Tökéletes komposzt néhány hónap alatt

2014-01-16 11:52:09 | Módosítva: 2014-01-16 11:58:29

Kertünk megmunkálása, ápolása során nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik. Amennyiben törődünk a természettel és a környezetünkkel, válasszuk a hulladék hasznosításának legmegfelelőbb módját: alakítsuk át minőségi trágyává.


A minőségi komposzt előállítása néhány hónap alatt lehetséges. Fontos, hogy a baktériumok és a talajban élő mikroorganizmusok számára megfelelő körülményeket teremtsünk. A megfelelő komposztáló kiválasztásáról már írtunk, ezek feladata megvédeni a biohulladékot az időjárási körülményektől.

Mi hasznosítható?

Gyakorlatilag minden, a konyhában és kertben keletkezett szerves hulladékot komposztálhatunk. Minél vegyesebb a komposztált anyag, annál jobb eredményt kapunk. A komposztálóba tehetünk vágott füvet, leveleket, faforgácsot, fűrészport, faaprítékot, szalmát, trágyát, kávézaccot, teát, zúzott tojáshéjat.


Egyedüli nehézséget az ételmaradék okozhat, élőlényeket vonz oda, kellemetlen szagot áraszt. Emiatt csak kis mennyiségű ételmaradékot tegyünk a komposztálóba, és jól keverjük el száraz, nedvszívó anyaggal. A komposztálóba semmiképp se tegyünk húst, halat, tejterméket, vagy ezek származékait, üveget, műanyagot, fémet, textilt, állati eredetű hulladékot, vegyszerrel kezelt anyagot.

A sikeres komposztálás alapvető feltételei

Komposztálás során a siker kulcsa az anyagok változatos összetétele, a nedvességtartalom és az oxigénellátás. A nehezen lebomló széntartalmú anyagok, mint a fa, zöldségfélék kemény részei minél apróbbak, annál gyorsabban bomlanak le. Ennek érdekében használhatunk kerti aprítót. A puha, nitrogéntartalmú lédús anyagok – trágya, gyümölcsök, konyhai hulladék – méretét nem szükséges csökkenteni.

A megfelelő bomlás alapvető feltétele, az anyagok összetett keveréke. A nitrogéntartalmú anyagok többnyire zöldek, puhák és lédúsak. Ezeket széntartalmú anyagokkal kell összekeverni, amelyek általában kemények, szárazak és barna színűek. A különböző anyagok térfogatának ideális aránya 1:1.


A komposztálási folyamatokban résztvevő aerob mikroorganizmusoknak jelentős mennyiségű levegőre és nedvességre van szükségük. Előbbi nélkül a komposzt rothadni kezd, és kellemetlen szagot áraszt. Ezért van szükség arra, hogy időről időre forgatóval, vagy vasvillával segítsük a levegőztetést. A jó komposzt harmadik alapkövetelménye, az ideális nedvességtartalom. Ha a komposztált anyag túl száraz, a folyamat lelassul, vagy akár teljesen leáll. Ezért rendszeresen ellenőrizzük a komposzt nedvességét, és szükség esetén nedvesítsük az anyagot, vagy csökkentsük a szárazabb anyagok behelyezését. Ha az anyagot markunkban összenyomjuk, és csak néhány csepp jelenik meg tenyerünkben, akkor megfelelő a nedvességtartalom.

Az érett komposzt sötétbarna színű, összeesett, porhanyós szerkezetű, szaga jellegzetesen az erdei talajéhoz hasonlít. A komposzt érettségét csírázási teszttel is ellenőrizhetjük: egy kis edénynyi rostált, nyirkos komposztot vetőmaggal szórunk meg, és ha a hét folyamán a magok csírázni kezdenek, a komposztot használhatjuk kertünkben is.

Czinger Erik (www.kerti-komposztalok.hu)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Itt a tavasz: kerti kisgépek mustrája

Már a küszöbön kopogtat a tavasz, kertünk, növényeink alig várják, hogy széppé, rendezetté formáljuk őket, és megújulva frissen gyönyörködtessenek. A kerti munka sok esetben nem is jó...


Komposztálás vagy hulladékgyűjtés?

Ha ezek a kérdések járnak a fejünkben, jó úton haladunk afelé, hogyabiológiailag lebomló hulladék kezelésének problémáján javítsunk. Aházi komposztáló edények használata nem hulladékkezelésnek...