AL-KO komposztálók

2Ez a gépfajta most ősszel különösen aktuálissá válik, hiszen a lombhullás, az őszi kerti munkák az átlagosnál is több kerti hulladékot termelnek, melynek megsemmisítése, tárolása sokszor megoldhatatlan problémát okoz. Pedig nem is szabadna megsemmisíteni, hiszen pl. az elégetés nem csak környezetkárosító, hanem az a sok hasznos anyag, amit a kerti hulladékok tartalmaznak, valóban kárba vész. Megfelelő feldolgozással viszont a legmegfelelőbb táp-anyag-utánpótlást hozhatjuk létre, s megteremthetjük kertünk természetes egyensúlyát, a tápanyag körforgását.

Hasonló hasznos anyagokat tartalmaz a konyhai hulladék is, amely gyakorta a kommunális szemétbe kerül, pedig kitűnő komposztképző lehetne. Mindezek figyelembe vételével úgy gondoljuk, hogy a kertes házban lakóknak mindenképpen érdemes ún. komposztsilót kialakítani, és a szelektíven szétválasztott háztartási, kerti hulladék alkalmas részét ebben kezelve hasznos humuszt termelni.
A jó minőségű humusz készítésének leghasznosabb eszköze a komposztaprító gép. Ennek lényege, hogy a keletkezett hulladékokat apró szemcsékre őrli (1), így az a szerves anyagok lebomlását végző mikroorganizmusok sokkal nagyobb felületen fejthetik ki hatásukat, mint ha a hulladék egyben maradna. Ennek következtében nem csak a humuszképzés ideje csökken le a töredékére, hanem annak minősége is sokkal jobb lesz. Ha a komposzt tárolása és kezelése is megfelelő, akkor a legjobb anyagot biztosíthatjuk növényeink tápanyag-utánpótlására, és a hulladékoktól is megszabadulunk.
A komposztaprító gépek talán legszélesebb skáláját az AL-KO cég kínálja. A különböző kategóriájú és teljesítményű gépek között mindenki megtalálhatja az adott feladatnak és pénztárcájának legmegfelelőbb géptípust.
3A "legkellemesebb" árú aprítógépek a New Tec családba tartoznak (2). Az 1,4 és 2,4 kW közötti teljesítményű gépek felépítése és működési elve igen hasonló. A kulcsműveletet egy 2800-as fordulatszámú tárcsa végzi, amelyre szimmetrikus elhelyezésben két karbonitrát vágókést, valamint két kidobóelemet építettek (3). A tárcsa és a kések kialakítása olyan, hogy a torokba helyezett - kár 30-40 mm átmérőjű - nyesedéket önműködően behúzza. A késeknek két éle köszörült, így eltompulásuk után viszonylag egyszerű szereléssel megfordíthatók, és tovább használhatók. A kések utánköszörülése is egyszerű, hiszen két imbuszcsavar kihajtása után kiemelhetők (4).
A torok kialakítása olyan, hogy az apróbb hulladékok egyszerűen beönthetők, a vastagabb ágak viszont csak egy ponton tolhatók be, ahol a legoptimálisabb helyen kerülnek a késekre.
7A gépeket kis otthoni szereléssel kell összeállítani, üzembe helyezni. Ez gyakorlatilag a fém állványszerkezet, a kerekek és a kürtő felcsavarozását jelenti. Nem is vesztegetünk rá sok szót, mert egy gyakorlott ezermesternek semmiféle problémát nem jelenthet a művelet. Figyeljünk a kürtő csavarjaira, mert kialakításuk olyan, hogy csak becsavarni lehet őket, többé kihajtani nem. Ezeknek a gépeknek a tisztítása igen egyszerűen és praktikusan megoldható a kidobó torok kinyitásával. Ezzel még a tárcsa és a kések is szabaddá válnak, egy jó formájú kefével minden rész elérhető (természetesen a csatlakozó vezeték eltávolítása után). A tisztításhoz vizet ne nagyon használjunk, slaggal kimosni a gépet tilos.
Minden aprítógépre igaz, hogy a hulladékok megfelelő adagolásával érhető el a legkönnyebb tisztítás, és ugyanez szükséges a megfelelő összetételű komposzt-őrlemény képzéséhez is. A nyesedékeket legjobb azonnal, még a kiszáradás előtt ledarálni, mert akkor még puhább a faanyag. Az őrlés közben időnként adagoljunk szárazabb faanyagokat (5) is, mert ezek forgácsa felszívja a nedvességet, és az őrlemény nem tapad fel a gép alkatrészeire. Ugyanez fokozottan igaz a még nagyobb nedvesség tartalmú konyhai hulladékokra. A jó komposztanyaghoz is az kell, hogy a szárazabb és nedvesebb (6) hulladékokat felváltva adagoljuk a gépbe. A munkát lehetőleg mindig szárazabb faanyag darálásával fejezzük be, így a gép tisztítása sokkal könnyebb lesz. A gépet mindig járassuk ki, ne kapcsoljuk ki úgy, hogy még tele van törmelékkel. Az újraindítás mindig üresen történjen.
Az AL-KO magasabb kategóriájú, félprofesszionális gépei a TCS gépcsalád tagjai (7). Ezeknek nem csak a teljesítménye nagyobb, hanem külön érdekessége a "tandemkazettás" kettős vágómű (8). Az érdekes szerkezeti megoldásnak köszönhetően nem csak a vágókések élettartama növekedett meg, hanem a gép áteresztő kapacitása is a megnőtt, akkor is, ha az aprítandó anyag még zöld.
