Mélysugárzó dohányzóasztalban

Legutoljára 98'/4-es lapszámunkban foglalkoztunk részletesen hangszórókészítéssel. A most bemutatott megoldás tulajdonképpen az ott leírt elméleti alapokon nyugszik, ezért aki teheti, ajánlatos a korábbi cikket újból átlapoznia. A többiek kedvéért azonban a lényeget röviden összefoglaljuk.

A hangtechnikában ma már köztudott, hogy az emberi fül a különböző frekvenciatartományokban másképpen hall. A sztereo és Dolby Surround hangzásban az ún. irányhallás elsősorban a közepes frekvenciájú hangokból származik. 500 és 5000 hertzes frekvenciatartományban a két fülünkbe érkező hangok közötti eltérés eredményezi azt, hogy a hangokat a térben el tudjuk helyezni. Az ún. szub-basszus hangok - 150 Hz alatt - iránya gyakorlatilag egyáltalán nem határozható meg fülünk számára, és így van ez a nagyobb frekvenciájú, 5000-20 000 Hz-es frekvenciatartománnyal is, amely a berendezés tárgyairól olyan nagy mértékben szóródik, hogy szinte minden irányból hallhatjuk.
A mostani - érdekes formájú - hangsugárzó rendszer szempontjából a szub-basszus hangok irányérzéketlenségét kívánjuk felhasználni. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy általában a megfelelő teljesítményű, jó mélysugárzók még mindig tekintélyes méretűek, és nem könnyű a szoba berendezésébe illeszteni. Ugyanakkor, mint az előzőekből kiderült, felesleges két mélysugárzót használnunk, ha ezek úgy sem járulnak hozzá az irányérzet kialakulásához. Erre elegendő egyetlen szub-basszus sugárzó, és hogy még ez se foglaljon feleslegesen helyet, funkciót adtunk neki; egy dohányzóasztalba építve szinte láthatatlanul ontja a mély hangokat.
A csonka gúla formájú hangszóróházat legalább 19 mm vastag MDF lapokból állítsuk össze a I. robbantott rajz és az anyaglista alapján, de még jobb, ha rétegeltlemezt használunk az oldallapokhoz. Az élek kötésénél fontos az erős és hézagmentes kapcsolódás, ezért a pontosan összecsiszolt éleket faragasztóval bekenve, hosszú pozdorjacsavarokkal húzassuk össze (1). A gúla szilárdságát két belső keresztmerevítő is fokozza (2). Ezeknek azonban más funkciója is van. Az egyik a hangszóró felerősítésére szolgál, és a hangszóró nyílását dekopírfűrésszel vághatjuk ki rajta. A beerősítéséhez a ragasztás mellett kívülről behajtott pozdorjacsavarokat is használjunk. A másik keresztmerevítőre egy hangterelő rekesz támaszkodik (3), amely a megfelelő hangzás létrejöttét segíti. Tulajdonképpen a két keresztmerevítő közötti tér funkcionál szub-basszus sugárzóként, a hangolónyílások pedig azok a rések, amelyek a fedőlap alatt, a 10 mm vastag távtartó lécek között létrejönnek (4).
A csonka gúla alján egy zárt rekeszt alakítunk ki a csatlakozó vezetékek számára. A szabványos hangszóró csatlakozókat a gúla alsó talplemezébe építsük be, a fedősapka csak a csatlakozók eltüntetésére szolgál (5). Miután a hangszóróházban elegendő hely van a szub-basszus alul-áteresztő szűrője számára, célszerű ezt az egységet itt elhelyezni, és a két hangcsatorna számára szükséges négy csatlakozóvezetéket beépíteni. A célra megfelelő alul-áteresztő szűrő kapcsolási rajzát - korábbi lapszámunkból átemelve - 6. ábránkon mutatjuk. A leválasztásra lehetőséget ad két hangváltó beépítése is, de az előbbi megoldás célszerűbb.
Meg kell még oldanunk új "bútordarabunk" alátámasztását. Ábráink készen kapható, krómozott cső lábakra mutatnak példát, melyeket a fedőlap aljára lehet felcsavarozni (7), de hasonló kész megoldásokhoz többféle elem kapható a barkácsáruházakban és a barkácsboltokban.
Az asztalt összeállítás után alaposan csiszoljuk át, és matt feketére fújjuk le. Igazi díszét majd az a fedőlap adja, mellyel a felületét leborítjuk. Pénztárcánk és ízlésünk szabja meg, hogy erre milyen anyagot használunk. Nem olcsó megoldás, de gyönyörű egy vastag műmárvány vagy gránit lap, de a fedő készülhet sötét üvegből, vagy különböző természetes anyagokat utánzó pozdorjából is. Ez utóbbit ajánlatos méretre vágatni és ugyanott élfóliáztatni. Kivételesen most nem árt, ha vastag, nehéz anyagot használunk, mert az a mélynyomó káros rezonanciáit csökkenti. Rögzítésére elegendő néhány csík, két oldalán tapadó padlószőnyeg ragasztó.
Még egy szó a mélysugárzóról. A méretek szerint akár 180 mm átmérőjű mélynyomót is beépíthetnénk, de ekkorára nincs szükség. Mindenesetre előbb a mérethatárokon belül szerezzük be a megfelelő hangszórót, és ehhez vágjuk ki a kereszttartóban a szükséges hangszórónyílást.
Új mélynyomónkhoz most már méreteiben és teljesítményben lényegesen kisebb szatellit-sugárzókat készíthetünk (8). Mint tudjuk, ezek elhelyezése viszont fontos, mert az igazi sztereo hangképet, térhatást a belőlük sugárzott közepes hangfrekvenciák adják majd. Erre a célra kitűnően megfelel majd két, zárt rendszerű, kétutas hangszóró, melyekbe egy-egy közép- és magas-sugárzót építünk be. Az ehhez szükséges hangváltó kapcsolási rajza 9. ábránkon látható.
A hangdobozt II. rajzunk és az anyaglista alapján készíthetjük el. A doboz falait él-lap kötésben illeszthetjük, majd ragasztva és csavarozva köthetjük össze. A választott hangszóróktól függően a szerelésüket elölről is végezhetjük, de az sem gond, ha belülről szereljük a hangszórókat, és utána zárjuk le a dobozt a hátfallal (10). A viszonylag kis méretű közép- és magassugárzóknál nagy hangnyomás nem alakul ki, de azért a szilárd illesztésre ügyeljünk.
A szatellit-sugárzók külső formáját az érdekesen kimunkált előlap adja meg (11). A keretét 16 mm-es MDF lapból, vagy fenyőlécből szúrófűrésszel vágjuk ki (12). Ezzel egyből kialakíthatjuk az ívelt formákat, legfeljebb egy alapos utáncsiszolást igényel. Az oldalsó keretléceket - ha akarjuk - még egy-egy ívelt keretidommal díszíthetjük. Ezt csak akkor valósítsuk meg, ha számára horonymaróval megfelelő süllyesztéket tudunk készíteni. A keret belső falára szereljünk műanyag patentidomot (13), hogy a hangdobozra utólag fel lehessen pattintani. Az előlap keretét hangszóró selyemmel vonjuk be (14), és azt tűzőgéppel rögzítsük. A feketére fújt doboztesthez jól mutat a sötétkék selyemanyag.
A szatellit sugárzókat legpraktikusabb a falra akasztani. Így nem foglal külön helyet, és a legoptimálisabb magasságba helyezhető. A vezetékek elrejtése ilyenkor persze nem egyszerű, de ez már lakberendezési kérdés.

