Generációváltás

Bosch sarokcsiszolók

1No persze csak egy kisebb generációváltásra gondoljunk, és azon belül is csak az 1000 W-nál kisebb gépeknél. Inkább csak egy kis változás a külsőben, némi eltérés a szerkezetben, de mindenképpen továbblépés a fejlődésben. Tulajdonképpen a barkács kategória kis sarokcsiszolóiról beszélünk, amelynek csúcsgépe a 800 W-os PWS 8-125 CE "elektronik" (1), a középső testvér a PWS 7-125 (melynek teljesítménye az új változatnál 720 W-ra nőtt), a legkisebb pedig a PWS 6-115, amely 680 W teljesítményű. A típusszámokból egyben láthatjuk a gépekhez használható maximális tárcsaátmérőt is.

2 Szerkesztőségünk tesztelésre a konstans elektronikával ellátott PWS 8-ast kapta meg. A konstans elektronika lehetővé teszi a fordulatszám fokozatmentes előválasztását a munkadarab anyagának megfelelően. Ezen felül azt is biztosítja, hogy a fordulatszám a terheléstől függetlenül állandó maradjon (természetesen a motor teljesítményhatárain belül). Lehetővé teszi a lágy indítást, így a szerszám bekapcsoláskor nem ugrik ki a kezünkből, hanem szép fokozatosan fut fel (a hálózatot is kevésbé terheli) és védi a motort a túlmelegedéstől.
A konstans elektronika szabályozó gombjától (2) eltekintve a termékcsalád három gépe külsőleg szinte azonos (a 115 mm-es tárcsavédő kisebb mérete alig érzékelhető). A két nagyobb tárcsaátmérőjű gépnél szembeötlik azonban, hogy a szerszám orr-része (az ún. meghajtófej) a korábbi műanyag helyett fémből készült (3). Más helyre került a tengelyrögzítő gombja is (4), bár ez inkább csak formai változás. Kissé megváltozott maga a géptest is (5). A cápakopoltyúra emlékeztető levegőnyílások a korábbinál jobb hűtést adnak a motornak, de az egész ház mérete lecsökkent (201 mm-es kerületével kategóriájában világelső), ami a kisebb markú felhasználók számára is jobb fogást ad a gépnek. Praktikus a ház tetején lévő kis támaszték, amire a szerszám biztonságosan letámasztható, még a lefutás idejére is (5).
4 A tárcsavédő a korábbi csavaros rögzítés helyett egy puszta kézzel nyitható rögzítőkart kapott (6). A tárcsavédőnek - a korábbi csavarhúzóval történő rögzítéssel szemben - a gyors kezelhetőségén felül biztonsági szerepe is van; kialakítása olyan, hogy csak akkor lehet zárni, ha a tárcsavédő a helyére ugrott, így a hibás rögzítés lehetőségét is kizárja. Ezen kívül azt sem engedi, hogy az ügyes kezűek a megengedettnél nagyobb tárcsa kedvéért idegen tárcsavédőt "buheráljanak" a sarokcsiszolóra.
A gépcsalád mindhárom tagja abszolút kétkezes, a segédmarkolatot jobbról és balról egyaránt fel lehet tenni. Gyári tartozékként egy szerelőkulccsal meghúzható rögzítőgyűrű párt biztosítanak a szerszámhoz (7), ami meggyőződésünk szerint tökéletesen elegendő a barkácsolónak. Ha azonban valaki igen gyakori tárcsacserével dolgozik, az kiegészítheti szerszámgépét SDS-gyorsbefogó anyával is, bár ez plusz költséget jelent. Akcióban - praktikus műanyagkofferes csomagolásban is találkozunk a sarokcsiszolóval (egy-két plusz tárcsával is kiegészítve), ha ilyet sikerül elcsípnünk, akkor a tárolással sem lesz gondunk.

5

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...