Generációváltás

Bosch sarokcsiszolók

1No persze csak egy kisebb generációváltásra gondoljunk, és azon belül is csak az 1000 W-nál kisebb gépeknél. Inkább csak egy kis változás a külsőben, némi eltérés a szerkezetben, de mindenképpen továbblépés a fejlődésben. Tulajdonképpen a barkács kategória kis sarokcsiszolóiról beszélünk, amelynek csúcsgépe a 800 W-os PWS 8-125 CE "elektronik" (1), a középső testvér a PWS 7-125 (melynek teljesítménye az új változatnál 720 W-ra nőtt), a legkisebb pedig a PWS 6-115, amely 680 W teljesítményű. A típusszámokból egyben láthatjuk a gépekhez használható maximális tárcsaátmérőt is.

2 Szerkesztőségünk tesztelésre a konstans elektronikával ellátott PWS 8-ast kapta meg. A konstans elektronika lehetővé teszi a fordulatszám fokozatmentes előválasztását a munkadarab anyagának megfelelően. Ezen felül azt is biztosítja, hogy a fordulatszám a terheléstől függetlenül állandó maradjon (természetesen a motor teljesítményhatárain belül). Lehetővé teszi a lágy indítást, így a szerszám bekapcsoláskor nem ugrik ki a kezünkből, hanem szép fokozatosan fut fel (a hálózatot is kevésbé terheli) és védi a motort a túlmelegedéstől.
A konstans elektronika szabályozó gombjától (2) eltekintve a termékcsalád három gépe külsőleg szinte azonos (a 115 mm-es tárcsavédő kisebb mérete alig érzékelhető). A két nagyobb tárcsaátmérőjű gépnél szembeötlik azonban, hogy a szerszám orr-része (az ún. meghajtófej) a korábbi műanyag helyett fémből készült (3). Más helyre került a tengelyrögzítő gombja is (4), bár ez inkább csak formai változás. Kissé megváltozott maga a géptest is (5). A cápakopoltyúra emlékeztető levegőnyílások a korábbinál jobb hűtést adnak a motornak, de az egész ház mérete lecsökkent (201 mm-es kerületével kategóriájában világelső), ami a kisebb markú felhasználók számára is jobb fogást ad a gépnek. Praktikus a ház tetején lévő kis támaszték, amire a szerszám biztonságosan letámasztható, még a lefutás idejére is (5).
4 A tárcsavédő a korábbi csavaros rögzítés helyett egy puszta kézzel nyitható rögzítőkart kapott (6). A tárcsavédőnek - a korábbi csavarhúzóval történő rögzítéssel szemben - a gyors kezelhetőségén felül biztonsági szerepe is van; kialakítása olyan, hogy csak akkor lehet zárni, ha a tárcsavédő a helyére ugrott, így a hibás rögzítés lehetőségét is kizárja. Ezen kívül azt sem engedi, hogy az ügyes kezűek a megengedettnél nagyobb tárcsa kedvéért idegen tárcsavédőt "buheráljanak" a sarokcsiszolóra.
A gépcsalád mindhárom tagja abszolút kétkezes, a segédmarkolatot jobbról és balról egyaránt fel lehet tenni. Gyári tartozékként egy szerelőkulccsal meghúzható rögzítőgyűrű párt biztosítanak a szerszámhoz (7), ami meggyőződésünk szerint tökéletesen elegendő a barkácsolónak. Ha azonban valaki igen gyakori tárcsacserével dolgozik, az kiegészítheti szerszámgépét SDS-gyorsbefogó anyával is, bár ez plusz költséget jelent. Akcióban - praktikus műanyagkofferes csomagolásban is találkozunk a sarokcsiszolóval (egy-két plusz tárcsával is kiegészítve), ha ilyet sikerül elcsípnünk, akkor a tárolással sem lesz gondunk.

5

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...