Növények és a fűtés

Télen a meleget árasztó kályha vagy a felhevült felületű fűtőberendezés perzseli, megégetheti a hozzá túl közel kerülő növényeket. Ez megfelelő körültekintéssel elkerülhető.

Sokkal gyakoribb az, hogy a fűtőberendezések nemcsak melegítik maguk körül a levegőt de szárítják és állandó mozgásban is tartják azt. Ez a kettős hatás előbb-utóbb akkor is a növények kiszáradásához vezethet, ha különben bőven kapnak öntözővizet. A gyökerek képtelenek pótolni a levelek által fokozott mértékben elpárologtatott vizet. Ezért ilyenkor a levegő páratartalmát mesterségesen kell pótolni.
Nem kevésbé ártalmas az ablakon át, esetleg a réseken beáramló hideg levegő. A rendszerint ablak alatti fűtőtest melege akkor semlegesíti jól a beáramló hideget a növények károsítása nélkül, ha a fűtőtest fölé kerülő növénytartó deszka és az ablak között néhány centiméteres rés van. Kedvezőbb a növényeknek, ha az ablakdeszkát szegélylécek felszögelésével alacsonyabb-magasabb oldalfalú ládaformára sikerül átalakítani, amit nedvességtartó tőzeggel töltünk meg. Ebbe süllyeszthetjük legalább részben valamennyi növény cserepét vagy tartóedényét. Elektromos kandalló és az egyszerű hősugárzó használata is káros lehet a növényekre. Gázüzemű fűtőberendezésnél a hősugárzás veszélyén kívül a gázártalom sem kizárt, csakúgy mint a szén, brikett és más hagyományos tüzelőanyagok, illetve háztartási fűtőolaj égetésekor. Gázártalomtól a levelek elszíneződése, a levélerek közötti terület kifakulása, levélszél- és csúcssárgulás, elhalás következhet be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szobanövény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobanövények teleltetése

A téli időszak a növények számára nem túl produktív évszak. Akerti növényeink célja ennek azidőszaknak a túlélése csupán. Alombhullatókon levél sincs ekkor, de az örökzöldek is csak vegetálnak. A...


Növények portalanítása

Mind a szobanövények, mind a kerti növények esetén fontos alkalmanként a levelek portalanítása. Szobanövényeknél ez egy fürdetéssel kivitelezhető, akertben pedig, ha nincs természetes csapadék,...