Bosch szúrófűrész

A Robert Bosch Kft. Elektromos Kéziszerszám Üzletágától kipróbálásra kapott PST 650 PE szúrófűrész a termékcsaládon belül a középmezőnybe tartozik. Két nagyobb teljesítményű, hasonló szolgáltatású gép van még előtte, a mögötte lévő kettő pedig nem annyira teljesítményben, mint szolgáltatásban egyszerűbb próbakészülékünknél.

A 470 W teljesítményű 650 PE "electronic" ugyanis minden olyan plusszal fel van szerelve, amivel egy szúrófűrészt egyáltalán érdemes ellátni. Rezgésszám szabályozó elektronikája - szokásos módon - a kapcsoló nyomógombjába van beépítve (1), és a gombbon lévő kerék elforgatásával a rezgésszám maximálható, a behatárolt fordulatszámon pedig reteszelhető. A fordulatszám szabályozás gyakorlatilag a nullától indul, és ez annyira "finoman" működik, hogy - kis túlzással - akár körmöt lehet reszelni vele. (Na persze ezt senkinek nem ajánljuk.)
Az egész gépcsalád igazi újdonsága az egykezes SDS-befogó rendszer, amelynek segítségével 3 másodpercen belül lehet fűrészlapot cserélni (2). Itt ugyanis még arra sincs szükség, hogy a befogópatron gombját a penge behelyezésekor elforgassuk. Elegendő a szárrészt a patronba tolni, és az magától rázár. A reteszelő gombot csak a penge kivételekor kell használnunk. A szerszámcseréhez a pengevédő plexilap egyszerűen felhúzható. Ekkor válik láthatóvá annak a kis plexibetétnek a helye is, amely a gép tartozéka, és az alaplapba pattintva a munkadarab feltépését, felszakítását hivatott csökkenteni (3).
Az előtolás a gépen négy fokozatban szabályozható (4). Az előtolás kifejezést elterjedten használjuk a szúrófűrészeknél is, de valójában itt nem a klasszikus előtolásról van szó, hanem a fel-le mozgó penge előtolás-irányú ingamozgásáról. Ezt az ingamozgást a fűrészlapot hátulról megtámasztó vezetőgörgő hozza létre. A lengés amplitúdója három fokozatban változtatható, negyedikként pedig kikapcsolható az ingamozgás. Az amplitúdó növelésével növekszik a vágási teljesítmény, és jobban kanyarodik a penge (jobb az "ívmenet), viszont csökken a vágás finomsága. A nagyobb fokozatokat elsősorban fa- és műfa anyagokhoz érdemes használni.
A talp helyzete és dőlésszöge csavarhúzó segítségével változtatható (5). Elegendő az egyetlen rögzítőcsavart csak meglazítani, és a talpat kissé előre- tolni, így már elforgatható. 15 fokonként rögzített helyzetbe (6) állítható (0, 15, 30 és 45 fok), de a csavar segítségével közbülső szögekben is fixálható. A nevezetes szögértékek a mérésünk szerint pontosak, és vágáskor is jól tarthatók.

Használat közben feltűnik, hogy a Bosch gép rezgése igen csekély, kis és nagy fordulatszámon egyaránt. Ez annak a rezgéskiegyenlítő szerkezetnek köszönhető, amely a PE jelzésű gépekbe van beépítve. (Szétszedni mégsem akartuk a szúrófűrészt, hogy ezt közelebbről is tanulmányozhassuk, de hatékonyságát éreztük.) Egészében komoly teljesítményű, jó felszereltségű szúrófűrésznek találtuk a PST 650-est. Külön tartozékként feltétlenül érdemes beszerezni még hozzá a párhuzamvezetőjét, a körzőjét, néhány jó "Progressor" pengét, és használatakor a porszívót is csatlakoztatni a kialakított porszívó csonkra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy világszabadalom nyomában

Sok barkácsoló és láncfűrészét munkaeszközként használó embernek okoz naponta problémát azéletlen láncfűrész lánc. Sokszor elhangzik az a mondat vagy gondolat, hogy még felvágom ezt a pár fát vagy...


Láncfűrész és használata

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait. Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.