Klíma őszi karbantartása

2019-10-10 11:16:17 | Módosítva: 2019-10-10 11:17:03

Az idén is meleg volt a nyár és az otthoni klímakészülékek szinte folyamatosan tették a dolgukat. Ám hogy működésük később is zavartalan legyen, az őszi napokban érdemes elvégezni a karbantartásukat. A levegő szennyezettsége a szűrőkön is meglátszik, a készülék hőcserélőjének tartósan nedves felületein pedig a penészgombák is elszaporodhattak. Itt az ideje tehát egy alapos és szakszerű karbantartásnak, hogy klímánk a későbbiekben is ideális, tiszta levegőt keringessen otthonunkban.


Egészséges otthoni légkör

A tisztítás előtt a készüléket áramtalanítani kell, majd a beltéri egység fedőlapjának felemelése után kivehetők a porszűrők. Ezek folyó víz alatt könnyen megszabadíthatók a rájuk rakódott portól és egyéb szennyeződésektől, majd félre téve hamar megszáradnak. Ha egyéb érzékeny, pl. plazma szűrő is van a készülékben, azt a használati utasítás szerint kell megtisztítani. A beltéri egység működés közben nagy mennyiségű levegőt szív be, amit a hőcserélőn keresztül áramoltatva juttat vissza a helyiségbe. Ezeken a sűrű lamellás egységeken penészgombák és baktériumok is megtelepedhetnek, mégpedig apró szöszszemcsékkel és finom porral keveredve. E felületek klímatisztító spray-vel jól bepermetezve, majd 20-25 perc után kefével letisztítva és meleg vízzel újból lepermetezve tisztíthatók meg teljesen. A fertőtlenítéshez használható pl. a Friconett Aktív koncentrátum. Ezt a szert 1:4 arányban vízzel hígítva, és szóró flakonba töltve lehet a fertőtlenítendő felületekre bőven kipermetezni. Ez vonatkozik a ventilátorra is, mert ez is elszennyeződik a használat során, és rontja a klíma hatásfokát.

A fertőtlenítő és tisztítószer által fellazított szennyeződéseket a szakemberek általában bő vizes átmosással szokták eltávolítani. A piszkos mosó vizet a készülék alá erősített műanyag zsákba gyűjtik össze, majd a készülék bekapcsolásával szárítják ki az egész egységet. Ilyen vízgyűjtő zsák híján azonban a fellazult szennyeződések kefés tisztítással is eltávolíthatók. A cél, hogy a megtelepedett penészgombák spórái ne jussanak a kifújt levegőbe, és a hőcserélő felülete is tiszta legyen. A fertőtlenítés és a tisztítás elhanyagolása esetén megnő a készülék áramfogyasztása és ezzel párhuzamosan csökken a teljesítménye is. Hosszútávon ez költséges javításokat okozhat. Rövidtávon pedig a garancia megszűnését jelentheti, továbbá csak így biztosítható a készülékek 25-20 éves élettartama.


A készülék tisztító karbantartásakor a fertőtlenítő és tisztító habbal befújt hőcserélő lamellák felületén a szert a készülék légkeringetésű fokozatán történő működtetésével lehet jól eloszlatni. A tisztítás hatékonyságát kefével lehet fokozni. Ezt követően tiszta vízzel bepermetezve lehet a szert és a mosóvíz maradékát teljesen kiszárítani a készülék már tiszta felületeiről. A burkolat tisztítására bármilyen zsíroldó mosogatószer megfelel.

A beltéri egységből az első próbaüzem során még érezhető némi kellemetlen szag, ám ez percek múlva meg fog szűnni. Az is előfordulhat, hogy a nagyon elszennyeződött beltéri egységeknél magát a készüléket a tisztításhoz le kell venni, és erre alkalmas helyen szétszerelve lehet csak a tisztítást eredményesen elvégezni. Ezt azonban jobb szakemberre bízni, aki garanciát vállalva végzi el ezt a feladatot.A jó működés érdekében nemcsak a beltéri egységet kell megtisztítani, hanem a split klímák kültéri egységet is. Ezeket ugyanis sokkal nagyobb mértékben éri a szennyezett levegő, a por, pollen. A nyárfák szálló szöszei szinte szennylepellel borítják be az egész készülékegységet, és annak belsejét is. Sok esetben a kültéri egység környezete is figyelmeztet a szükséges takarításra. Ezek a szennyezőanyagok el tudják tömíteni a hőcserélő lamelláit, ami nagyon megnehezíti a levegő áramlását, és a hő leadását. A szükséges tisztítás elvégzését jelentősen megnehezíti, hogy ezek az egységek az épületek homlokzatán, gyakran akár több emeletnyi magasságban és nagyon nehezen megközelíthető helyen vannak. Nedves tisztításuk, mosásuk ezért nem lehetséges.

Tisztításuk többnyire nagynyomású levegővel történik, mégpedig a kültéri ventilátor által szállított levegő áramlási irányával ellentétes irányból befújt levegővel. Így könnyebb a lerakódott koszok eltávolítása a hőcserélő lamellái közül. Ha már tiszta a lamellák felülete, és semmi nem gátolja a levegő áramlását közöttük, akkor biztosított az egység zavartalan működése és kellő hatásfoka.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Precíz hőmennyiségmérés

Gyanítható, hogy a távfűtés kedvezményeinek elérhetősége előbb utóbb kikényszeríti, hogy a távfűtéses lakásokban is precízen lehessen szabályozni és mérni az elfogyasztott hőenergiát. Az előbb...


Kerítés egyszerűen

Az utóbbi időben mind ipari, mind lakossági kerítésépítésre nehéz megfelelő szakembert találni, így a kerítésépítési trendek az egyszerű, egy-két emberes, kevés szakképzettséget igénylő és...