Polc gyerekszobába

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy gyarapodnak személyes holmijaik, amik bizony egyre több helyet is igényelnek. A találékony szülők ilyenkor többnyire azon törik a fejüket, hogy miként oldhatják meg legolcsóbban gyermekük raktárigényét. Nos, egy polccal talán megoldható a probléma, segítségül pedig, talán az alábbi változat is megfelel e célra.

Anyaga 19 mm-es faforgácslap, ami nem is olyan drága. A rekeszek mélysége 250 mm, szélességük, hosszúságuk egységesen 350 mm. A hátlapokat 10 mm-es faforgácslapból leszabottak, az élek pedig felvasalható, esetleg színes élfóliával lefedettek. Rajzunk alapján bármelyik lapszabászatban megrendelhetjük az összeállításához szükséges darabokat, amelyekből már könnyen megépíthetjük magát polcot. További segítségként azonban ennek rövid menetét is megadjuk.
Először a hosszú, középen levő válaszlapot készítsük elő az összeszerelésre. E darab hátsó élébe ugyanis két fészket kell még fűrészelnünk, a hátlapok számára. A hátlapokat ezt követően úgy csavarozzuk a helyükre, hogy hosszfelezőjük pont a válaszlap élének közepére essen. Rögzítésükhöz három-három 4x40-es facsavart használjunk, de ragasztót még ne. Ügyeljünk arra is, hogy a válaszfal oldalára a hátlapok élei merőlegesen álljanak. Egy nagyobb iskolai háromszögű vonalzóval azonban ezt nem nehéz ellenőrizni. Fontos, mert a hátlapok éleire kell majd a polclapokat felcsavaroznunk, és ha ezek ferdék, a polcok is azok lesznek.
Következő lépésben a vízszintes polclapokat erősítsük fel a hátlapokra, de csak a válaszfal egyik oldala felöl. A hátlapok élére 3x40-es facsavarokkal - süllyesztett, előfúrt lyukakba hajtva - fogassuk fel a rakodólapokat. A válaszfalhoz csatlakozó élükbe azonban átmenő, 10-es köldökcsap-fészket fúrjunk, kb. 25 mm mélyen. A megfelelő mérettartást a polcok közé, közvetlenül a válaszlap mellé behelyezett rekeszlappal biztosítsuk. A másik oldalon levő polcokat is hasonló módon szereljük fel, ám a köldökcsap fészkét a válaszfalba az előbb kifúrt lyuk segítségével készítsük el. A rekeszfal most is jó szolgálatot tesz a polclap merőlegesbe és szintbe állításakor. Ezt követően már csak a rekeszlapok polcok közé csavarozását kell elvégeznünk, hogy az egész polc kész egységet alkosson.
Az új bútordarab azonban még kezeletlen, ezért a következőkben a mázolására kerítsünk sort. Az egész polcot szereljük szét darabjaira, majd az éleiken kívül minden oldalukat hengereljük le alapozó festékkel. Száradás után a felületeket finoman csiszoljuk simára, majd portalanítás után ugyancsak szivacshengerrel vonjuk be kétszer vékonyan, átvonó festékkel. Ez lehet az egyes elemeknél eltérő színű is, de azonos színre hengerelve is jól fog mutatni. A festék teljes száradása után a látható élekre vasaljunk fel műanyag élfólia takarásokat. A színűket jól válasszuk meg, mert ezzel attraktívabb hatásúvá tehetjük az egyébként egyszerű bútordarabot. A színesre mázoltakhoz azonos színű élfóliák is beszerezhetők, az egyszínűre mázoltaknál viszont érdekes tagolást tesz lehetővé a különféle színű fautánzatú élfóliák alkalmazása. Végül a polc összes alkatrészét újból szereljük össze, ám most már a kötéseket gyors faragasztóval is erősítsük meg.
A kész polc falra erősítését a középső válaszfal élére csavarozott felfogó vasalatokkal, és az oldalsó polcszárnyak lecsapott végének a sarka felől behajtott 6x50 mm-es facsavarokkal oldjuk meg. A tartócsavarokat természetesen a falba fúrt lyukakba dugott műanyag dübelekbe kell behajtanunk. A lyukak helyének kijelöléséhez ajánlatos vízmértéket, de legalábbis függőónt használni, mert csak így lesz a polc válaszfala biztosan függőleges, rakodólapjai pedig vízszintesek. Ami pedig a vonalzóval rajzolt formát illeti, azon igényünk szerint változtathatunk is, azaz sugárban lekerekítettre is készíttethetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, gyerekszoba, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyitott polcos tárolók

A lakások berendezési tárgyai között sok célra használhatók a polcos bútordarabok. Ezek formája elég változatos, ám konvencionálisan vízszintes elrendezésű polclapok mellett az egyedi kialakítású...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...