Emeletes ágyak és asztalok

Többgyermekes családoknál vagy kisméretű lakásban, víkendházban jó szolgálatot tesz és hasznos bútordarab egy emeletes ágy. Alábbi írásunk viszont nem olyan emeletes ágyról szól, amilyenre első pillanatban gondolunk. A képen látható ágyak éjszakára egymástól független fekvőhelyek, s csak használaton kívül, nappal foglalnak el csupán egy ágynyi területet a szobában.

Hármas ágy

A keretes szerkezetű fekhelyek lábainak hosszúságát úgy határozta meg tervezőjük, hogy azok egymás alatt elférjenek. A könnyebb mozgatás érdekében az ágyak rögzíthető görgőkön guríthatók. Az egyszerű keretek elkészítéséhez rajzunk nyújt segítséget, amiről minden szükséges méret leolvasható.
A lábak 90x90 mm keresztmetszetű oszlopok, a keretlécek és a merevítő lécek mérete 100x20 mm, amik a lábakba süllyesztettek. Az ágyak szélessége azonos, csak hosszméretük különbözik. Lábakat merevítő lécet csak a két nagyobb méretű ágynál, és csak három oldalon alkalmazzunk. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a fekhelyek egy tömböt alkossanak egymás alá gördítve.

A fekvőfelületek alapját alkothatja a rajzon látható keretes sodronyos, de kialakítható úgy is, hogy a habszivacs matrac alá lécezett betétet készítünk.
A fekhelyeket kis tárolórekesz egészíti ki. Az osztóléccel elválasztott rakodórészt gombfogantyús, zsanéros ajtó fedi.
Az alkatrészek méretre szabását követően véssük ki a csatlakoztatáshoz szükséges fészkeket a lábak oldalaira. Összeragasztás előtt az öszszes felületet csiszoljuk simára, a lábak éleit pedig vagy gyalulással vagy csiszolással törjük le. Először a keretes sodrony tartóléceit, illetve a matracot megtartó lécezet tartóját illesszük a helyére, amit szegekkel is megerősítve ragasszunk fel.

A lábakba csapozott oldallécek ragasztását száradásig hevederes szorítással rögzítsük a derékszögek pontos beállítása után. A tárolórekesz oldallécének és fenéklapjának felszegelése után passzítsuk be ajtaját, aminek sarkát a lábaknál ki kell vágni ahhoz, hogy pontosan a keretbe illeszkedjen.
A ragasztó megkötése után következhet az alapozás, majd a mázolás. A vidám színűre festett ágyakra mosható, beavatott kartonhuzatú habszivacs matracot tegyünk.
Létra a felmászáshoz legfeljebb a legnagyobb ágyhoz szükséges. Minden gyerek örömmel veszi majd birtokba új fekhelyét, legyen az egészen kicsi vagy nagyobb.

Ugyanilyen elven készíthetünk az ágyhoz stílusában passzoló asztalkákat is, melyeket két-két kerék segítségével tolhatunk könnyedén egymás alá. Befoglaló alakjuk kocka formájú, mindhárom asztal azonos hosszúságú. A rajzon az összes méret szerepel. A praktikus asztalkák alapanyagához csupán 45x45 mm-es anyagra van szükség. A lábak és a keretelemek összeerősítéséhez keményfa csapokat használjunk. Ezeket magunknak kell leszabni 8 mm átmérőjű rúdanyagból, ugyanis kb. 85 mm hosszúak szükségesek.
A munkát a kerekes lábak kialakításával kezdjük. Legelőször a keréktengely helyét fúrjuk ki. Az anyag vastagságát osszuk három egyenlő részre, s befűrészelés után a középső részt véssük ki. A kerék körkiszúró segítségével rétegelt lemezből kivágott tárcsa, melynek élét kerekítsük le. Keményfa tengelyre fűzve ragaszszuk a helyére.
A lábak és a keret csapozásához pontos méretre és derékszögbe szabott segédlapot használjunk. Erre fogassuk asztalos pillanatszorítóval a méretre szabott anyagot, majd a lábak felől, azokat átfúrva készítsük el a kb. 90 mm mély csapfuratokat. A csapokat ragasszuk be, és száradásig ne oldjuk el a szorítást. A kész keret sarkaiba szegekkel biztosítva ragasszuk a laptartó sarkokat. Csiszolás és portalanítás után itt is következhet a mázolás vagy lakkozás.
Az asztalok lapja lehet csiszolt élű sima, mintás vagy dróthálós üveglap, de készülhet a keretekbe rétegelt lemez vagy laminált felületű betét is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: emeletes, ágy, asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fagyvédelem a gazdálkodásban

A gazdálkodásban a legnagyobb kárt ugyan a tavaszi fagyok tudják okozni, de a fagyveszély már a tél folyamán is fennáll. Bár a globális klímaváltozás – és nem globális felmelegedés –...


Kerti citrom

Sok olyan egzotikus, még több mediterrán eredetű növény van, melyeknek egyes változatai akár a mi teleinket is kibírják. Érdemes külön kiemelni azokat, melyek nem csak túlélik a telet, hanem...