Kádas tippek

Furcsa ötlete támadt egy öreg bérházban lakó holland barkácsoló társunknak: fürdőszobát épített a fürdőszobájába. Ezzel az eredetileg 1,95 m széles és közel 3 m hosszú helyiség belső arányait (1) kívánta előnyösebbé tenni. A kádat 75 cm magasba emelte, gázbeton blokkokkal teljesen beépítette, és jobbrólbalról 50 cm széles falrésszel kádas fülkét alakított ki a fürdőszobán belül (2). A kád és a határoló falak közötti részt jól impregnált fenyőpadló burkolattal látta el, s hogy a szokásosnál jó 40 cm-rel magasabban levő kádat könnyen el tudja érni, két íves korlátot és azokra két falépcsőt szerelt a mellvédként szolgáló elülső fal tetejére (3).

Szokatlan megoldás, de elérte vele a célját. Az eredetileg hosszú fürdőszoba tere az átépítés után ideálisabb lett, a leválasztott fülkében pedig nagyon kellemesen lehet fürödni. A kádat körülvevő fapadkán bőségesen van hely a különféle samponoknak, törülközőknek, sőt még egy jól megválasztott dísznövény is fokozza a komfortérzetet. Akinek hasonló adottságú fürdőszobája van, érdemes elgondolkodnia e szokatlan, ám tagadhatatlanul eredeti elképzelés "honosításán". Természetesen a képen látható különleges berendezési tárgyak racionalizált alkalmazása mellett, mert pl. a magasítottan beépített kád előtti krómozott létrát aligha sokan engedhetik meg maguknak.

A fürdőszobát igen sokféle módon lehet berendezni, pénz kérdése az egész. Ám nem feltétlenül kell kidobnunk mindent ami régi, pl. az ósdinak tűnő öntöttvas kád igen érdekes színfoltja lehet a modern kerámiaburkolattal ellátott fürdőszobának, ha a zománcozása még ép és sértetlen. Ha nem, akkor még mindig megbízhatunk felújításával egy erre szakosodott szakembert, mert ez még mindig kevesebbe kerül, mint egy új kád megvásárlása. A kád külsejét azonban mindenképpen célszerű tapaszolás és csiszolás után több rétegben poliuretán zománccal bevonni, hogy a régi rücskös felületét elfogadhatóvá tegyük. Az új csaptelepet sem feltétlenül kell a falra szerelnünk, krómozott csőállványra helyezve sokkal attraktívabb, s főleg szokatlanul eredeti látványt nyújt. Összhatás és javíthatóság szempontjából nagyon előnyös ez a kissé bizarr, de tagadhatatlanul egyedi megoldás (4). A legtöbb kádszerelvény amúgy is krómozott, így néhány állványcsövet és tartóbilincset kell csak galvanizáltatnunk ahhoz, hogy a bemutatotthoz hasonló berendezésű fürdőszobát alakítsunk ki magunknak a régiből.

Aki pedig ezt sem vállalja, falazott, csempével borított "vizesblokkal" helyettesítheti a krómozott csöveket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kád

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőkád, zuhanykabin beépítése

A fürdőszoba sok lakásban teljes értékű helyiséggé nőtte ki magát, a családi élet egyik központjává vált. Mint mindenütt, itt is szükség van időnként felújításokra, átépítésre, korszerűsítésre. A...


Kádárkocka új köntösben

A hagyományos falusi építkezésnél anno hosszú, keskeny házakat építettek, mely lényegében egymás mögé helyezett helyiségeket jelentett. Elől – az utcafronton – volt a tisztaszoba, melyet nemigen...