Nem kell feltétlenül az utcát fűteni!

Már mindenkinek a könyökén jön ki az a közhely, amit házépítés során a szakemberek az építkezőknek mondanak vagy írnak. Tapasztalatunk szerint mindenki tisztában van a fűtési költség árával, tehát felesleges állandóan ezt a dolgot ismételgetni. A fűtés drága, ezért megéri spórolni az energiával. Ez alapigazság.

Stábunk úgy döntött, hogy az SK BARKÁCSMAGAZIN témái közé emeli a házak külső hőszigetelését. Az elmúlt év végén (októberben és novemberben) háromrészes sorozat szólt erről a televízióban. Ha hiszik ha nem, ezzel a témával foglalkozó cégek, rendszergazdák nem sok fantáziát láttak a műsorban. Segítségük nélkül álltunk tehát a műsor elkészítéséhez. Az irányadó az a rövid kis leírás volt, amit egy-egy cég ad a vásárlónak, illetve azoknak a szakembereknek a tapasztalata, akik vállalták, hogy a filmben szerepelnek. Sok olyan probléma adódott az építés folyamán amiről a leírások nem tesznek említést. Ennek ellenére igyekeztünk a pontos technológiát bemutatni, ügyelve az apró részletekre is. A külső hőszigetelő vakolatrendszer felhasználható régi és új épületek falazatainak hőszigetelésérére.

Az építéshez szükséges anyagok:
– polisztirol kemény hablemez , mérete 500x1000 mm, vastagsága 40–80 mm, épületenként más és más, a méretezéstől függ;
– ragasztó, a táblák ragasztásához illetve az üvegháló beágyazásához (egy-egy rendszerhez a gyártó ajánlata szerinti típus);
– üvegszálas háló, a mechanikus szilárdság megfelelő kialakításához, illetve felületi feszültségkiegyenlítő szerepe miatt;
– alumínium tartósín (indító elem) a megfelelő mechanikus tartást biztosítja a lemezek számára. Tiplis csavarral rögzíthetők a falazatra.

A falazat előkészítése
Új épület falainak előkészítése nem okoz gondot, itt csak az egyenetlenségeket, kiálló vakolatdarabokat kell eltávolítani. A régi épületnél a falnak száraznak (max. 5% nedvességtartalom) és szennyeződésmentesnek ("só kivirágzás", olaj stb.) kell lennie. A munka menete:
– az alumínium sín rögzítése a megfelelő vízszintezés után;
– üvegháló (kb. 50 cm) ragasztása az alumínium sín fölé;
– a szigetelőlapok ragasztása (sínbe illesztése pontosan). A lapok szélét körbekenjük és a közepére is teszünk néhány folt ragasztót;
– a sínekből, a lapok alatt kilógó üveghálót visszahajtjuk és felragasztjuk a szigetelőlapokra;
– a szigetelőtáblák felragasztása (ügyeljünk a pontos illesztésre). Az ajtóknál és ablakoknál gondosan vágjunk és illesszünk. A lemezeket kötésben, hézagmentesen ragasszuk és fontos, hogy ragasztó ne kerüljön a hézagokba. Folyamatosan ellenőrizzük a síkot egy egyenes léc segítségével;
– nagy felületek és régi, poros falaknál műanyag dűbelt is érdemes használni a ragasztás mellett;
– összecsiszoljuk a szigetelőlapok széleit;
– üveghálóval, ragasztóval borítjuk a teljes felületet gyűrődés nélkül;
– az ajtónyílások veszélyeztetett éleit érdemes élvédő profillal felszerelni vagy dupla üveghálót használni;
– száradás után újra csiszoljuk át a teljes felületet;
– végül dörzsvakolattal fejezzük be az építést. Ha lehet itt verbuváljunk olyan csapatot, hogy egy-egy nagyobb falrészt egyszeri nekifutásra be lehessen fejezni. Ha többször kezdünk neki egy nagy területnek, csúnya foltos felületet kapunk.
Röviden tehát ezeket a dolgokat kell végigcsinálni, hogy az eredmény elfogadható legyen. A szerszámokról csak annyit, hogy nincs szükség különleges eszközökre. Csak a szokásos szerszámokat használtuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.