Kiemelkedő minőség!

Új szerszámgép-család a hazai forgalomban

Idehaza még kissé idegenül hangzik a Kress márkanév, Európa nyugati felében azonban ismerik ezt a szerszámgépgyártót. Bár termelési kapacitása nem hasonlítható olyan óriásokhoz, mint a BD vagy a Bosch, de meglepően széles árupalettával van jelen a nemzetközi piacon, és mostanában jelent meg a hazai szaküzletekben is. A gépek között a sima fúrógépektől kezdve az akkumulátoros gépeken keresztül a lamellázóig szinte minden kézi szerszámgép megtalálható.

A Kress három kategóriába sorolja saját gépeit, és ezeket külső megjelenésükben is megkülönbözteti. A piros-szürke színű szerszámgépek ipari gépek, melyeket folyamatos és rendszeres erős igénybevételre terveztek és készítettek. Ezek a legmagasabb minőségi igényeket elégítik ki. A műszaki megoldásokban, a felhasznált anyagokban és a magas technológiai fegyelemben egyaránt ezek az eszközök a professzionális igényeket elégítik ki.

A kék-szürke szerszámgépek a szakmai iparos program keretében átlagos igénybevételre készülnek, az iparszerű üzemmódra azonban nem ajánlja őket a gyártó, és ilyen használat mellett a garanciális feltételek sem érvényesek rájuk. Mindezeken felül ezek a szerszámok is jó minőségű, strapabíró munkaeszközök.
A harmadik kategóriába a barkácsgépek tartoznak. Nem kell természetesen arra gondolni, hogy ezek az első használat közben szétesnek. Jól használható, megfelelő színvonalú szerszámgépekről van szó, amelyek teljesítményükben és sokszor felépítésükben is hasonlóak a nekik megfelelő ipari gépekhez. Ezeket azonban arra méretezték, hogy a barkácsolók alkalomszerűen használják, és ilyen használat mellett akár több évtizedig szolgálják tulajdonosukat.

Mindezeket azért is érdemes tudni, hogy vásárláskor ne lepőnjünk meg azon, miért kerül egy szerszámgép akár két-háromszor annyiba, mint a hozzá teljesen hasonló, azonos márkájú. Nem csak a Kress, hanem más gyártók is külön kategóriába sorolják a barkács és az ipari gépeiket. Sokszor csak színekkel és típusszámokkal különböztetik meg őket, de van olyan gyártó is, aki más márkanevet használ a barkács kategóriában és megint mást az ipariban.

A több mint ötvenféle gépet egy rövid bemutatóban persze legfeljebb felsorolni tudnánk. Ehelyett inkább egy-egy technikai érdekességet emelünk ki. Figyelmet érdemel például a Kress gyorscsatlakozó rendszer, amelyet a hálózati áramról működő gépek nagy részénél használnak, és amelynek segítségével a munkaeszközök egyetlen mozdulattal áramtalaníthatók. Ha szükséges, a hibás vezeték szerviz nélkül is cserélhető, vagy hosszabbal váltható fel.

Felfigyeltünk a szúrófűrészek pengebefogásánál használt "x-mal-click" gyorsbefogórendszerre. A penge cseréjéhez semmilyen segédeszköz nem szükséges, mindössze egy kis reteszelő gombot kell megemelni, illetve befogásnál a pengét a munkaasztalra támasztva a helyére nyomni.

Egyedülálló megoldást mutat a Kress a körfűrészénél a fűrésztárcsa helyére egy láncfűrész adapter csatlakoztatható ("duó-fűrész"), amelynek segítségével akár 200 mm-es vágási mélység is elérhető. Mindehhez a körfűrész pontos vágási szögbeállítása is kombinálható.

A Kress fúrógép választéka meglehetősen sokrétű. Kétféle alapfúrógépen kívül hat különböző ütvefúrót, másik hat pneumatikus ütvefúrót, mindezeken felül nyolc különböző teljesítményű akkumulátoros fúró és fúrócsavarozó gépet is kínál a gyártó. Széles a csiszológép választék is. A hazai közönség előtt már ismert deltacsiszolók, excentrikus csiszolók, rezgőcsiszolók és szalagcsiszolók egyaránt megtalálhatók a palettán.

Tovább bővült tehát a hazai szerszámgép választék, és remélhetőleg ezzel a vásárló, köztük a fúró-faragó barkácsoló jár jól. Ezentúl még több lehetősége lesz arra, hogy az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb munkaeszközt szerezhesse be magának.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szerszámgép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hibrid technika a szerszámgépek piacán

Az akkumulátoros gépek térhódítása a szerszámiparban vitathatatlan, ám a felső korlátok a mai napig megvannak, ugyanis mind teljesítményben, mind folyamatos üzemidőben még elmaradnak a hálózati...


Hyundai mint barkácsgép

A lakásfelújítási láz minket is elkapott, de nem szerettünk volna beleugrani drága szerszámok és gépek vásárlásába, hiszen aházi-büdzsé véges, és rengeteg feladatot meg tudunk oldani...