Iskolakezdés után

Asztalos polc

Az iskolakezdés minden családban fontos esemény, és a szülőkre ilyenkor számos tennivaló hárul a szokásos napi teendőkön túl. Nem lenne csoda, ha a talán legfontosabb kellékről a tanuló asztalról megfeledkeznének. Továbbá az sem biztos, hogy egy kis íróasztal beférne az aprócska gyerekszobába, már ha egyáltalán ilyen helyiségről szó lehet. Ám közbenső megoldás mindig lehetséges, pl. egy német lapban bukkantunk az alábbi, nem is kimondottan átmenetinek minősülő, asztallappal ellátott polcra, amin minden elfér, amire egy kisiskolásnak az otthoni tanuláshoz szüksége van. Apróbb módosításokkal most ezt mutatjuk be (lásd címképünket) ötletadóként. Talán még nem késtünk annyira le az új tanévről, hogy ne lenne érdemes elkészíteni.

A bútordarab végső soron nem más, mint egy keskeny, kávával körülvett polc, amit egy kisméretű asztal egészít ki. Sőt, még az iskolatáskának is van állandó helye az asztal alatt. Helyigénye - az asztallap alapján - mindössze 60x100 cm. Elkészítését az anyagjegyzékkel igyekeztünk megkönnyíteni, összeállításához pedig rajzunk, néhány részletfotó és leírásunk szolgál útmutatóul.
Kezdjük azzal, hogy az alkatrészeket olyan módon igyekezzünk egymás mellé rajzolni, hogy a legkevesebb legyen a leeső hulladék, és minden vágásra 5 mm-t számítsunk. Természetesen csak az azonos vastagságú anyagból készülő darabokat helyezzük egy rajzra. Ezután irány a lapszabászat, vágassunk minden darabot méretre, majd ezt követően a leszabott alkatrészekből kezdjük összeállítani az asztalos polc főbb egységeit. Először ragasztás nélkül, és csak a mázoló munkák után ragasszuk össze szilárdan az egész bútordarabot.
Először a polckávát állítsuk össze. Két vízszintes polcát (A) a két oldallappal (B, C) fogjuk közre. A darabok kötéséhez használhatunk átmenő köldökcsapokat vagy facsavarokat. A káva szilárdságát a mögéje szerelendő hátlap adja meg. A munka megkönnyítése miatt azonban ezt az elemet csak legutoljára ajánlatos a helyére erősítenünk. A válaszlapok félkerek kivágását koronafűrésszel alakíthatjuk ki a legkönnyebben (1), ám jobb híján lyukfűrésszel is kivághatjuk. A kávát derékszöggel pontosan állítsuk merőlegesre, majd a két polc közé állítsuk be a 10 mm vastag MDF válaszlapokat (J).
A laminált felületű asztallapot az aláragasztott és facsavarokkal is felfogatott vastagító lappal tegyük masszívvá, majd a kávaoldalak közé illesztve csapozzuk a helyére (2). E műveletek elvégzését nagyban megkönnyíti a csapozó készülék, mert csapfuratok így minden esetben egytengelyűek és pontosan illeszkedők lesznek (3). A bal oldali fiók el is hagyható, ám ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor a jobb oldali tartólap elemét is ragasszuk a helyére. Az asztallapot középen egy nagyobb, trapéz alakú lappal is támasszuk alá. Így biztosak lehetünk abban, hogy az asztallap még akkor sem fog kiszakadni a helyéről, ha a gyerek ránehezedik. Erősítsük helyére a polckávát alul lezáró fenéklapot, és ezek után már csak a hátlapot kell alakra vágnunk, s a kávára csavaroznunk. Az egész bútordarabot a falra kell erősítenünk, ami nem könnyű. Ráadásul a gyerek testmagasságához igazodó magasságba. Egy 135 cm magas gyerek esetében az asztallapnak 58 cm, 150 cm testmagassághoz 64 cm-es, 165 cm magas gyereknek pedig már 70 cm magasságban levő asztalfelület, továbbá 34, 38, 42 cm magas ülőfelület az ideális. Ezért az asztalos polcunkat emeljük olyan magasra, hogy az asztallapja pont a megfelelő magasságba kerüljön, majd vízmértékes beállítás után a hátlap káva melletti hat furatát jelöljük át a falra. A bútort elemelve fúrjuk ki a lyukakat, üssünk mindegyikbe 6x50 mm-es csavarhoz való műanyag tipliket.
A továbbiakban már csak a szépészeti munkák vannak hátra, azaz a festés és az élek lefedése felvasalható fóliával. A mázoláshoz szedjük darabjaira a tanulóbútort, majd szivacshengerrel terítsük fel a megfelelő színű olajfestékeket. A darabok felületét háromszor hengereljük át festékkel, majd száradás után a látható éleket fedjük le élfóliával. A bútort most már véglegesen, ragasztva és csavarozva állítsuk össze, s a kitüremkedett ragasztót azonnal nedves ronggyal töröljük le. A szilárdan álló asztalos polcot emeljük a megfelelő magasságba, s alábakolása után a falba hajtott csavarokkal szereljük fel a kis iskolás otthoni munka- és játszó asztalát, mert leckeírás után ennek aligha van akadálya.

Anyagszükséglet

Jel Db Megnevezés Anyagméret (mm)
A 2 polclap 19x200x1000
B 1 hosszú kávaoldal 19x200x939
C 1 rövid kávaoldal 19x200x500
D 1 fiókkáva oldala 19x200x190
E 1 asztallaptám 19x400x439
F 1 fenéklap 19x400x450
G 1 asztallap 19x550x1000
H 1 vastagítólap 19x550x1000
I 1 hátlap 10-13x1150x1300
J 5 válaszlap 10x180x230
K 2 fiók előlap 10x98x256
L 4 fiók oldal 10x91x180
M 2 fiók hátlap 10x91x221
N 2 fiók fenéklap 5x182x221
O 2 vezetékléc 15x15x190

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: asztal, polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyi szalvéta hajtogatása

A karácsonyi vacsora és ebéd a családok nagy részében kicsit más, mint a „szürke” hétköznapoké. Nem kell feltétlenül sem sok pénzt, sem sok időt rászánni arra, hogy ünnepivé tegyük az...


Betonszövet

A tavasz beköszöntével egyre többet tartózkodhatunk akertben, a szabad levegőn. Ha különleges látványú, de egyszerűen elkészíthető dologgal szeretnénk feldobni teraszunk, kertünk látványát, a...