Korszerűsítsünk! Hogyan?

Múlt havi lapszámunkban átfogó cikket közöltünk a távfűtés korszerűsítéséről. Anyagunkhoz hozzászólás érkezett (többek között) a FŐTÁV tulajdonában lévő FŐTÁV-KOMFORT Kft-től. Írásukat az alábbiakban tesszük közzé.

Az Ezermester 2000 szeptemberi számában leírt átalakítások, korszerűsítések nem végezhetők el házilagosan. Az épületek fűtési rendszere csak egységes egészként kezelhetők, mind műszaki, mind jogi szempontból. Nem lehet csak egyes szelepeket, hőleadókat kicserélni a rendszer biztonságos működésének veszélyeztetése nélkül, és a költségosztók felszerelésének is akkor van értelme, ha az minden radiátorra és szakember által történik meg. A fűtési hálózat egyes elemei (felszálló vezetékek, strangelzárók) közös tulajdonban vannak, míg a lakáson belüli részeket (radiátorok, radiátorszelepek) többnyire külön tulajdonként kezelik. Így a lakóközösség egységes akaratára, és a költségek közös vállalására van szükség mind a korszerűsítéshez, mind pedig a költségosztók alkalmazásához. 
A fűtési rendszer átalakítását csak gépészeti és hidraulikai szabályozási tervek elkészítése után és alapján szabad elvégezni. Ennek elmaradása ugyan minimálisan olcsóbbá teheti az átalakítást, viszont a vártnál lényegesen kisebb megtakarítás elérése mellett szélsőséges esetben a fűtési rendszer meghibásodásához vezethet. A beépítésre kerülő új szelepek, szerelvények kiválasztásánál is biztosítani kell a megfelelő minőséget ahhoz, hogy hosszú évekig ne kelljen ismét hozzányúlnunk. 
Mind a korszerűsítés előkészítésében, a tervezésben, a pénzügyi források (pályázatok, hitelek) előteremtésében, mind pedig a kivitelezésben, és a már felszerelt költségosztók leolvasásában, pénzügyi elszámolásában hatékony segítséget nyújt a lakóközösségeknek a FŐTÁV-KOMFORT Kft. A Budapesti Távhőszolgáltató Rt. által alapított vállalkozás szolgáltatásairól további információkat a 348-0236 telefonszámon, illetve a http://www.fotav-komfort.hu internetes oldalon kaphatnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: főtáv

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pro és kontra

A FŐTÁV hírlevelét több mint 250 ezren kapták meg csak Budapesten. Arra gondoltunk, hogy a benne foglalt állításokkal biztosan vitába szállnának a gázfűtésben érdekelt cégek szakemberei. Íme hát az...


Távfűtési tervek

Szeptember elején a Fővárosi Közgyűlés hasonlóan moratóriumot rendelt el a budapesti távhő árakra, mint ahogyan a kormány - a saját hatáskörén belül - a gáz árára már korábban elrendelt. Ennek...