DREMEL MULTI

Az természetes, hogy a barkácsolók szívesen vásárolnak olyan gépet, amely ún. több funkciós, azaz több feladat elvégzésére is alkalmas. Ilyen kézi szerszámgép a fúrógép. Ám az is az igazsághoz tartozik, hogy ezek elég terjedelmesek, és a kisebb, finomabb munkára nemigen alkalmasak. Nehéz a kézben tartásuk, nem férnek be a szűk helyekre, és a kis átmérőjű szerszámok esetében szinte művészet a kezelésük. A megoldás egy hálózati feszültséggel, szabályozható fordulatszámmal működő kis gép, mint amilyen pl. a nálunk még kevéssé ismert Dremel Multi. Érdemes tehát közelebbről is megismerkednünk vele, mert e kis gép számos, eddig fárasztó kézimunkát igénylő otthoni feladatunkat könnyítheti meg.

E kis fúrógépet egy osztrák bevándorló, Alfred J. Dremel tervezte meg az Egyesült Államokban. Több mint hatvan évvel ezelőtt lépett a porondra, s azóta ez a nagyfordulatú kis kéziszerszám a barkácsoló emberek egyik legkeresettebb gépe lett. Erőssége a sokrétű felhasználhatóság, a könnyű használat, és kis méreteihez viszonyítva nagy teljesítménye.
A gép maga alig 200 mm hosszú, jól kézben tartható, hiszen átmérője csupán 55 mm, súlya pedig mindössze 450 gramm. A 230 V-os hálózati feszültséggel működő gép teljesítményfelvétele 125 W, fordulatszáma pedig percenként 10000 és 33000 között fokozatmentesen VariTronic rendszerű fordulatszabályozóval változtatható. Ez a szabályozó egység egyben a gép hálózati kapcsolója is (1). A gép főtengelye közvetlenül a motorra csatlakozik, hűtéséről ívelt lapátkoszorús ventilártárcsa gondoskodik. A tengely csapágyai precíziós, porvédős gördülőcsapágyak, a motor mögötti gumigyűrűbe ágyazott a rezgések kiküszöbölése érdekében (2). A főtengely végén patronos befogófej van, amelybe 0,8, 1,6, 2,4, és 3,2 mm-es átmérőjű szerszámok befogására alkalmas patronok valók. A géphez 3,2-es patront mellékelnek géptartozékként, a többit külön kell megvásárolni. Szerszámcserekor a főtengely reteszelését követően a szorítóanyát kulccsal kell oldani, illetve beszorítani (3). A szerszámok szárátmérője csak szabványos lehet. Az adott méretű patronba ugyan a névlegesnél valamivel kisebb átmérőjű szerszámok is befoghatók, ezek központossága azonban már alig megfelelő, ezért - tekintettel a magas fordulatszámra - rezonanciát okozhatnak. A gép jól tenyérbe simuló burkolata masszív műanyagból készült, hálózati vezetéke pedig 1,5 m hosszú.
2A háztartási gépekhez hasonlóan ügyelni kell a szénkefék állapotára, és ha ezek már kopottak, helyükbe saját kezűleg pillanatok alatt behelyezhetők az új szénkefék (4). A rögzítőbetétek menetesek, ezeket a patronkulcs szárvégével lehet ki-, ill. behajtani a burkolat fészkébe.
A Dremel gépekhez nemcsak sok speciális szerszám szerezhető be, hanem különleges feladatok ellátására szolgáló kiegészítő tartozékokat is vásárolhatunk, amelyek a gépre gyorsan felszerelhetők, és általuk speciális feladatokat is könnyűszerrel végezhetünk el, mégpedig profi minőségben. Ezek között van egészen egyszerű is, mint pl. a csempemaró. A flexibilis tengellyel pedig tovább növelhetjük a gép szűk helyeken történő használhatóságát. A hajlékony tengely azonban nemcsak ilyenkor használható előnyösen, hanem akkor is, mikor a feladat könnyű szerszámirányítást követel meg, pl. üvegtárgyak gravírozásakor (5), művészi igényű maráskor stb. A Dremel Multi alapgépéhez ezen kívül vásárolhatunk fúróállványt, talpas felsőmaró befogót és speciális fazonmaró-asztalt is.
A barkácsoló embernek ilyen kis gép láttán elsősorban az jut az eszébe, hogy ezt főként modellezők használhatják leginkább. Az igazság ezzel szemben az, hogy az otthoni munkáknál legalább olyan hasznos, mint a már megszokott barkács fúrógépünk, mert amit azzal nem tudunk elvégezni, azt a Dremel Multi fúrógéppel kényelmesen és gyorsan megoldhatjuk. Csak rá kell jönnünk, hogy a kézenfekvő feladatokon túl még mi mindent tudnánk vele elvégeztetni.
A 150 különféle szerszám - fazonos marók, csapos csiszolókövek, keményfém-szemcsés csiszolók, csiszoló és polírozó hengerek és korongok, vágótárcsák és huzalkefék, fazonmarók és gyémántszemcsés gravírozó szerszámok - szára zömmel 3,2 mm-es, csak a különféle gravírozó marók és a gumi alapanyagú polírozó korongok igényelnek 2,4 mm-es patront. Az ennél kisebb patronok a kis csigafúrókhoz szükségesek. Ezek 7 darabos készletben is kaphatók 0,8-3,2 mm-es átmérőig. A kínálat valóban bőséges (6).
6

