Rámás falak gipszkartonból

Az unalmas, nagy falfelületeket ma már igen sokféle módon lehet a saját ízlésünknek megfelelően mutatósabbá, egyben érdekesebbé tenni. Fából, gipszből készült széles díszléceket, lambéria burkolatokat, s az ilyen jellegű munkákhoz újabban gipszkarton lemezeket is használhatunk. A táblákból levágott 200-300 mm széles csíkokból a helyiség falára keretet erősíthetünk, amely alig észlelhetően, de megtöri a sík falfelületet. Ezt a hatást még fokozhatjuk azzal, ha az utólag felcsavarozott falrámák belsejét más színűre festjük. Akinek megtetszett az ötlet, megvalósításához képekkel illusztrált rövid "know how"val is szolgálhatunk.

Első lépésben a keretlapok helyét jelöljük fel a falra. Függőón és vízmérték használata kötelező. A sarkokból kiindulva határozzuk meg a függőleges gipszkarton csíkok helyét, továbbá azt, hogy mekkora legyen az osztástávolságuk.

Nem feltétlenül kell azonos méretre törekednünk, de a szimmetriára ajánlatos ügyelnünk. Ha pl. egy ajtó nem a fal közepén van, az osztástávolságot kell úgy megválasztanunk, hogy az ajtó mindenképpen egy – esetleg a többinél szűkebb – keret közepére kerüljön. A lábazat felnyúlhat akár 700 mm magasra is. A jelölések elkészülte után fűrészeljük le a csíkokat (1). A vágott élek egyenesek és simák legyenek. A gipszkarton építőlemezt univerzális rögzítő vagy beütődűbelekkel fogassuk fel a falra (2). A pontosan egymás mellé illesztetten felszerelt lapok közötti hézagokat és a felfogócsavarok fejét gletteljük le (3), ennek nyomait pedig óvatos átcsiszolással tüntessük el. A gipszkarton keretek felületét és az éleit aszerint alapozzuk le, hogy selymes fényű olajfestékkel vagy falfestékkel kívánjuk-e majd bevonni. A gipszrámák által közrefogott falfelületre ezt követően ragaszthatunk tapétát, akár átfesthető, rostos alaptapétát is, de bevonhatjuk bármely falburkoláshoz megfelelő anyaggal. Igény szerint diszperziós falfestékket hengerelhetünk (4) e falrészekre. A cél az legyen, hogy a díszítés ne uralja a szobát, hanem a helyiség berendezésének adjon kedvező hátteret, s egyben vonzóvá tegye a berendezett helyiség összképét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gipszkarton, ráma

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakáselválasztó fal építése

Mi az, ami a leginkább zavarja a társasházakban élőket? A szomszédos otthonok lakói legtöbbször a nemkívánatos hangokra panaszkodnak. Mindenki máshogyan és máskor vágyik pihenésre. Van, aki...


Gipszkarton falak hőszigetelése

Gipszkartonnal könnyen, gyorsan, kevés hulladékkal hozhatunk létre válaszfalakat, a lakáson, házon belül. Komfortunk érdekében elengedhetetlen a térelválasztók hangszigetelése, amire kiváló...