Igazi profi gépek a "Dinamic" gépcsalád tagjai (9), ez árukban is megnyilvánul. A "Dinamic Micro" örlőtárcsájára egy finomaprító rendszert szereltek fel (10). A szellemes elrendezésű 5 kés az eddigieknél lényegesen finomabb aprítékot hoz létre (11), még inkább felgyorsítva a komposztképződést. Ez a finomaprító rendszer papír és kartonanyagok megdarálására is alkalmas, így még univerzálisabban használható a gép. Ilyen munkáknál ügyeljünk arra, hogy a fém kapcsokat, tűzőket gondosan távolítsuk el, mert ezek károsíthatják a gépet. Színes papírokat ne daráljunk le, mert ezek nem alkalmasak komposztálásra.
9Aki már használt komposztaprító gépet, az tudja, hogy a nagy fordulatszámon működő eszköz bizony meglehetősen hangos. Nem így az AL-KO "Silent Power" komposztaprító család tagjai (12), amelyek működési elve alapvetően eltér az eddigiektől. Az ellengörgős hengerkéses vágó és zúzórendszer (13) lényegesen alacsonyabb fordulatszámon (39 fordulat/perc) dolgozik, így zaja is töredéke a nagyfordulatú gépekének. Talán ezek a gépek állnak legközelebb egy igazi darálóhoz, hiszen az élesre köszörült hengerkések a kemény danamit hengeren könnyedén elvágják még a keményebb faágakat is.
A "Silent Power" gépeket precíz elektronika védi a túlterheléstől, illetve az esetleges megszorulástól. Ha a hengerkések nem tudják átvágni a behúzott anyagot, a gép automatikusan "hátramenetbe" kapcsol, a hengerkés fordulatirányt vált, és a gép kitolja a behúzott faanyagot. A normál üzemhez ezután a darálót újra kell indítani, vagyis először kikapcsolni, az irányváltót átkapcsolni, majd újra bekapcsolni. Az irányváltó reteszelése olyan, hogy ezt nem is lehet elmulasztani (14).
A csendes járású "Silent Power" gépek kissé szárazabb anyagok őrlésével és egy kis üres járatással jól tisztulnak. Áramtalanított állapotban a torok felől és alulról egy kefével benyúlva is tisztíthatók. Ha valamiért a zúzórendszerhez is hozzá kéne férnünk, akkor az sem túl nehéz feladat. A homlokrész fedelét négy csavar kihajtásával leemelhetjük (15), ekkor szabaddá válik a hengerkés és az ellengörgő csapágyfedele, melyet öt imbuszcsavar rögzít (16). Ezek kihajtása után a csapágyfedél óvatosan lehúzható (17), és a kés a görgővel kiemelhető (18). Erre a műveletre azonban csak akkor lehet szükség, ha valamilyen igen kemény, esetleg idegen anyag megszorul a kés és az ellengörgő között.
19Még néhány szót kell szólnunk az optimális komposztálás folyamatáról. Azt már említettük, hogy a finomra őrölt faanyag lebomlása gyorsabb, ezért van szükségünk komposztaprító gépre. Ezen felül azonban arra is szükség van, hogy az őrlemény megfelelően szellőzzön, ellenkező esetben az anyag nem lebomlani fog, hanem az állandó nedvesség hatására rothadásnak indul. Ezt a nem kívánt folyamatot a kellemetlen szag is jelzi, míg a jól kezelt komposztanyagnak erdei talajhoz hasonló illata van. Az AL-KO-nak többféle, készen megvásárolható komposztsilója van (19), amelyek kialakítása gondoskodik a megfelelő átszellőzésről (20). Ezek a kész silók lego-szerűen összeépíthető elemekből állnak, így használaton kívül akár szét is szedhetők és eltárolhatók.
Komposztkészítésre majdnem minden szerves anyag alkalmas, így az őrlőgépben ledarálhatók a faágak, indák, virágok, saláta-és zöldséghulladékok, lomb, fű stb. Véletlenül se kerüljön azonban a darálógépbe föld, és kőtartalmú anyag, műanyag, nylonzacskó, üveg, kötöző zsinór, színes papír; ezek nem komposztálódnak, és a gépet is károsítják. A komposztaprító gép nem semmisíti meg a gyomnövények magvait, sőt azok a finom humuszban kiváló táptalajra lelve erőteljesen növekszenek. Ezért gyomnövényeket a felmagzás időszakában már ne komposztáljunk. Szintén ügyelni kell a növényi kártevőkre, élősködőkre, mert ezek túlélhetik a komposztaprítást és elfertőzhetik a komposztanyagot.

Bővebb felvilágosítást az AL-KO Kft.-nél kaphatnak:
1097 Budapest, Nagyvásártelep 14., Telefon: 215-0863.

www.alko.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: komposztáló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klíma őszi karbantartása

Az idén is meleg volt a nyár és az otthoni klímakészülékek szinte folyamatosan tették a dolgukat. Ám hogy működésük később is zavartalan legyen, az őszi napokban érdemes elvégezni a...


A kompsztaprítókról

A kertes házban lakóknak a háztartásban keletkező szerves hulladékokat több szempontból is érdemes komposztálni. Ehhez elegendő lehet egy a kert végében elhelyezett, az újrahasznosítást váró...