6

6 6

A Dremel Multi ideális egykezes szerszámgép, amellyel szinte csak kalapálni nem lehet. Ami forgómozgással kivitelezhető, arra ez a kis gép tökéletesen megfelel. Fúr, csiszol, élez (7), políroz (8, 9), mar, darabol (10), sőt hogy ha úgy tartja kedvünk, még fazonmarásra is használhatjuk. E sokrétű feladatokhoz természetesen megfelelő minőségű szerszámok és a gép kreatív kezelése szükséges. A munkát végző szerszám fordulatát például úgy célszerű megválasztani, hogy eleinte mindig fokozatosan emeljük a fordulatszámot, a lágyabb anyagokra, műanyagokra is tekintettel. A keményebb anyagoknál, fémeknél pedig a felső fordulatszám tartomány használható. Finoman vezessük a szerszámot, hagyjuk, hogy annak magas fordulatszáma végezze a munkát. Nincs szükség erőteljesebb nyomásra. Az alacsonyabb fordulatszámot tisztító, polírozó munkákhoz, a magasabb fordulatot pedog alakmaráshoz, forgácsoló munkákhoz használjuk. Keményfák, fémek, üveg megmunkálásához is a magas fordulatszám szükséges. Ha pedig új szerszámokat vásárolunk, a csomagolás hátoldalán megadják az ideális fordulatszámot, továbbá hogy az adott szerszám milyen anyagokhoz használható.
Lényeges még az előtolás mértéke. Mivel a gép az eddig megszokottnál sokkal gyorsabban forog, ajánlatos nagyon óvatos erőráhatással kezelni munkavégzéskor. A túlterhelés hatására a motor hangja hallhatóan mélyebb lesz, ilyenkor csökkentsük az erőráhatás mértékét, s ha ez sem használ, növeljük a fordulatszámot is. Ez főleg a nagyobb átmérőjű szerszámok esetében érezhető. Ha érzéssel használjuk a Dremel Multit, akkor élmény lesz vele bármilyen munka.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: multiszerszám

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Multiszerszámok

Ezek a szerszámok a szakemberek körében általában nem kimondottan kedveltek, viszont váratlan helyzetekben, kellő szerszámbázis híján nagyon hasznosak. Alig nagyobbak egy jó svájci bicskánál,...


A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...