Mélysugárzó

1 1 db 20x820x19 mm
2 4 db 30x394x19 mm
3 1 db 80x80x19 mm
4 1 db 92x260x16 mm
5 2 db 222x75x16 mm
6 2 db 225x70x16 mm
7 1 db 23x150x16 mm
8 2 db 223x200x16 mm
9 4 db 100x93x10 mm
10 1 db 100x100x10 mm
11 4 db 278x27x10 mm
12 2 db 213x27x10 mm
13 2 db 108x27x10 mm
14 2 db 200x20x20 mmMárvány, vagy gránitlap

850x850x30 mm

Szatellit sugárzók

1 2 db 312x210x16 mm
2 2 db 312x226x16 mm
3 4 db 312x170x16 mm
4 2 db 210x116x16 mm
5 2 db 210x134x16 mm
6 4 db 414x60x16 mm
7 4 db 210x46x16 mm
8 2 db 210x25x12 mm
9 4 db 414x43x10 mm
10 2 db 210x10x10 mm

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztal megoldások

Otthonunkban általában szükség van egy olyan helyre, ahol az éppenszükséges otthoni „adminisztrációt”, vagy az esetleg hazavitt munkákat el lehet végezni. Hogy hol lehet egy írásra alkalmas...


Bútorlábak

A bútorasztalosok és az öntevékeny bútorkészítők egyaránt előszeretettel alkalmazzák a felszerelésre kész bútorlábakat. Ez érthető, mivel a bútorszerelvényeket forgalmazó szaküzletekben és a...