnek a 6286-ostól. Ígérjük, ha lesz alkalmunk, akkor ezekről is beszámolunk.

Próbagépünk 600 Watt teljesítménye tekintélyt parancsoló még ebben a kategóriában is. Ez a tekintély a szúrófűrész kézbe vétele és első beindítása után tovább növekedett. A korábbi Kress szerszámgépekhez hasonlóan ez is hihetetlenül finom szerkezet. Nem csak kialakításában, anyagában, a fogásában, hanem a motor és az alternáló szerkezet csendes, sima futásában is. A motor fordulatszámát fokozatmentesen szabályozó elektronika (1) segítségével a rezgésszámot a legalacsonyabbra visszavéve szinte nincs is hangja a gépnek, inkább csak egy csendes surrogást hallunk. Természetesen így még a legkényesebb (pl. rideg, kemény) anyagokat is jól vághatjuk vele.
3 A szúrófűrész a Kressnél már megszokott gyorscsatlakozóról kapja az áramot (2). Ez jelen esetben duplán hasznos, mert a pengecserénél mindenképpen kötelező a gép feszültségmentesítése, ami a gyorscsatlakozó segítségével a legpraktikusabb. A pengecsere, illetve befogás amúgy is nagyon praktikus, és a mai kornak megfelelően természetesen szerszám nélkül végezhető. Az ún. x-mail-click rendszerű gyorszár karjának elfordításával a penge a helyére tolható (3), azt elengedve pedig automatikusan befogja a szárrészt. Mindehhez a plexi védőablak felhajtása után lehet hozzáférni.
Szellemes megoldás, hogy a motor hűtőventilátora a levegő egy részét befújja a plexi burkolat alá (4), így folyamatosan lefújja a forgácsot a penge elől. Ez nagyban segíti a gép pontos vezetését. A porelszívás egyébként is gondosan megoldott a szúrófűrésznél, mert a talpon kialakított elszívócső közvetlenül a penge mögött végződik (5). Az elszívás természetesen csak akkor hatékony, ha a cső másik végére porszívót csatlakoztatunk.
A szúrófűrész talpa - az ebben a kategóriában elvárható módon - 45 fokig szögbe állítható. Itt is megoldották a szerszám nélküli állítás lehetőségét; egy gyorszár (6) a rögzítést feloldja, és a kissé hátrahúzott talp tetszőleges szögbe állítható. A 15, 30 és 45 fokos szögbe a talp magától beugrik, de a közbülső értékek is beállíthatók. Ezekben a pozíciókban a gyors-szár rögzíti a talpat.
5 A penge megvezetése is nagyon precíz. Az egyenes futásról nem csak a hátsó támasztógörgő gondoskodik, hanem a műanyag talpba bepattintott acél vezetőlemez (7) is. Ennél a szerszámgépnél egyáltalán nem találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy vágás közben a penge fokozatosan kigörbül, és a vágási vonal ferde lesz. A lágy műanyag talp nem karcolja az érzékenyebb felületű munkadarabokat, a kemény acél vezetőlemez viszont csak igen kis oldalirányú mozgást enged a fűrészpengének. Normál esetben ez a kis vezetőlemez a talp síkja fölé kerül, így a munkadarabot nem éri el. Vannak azonban olyan esetek, amikor az a cél, hogy ez a vezetőlemez nekiszoruljon a munkadarab felületének. Így ugyanis a felfelé mozgó penge kevésbé tépi az anyagot. Ilyenkor egy kis műanyag betétet kell pattintanunk a talp fém alapjába (8), ami lefelé, a munkadarabra szorítja a vezetőlemezt.
A CST 6286 E teljesítménye bőségesen elegendő erőtartalékot ad mindenféle vágási munkához. Ez az erőtartalék alacsony fordulatszámon is megvan, bár ilyenkor a motor hűtése értelemszerűen rosszabb, tehát időnként pihentetni kell a gépet. Csak hozzávetőleges tájékoztatásul megadjuk, hogy az alacsony fordulatszám tartományt kemény anyagok (üveg, kerámia, fém) vágásához, a közepest műanyagokhoz, préselt anyagokhoz, furnérhoz, míg a magas löketszámot kemény és puhafához, farostlemezhez kell használni.
7 A fűrészpenge inga mozgása három fokozatban állítható és természetesen ki is kapcsolható (9). Ez utóbbi, vagyis a 0 állásban kell használnunk a szúrófűrészt üveg, kerámia, puha acél, színesfém, alumínium illetve préselt anyagok vágásához. A legkisebb ingamozgást eredményező 1-es fokozattal műanyagokat, a 2-essel furnért, a 3-assal kemény- és puhafát valamint farostlemezt szokás vágni. Ezeket a beállításokat természetesen az anyagvastagság, a szálirány, a keménység, sőt még a fűrészpenge állapota is befolyásolja, így a gyakorlati tapasztalataink alapján nyugodtan változtathatunk rajtuk.
Két fontos tartozékot sajnos külön kell megvásárolnunk a géphez. A skálabeosztással is rendelkező párhuzamvezető és a körvágó egyaránt a talprész hornyába tolható és a megfelelő pozícióban szárnyasanyával rögzíthető. Egy ilyen szintű szerszámhoz ez mindenképpen dukál még akkor is, ha a párhuzamvezetést bármilyen külön vezetőléccel is megoldhatjuk. Mindez persze nem változtat azon a véleményünkön, hogy a CST 6286 E szúrófűrész igen jó minőségű, magas technikai színvonalon álló szerszámgép, melyet elsősorban az igényes barkácsolóknak és a kisiparosoknak ajánlunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szúrófűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...