Hő- és hangszigetelés - egy anyaggal

Az épületeknél a hőszigetelés kimondottan gazdaságossági követelmény, míg a hangszigetelés csak fiziológiai igény, ám a bentlakók számára mindkettő egyaránt nagyon fontos. E két lényeges szigetelés kivitelezése szerkezetileg gyakran hasonló ugyan, de az alkalmazott szigetelő anyagok olykor eltérőek.

Célszerű tehát olyan szigetelőanyagot választani, amely mind a két igényt egyszerre elégíti ki, és akkor az eredmény is ennek megfelelően jó lesz. A Salgótarjánban gyártott Therwoolin(r) üveggyapot ilyen, hő- és hangszigetelő tulajdonsága egyaránt kiváló, gazdaságossági és célszerűségi szempontból igen sokoldalúan használható szigetelőanyag. A különféle rendeltetésű helyekre könnyen kiválaszthatók a legoptimálisabb jellemzőjű, kellő hő- és hangszigetelő hatású puha filcek, a kemény lapok, és az épületgépészeti szigetelőanyagok.
Ez a kettős célú szigetelőanyag, az ásványgyapot termékeken belül, a legfinomabb szálszerkezetű. Nagy akusztikai porozitása miatt kiváló hangelnyelő, finom szálszerkezete miatt jó hőszigetelő. Egyéb tulajdonságait tekintve is számos előnyt biztosít a felhasználók számára. Alapanyaga nem éghető, alkalmazási hőmérséklethatára 250 fok, tűz hatására nem csepeg. Nem szívja fel, s nem is tartja magában a nedvességet. A Therwoolin(r) termékek fagyállók, a külső felületi párakicsapódás nem befolyásolja hőszigetelő tulajdonságukat. Beépítés után alak és mérettartók, feltéve, hogy a terhelési értékek nem magasabbak a megengedettnél. E szigetelőanyagok maradéktalanul kielégítik az egészségügyi ártalmatlanság szigorú kritériumait, amit RAL-minőségi jelzésük is bizonyít.
A Therwoolin(r) termékek a padlótól a tetőtérig bármilyen épületrész hő- és hangszigetelésére alkalmasak, de csak ha a célnak megfelelő változatai kerülnek beépítésre.
Padlók, pincefödémek hő- és hangszigetelésére a terhelhető lapok (TL) különféle változatai, a homlokzatok szigeteléséhez a hidrofobizált homlokzat lapok (HF-HL), válaszfalakhoz szigetelő filcek és lapok (VF, VL), tetőtér beépítésekhez pedig a különféle lágy hőszigetelő filcek (LHF, Thermo-Filc, Therwoo-Roll) használhatók. Az épületgépészeti szigetelésekhez szükséges csőhéjak, továbbá gépészeti filc és URSA(r)-Lamell termékek teszik teljessé a Therwoolin(r) termékek választékát.
A szálas szigetelőanyagoknak legfontosabb jellemzője a hővezetési tényező. Minél jobb hőszigetelő az anyag, annál kisebb a l-értéke. A Therwoolin(r) gyártmányú üveggyapot lapok hővezetési tényezői igen alacsonyak (ez a felsorolásból is kitűnik), ami biztosítéka a hatásos hőszigetelésnek.

A Therwoolin(r) termékek hővezetési tényezője:

l [W/mK]
ELF  0,039
LHF, 2HL  0,036
2 HF-2  0,035
VF, VL  0,035
Therwoo-Roll  0,034
Therwoo-Filc  0,036
VL-20  0,032
VL-24  0,034
VL-40  0,030
HF-HL-1  0,032
HF-HL-2  0,030
HF-HL-3  0,030
TL-TT  0,031
TL-T, TL-TK  0,030

Végül pedig még két jó tanács: nem a hőszigetelésen, hanem hőszigeteléssel lehet igazán takarékoskodni, s hogy ez valóban hatékony legyen, még a tervezés, és az anyagok beszerzése előtt célszerű a
Pfleiderer Salgótarjáni Üveggyapot Rt. (3104 Salgótarján, Budapesti út 31., tel.: (32) 520-034, fax: (32) 520-046, therwoolin.hu, e-mail: therw@therwoolin.hu),
Vevőszolgálati Irodájától (1087 Budapest, Kerepesi út 27/A., tel.: 477-4228, 210-0602, bpiroda@is.hu) tanácsot kérni a felhasználandó termékeik felhasználását és beépítését illetően.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Burkolni tudni kell

Mielőtt nekiállnánk az otthoni ezermesterkedésnek, sok esetben talán érdemes átgondolni és utánanézni, hogy megbirkózunk- e a feladattal, hiszen néha többet árthatunk vele, ha olyan munkába...