Földgömbös könyvtámasz

Szerkesztőségünk mindig örül az olvasói leveleknek, különösen akkor, ha régi használati eszközről vagy dísztárgyról, játékról kapunk olyan leírást, ami nyomán egy ezermester könnyen elkészítheti azt. Ilyen levél érkezett Szűcs István budapesti olvasónktól, aki a következőket írja:

Az ötletet a Petőfi Csarnokban, pontosabban annak egy hétvégi bolhapiacán látott, század elejinek mondott – éppen ezért borsos áron kínált – földgömbös könyvtámasz adta, mely eredeti funkcióján túl szép asztaldísz is.
A megvalósítás addig váratott magára, míg egy kis átmérőjű földgömbre nem akadtam. Igaz csak egyre, ezért nem támaszték lett a végeredmény, "csak" egy szép kis asztaldísz.

A beszerzett földgömb átmérője 130 mm volt, így az állvány méreteit ehhez választottam. A "deszkamodellt" kartonpapírból készítettem el. A kialakult végleges forma látható a rajzon, amit 5 mm-es rétegelt lemezre történt felrajzolás után lombfűrésszel vágtam ki. A körgyűrűből (1) kivágott tárcsából alakítottam ki a tartólapot (2). Az alkatrészek külső éleit csiszolópapírral lekerekítettem, majd a lapok felületét is simára csiszoltam. A rajz szerint kettévágott kereszttartó (3) hornyait kevés Palmatex ragasztóval megkenve illesztettem össze. A kereszttartó helye a rajzon szaggatott vonallal van bejelölve, aminek legalább a középvonalát érdemes feljelölni a tartólapra, hogy ragasztáskor pontosan kerüljön a helyére. A körgyűrűt a kereszttartó "lábaira" és a kereszttartót is ragasztással rögzítettem a megjelölt helyre.

A földgömb eredetileg egy műanyag tüskén forgott. Az eredeti tüske tartására egy golyóstollat használtam, amit megfelelő hosszúságban úgy fűrészeltem be, hogy a kereszttartóra tudjam húzni. Meggyőződve a pontos illesztésről, ezt is Palmatex ragasztóval rögzítettem.

Ezután már csak a négy kis lábat (4) kellett a tartólap aljára ragasztani.
Az összeállított állvány felületét diópáccal barnára színeztem. A körgyűrűre fehér papírra rajzolt fokbeosztású gyűrű került, s ekkor már helyére lehetett illeszteni a földgömböt is.
Természetesen más méretű gömbhöz is készíthet bárki ilyen állványt, ha a rajtot átméretezi.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modellek lakásdíszként

A modellépítőket, gyűjtőket egyéni érzelmi kapcsolat is köti a kedvenceikhez. És ezeket igyekeznek is láthatóvá tenni. Legnagyobb ellenségük a por, ami ellen elég nehéz védekezni, hogy közben...


Olvasósarok

A könyvekre és az olvasásra sokan keresztet vetettek az utóbbi években, de szerencsére nem váltak be ezek a jóslatok. Bár az olvasási szokások átalakultak a digitális folyóiratok és az internet...