Növények és a fűtés

Télen a meleget árasztó kályha vagy a felhevült felületű fűtőberendezés perzseli, megégetheti a hozzá túl közel kerülő növényeket. Ez megfelelő körültekintéssel elkerülhető.

Sokkal gyakoribb az, hogy a fűtőberendezések nemcsak melegítik maguk körül a levegőt de szárítják és állandó mozgásban is tartják azt. Ez a kettős hatás előbb-utóbb akkor is a növények kiszáradásához vezethet, ha különben bőven kapnak öntözővizet. A gyökerek képtelenek pótolni a levelek által fokozott mértékben elpárologtatott vizet. Ezért ilyenkor a levegő páratartalmát mesterségesen kell pótolni.
Nem kevésbé ártalmas az ablakon át, esetleg a réseken beáramló hideg levegő. A rendszerint ablak alatti fűtőtest melege akkor semlegesíti jól a beáramló hideget a növények károsítása nélkül, ha a fűtőtest fölé kerülő növénytartó deszka és az ablak között néhány centiméteres rés van. Kedvezőbb a növényeknek, ha az ablakdeszkát szegélylécek felszögelésével alacsonyabb-magasabb oldalfalú ládaformára sikerül átalakítani, amit nedvességtartó tőzeggel töltünk meg. Ebbe süllyeszthetjük legalább részben valamennyi növény cserepét vagy tartóedényét. Elektromos kandalló és az egyszerű hősugárzó használata is káros lehet a növényekre. Gázüzemű fűtőberendezésnél a hősugárzás veszélyén kívül a gázártalom sem kizárt, csakúgy mint a szén, brikett és más hagyományos tüzelőanyagok, illetve háztartási fűtőolaj égetésekor. Gázártalomtól a levelek elszíneződése, a levélerek közötti terület kifakulása, levélszél- és csúcssárgulás, elhalás következhet be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szobanövény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról, hónapra a kertben - szeptember

A szeptemberi időjárás általában még nyárias, de az ősz jelei is megfigyelhetők alkalmanként, főleg az éjszakai lehűlésekkor. Az őszi munkacsúcs ilyenkor még nem kezdődik el, de néhány dolog már...


Nyaraló növények beköltöztetése

Szobai növényeink egy része, éssok dézsás növényünk a tavaszi fagyok elmúltát követően a kertben töltik a nyarat, és az őszt. Télire azonban a fagyérzékeny növényeket fagymentes helyre kell...