Hő- és hangszigetelés - egy anyaggal

Az épületeknél a hőszigetelés kimondottan gazdaságossági követelmény, míg a hangszigetelés csak fiziológiai igény, ám a bentlakók számára mindkettő egyaránt nagyon fontos. E két lényeges szigetelés kivitelezése szerkezetileg gyakran hasonló ugyan, de az alkalmazott szigetelő anyagok olykor eltérőek.

Célszerű tehát olyan szigetelőanyagot választani, amely mind a két igényt egyszerre elégíti ki, és akkor az eredmény is ennek megfelelően jó lesz. A Salgótarjánban gyártott Therwoolin(r) üveggyapot ilyen, hő- és hangszigetelő tulajdonsága egyaránt kiváló, gazdaságossági és célszerűségi szempontból igen sokoldalúan használható szigetelőanyag. A különféle rendeltetésű helyekre könnyen kiválaszthatók a legoptimálisabb jellemzőjű, kellő hő- és hangszigetelő hatású puha filcek, a kemény lapok, és az épületgépészeti szigetelőanyagok.
Ez a kettős célú szigetelőanyag, az ásványgyapot termékeken belül, a legfinomabb szálszerkezetű. Nagy akusztikai porozitása miatt kiváló hangelnyelő, finom szálszerkezete miatt jó hőszigetelő. Egyéb tulajdonságait tekintve is számos előnyt biztosít a felhasználók számára. Alapanyaga nem éghető, alkalmazási hőmérséklethatára 250 fok, tűz hatására nem csepeg. Nem szívja fel, s nem is tartja magában a nedvességet. A Therwoolin(r) termékek fagyállók, a külső felületi párakicsapódás nem befolyásolja hőszigetelő tulajdonságukat. Beépítés után alak és mérettartók, feltéve, hogy a terhelési értékek nem magasabbak a megengedettnél. E szigetelőanyagok maradéktalanul kielégítik az egészségügyi ártalmatlanság szigorú kritériumait, amit RAL-minőségi jelzésük is bizonyít.
A Therwoolin(r) termékek a padlótól a tetőtérig bármilyen épületrész hő- és hangszigetelésére alkalmasak, de csak ha a célnak megfelelő változatai kerülnek beépítésre.
Padlók, pincefödémek hő- és hangszigetelésére a terhelhető lapok (TL) különféle változatai, a homlokzatok szigeteléséhez a hidrofobizált homlokzat lapok (HF-HL), válaszfalakhoz szigetelő filcek és lapok (VF, VL), tetőtér beépítésekhez pedig a különféle lágy hőszigetelő filcek (LHF, Thermo-Filc, Therwoo-Roll) használhatók. Az épületgépészeti szigetelésekhez szükséges csőhéjak, továbbá gépészeti filc és URSA(r)-Lamell termékek teszik teljessé a Therwoolin(r) termékek választékát.
A szálas szigetelőanyagoknak legfontosabb jellemzője a hővezetési tényező. Minél jobb hőszigetelő az anyag, annál kisebb a l-értéke. A Therwoolin(r) gyártmányú üveggyapot lapok hővezetési tényezői igen alacsonyak (ez a felsorolásból is kitűnik), ami biztosítéka a hatásos hőszigetelésnek.

A Therwoolin(r) termékek hővezetési tényezője:

l [W/mK]
ELF  0,039
LHF, 2HL  0,036
2 HF-2  0,035
VF, VL  0,035
Therwoo-Roll  0,034
Therwoo-Filc  0,036
VL-20  0,032
VL-24  0,034
VL-40  0,030
HF-HL-1  0,032
HF-HL-2  0,030
HF-HL-3  0,030
TL-TT  0,031
TL-T, TL-TK  0,030

Végül pedig még két jó tanács: nem a hőszigetelésen, hanem hőszigeteléssel lehet igazán takarékoskodni, s hogy ez valóban hatékony legyen, még a tervezés, és az anyagok beszerzése előtt célszerű a
Pfleiderer Salgótarjáni Üveggyapot Rt. (3104 Salgótarján, Budapesti út 31., tel.: (32) 520-034, fax: (32) 520-046, therwoolin.hu, e-mail: therw@therwoolin.hu),
Vevőszolgálati Irodájától (1087 Budapest, Kerepesi út 27/A., tel.: 477-4228, 210-0602, bpiroda@is.hu) tanácsot kérni a felhasználandó termékeik felhasználását és beépítését illetően.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

ThermoShield hőpajzs

2005 óta forgalmazott Thermo-Shield „hőpajzs”, mely 50%-ban mikroméretű kerámiagömbökből épül fel. Rétegvastagsága kb. 0,3 mm, és hőszigetelő festékként alkalmazzák, elsősorban épülethomlokzatokon,...


Minden házon van tető

Az sosem merül fel kérdésként, hogy rakunk-e a házra tetőt. Azzal kapcsolatban viszont eltérnek a vélemények, miért és hogyan kell azt a tetőt szigetelni. A lényeg azon van, hogy otthonunkat...