Szélessávú műholdvevő

Decemberi számunkban "Műholdon az MTV2" címmel közöltünk írást. Abban a cikkben egy régi típusú műholdvevő LNB fej átalakításáról írtunk, mellyel alkalmassá tehetjük azt az MTV2 vételére. Ott említette a szerző, hogy a módszerrel elveszítjük az alsóbb frekvenciákon sugárzott műsorok vételi lehetőségét. A következőkben azt mutatja be, hogyan juthatunk hozzá mind az alsó, mind a felső sávokon közvetített műsorokhoz.

22 kHz-es MODULÁTOR
Hamarosan a Duna TV adása is átkerül a Hot Bird 3 műholdra. Ennek örülhetnénk, hiszen az antenna forgatása nélkül is tudnánk fogni e magyar nyelvű műsorokat. Sajnos a Duna TV adása a FSS sávban a 10,815 GHz-en lesz fogható, ez a frekvencia nem fér bele sem a régi vevőkészülékek frekvencia sávjába, sem pedig az "áthangolt fejünkbe" (kivétel az ASTRA D vételére is alkalmas nyújtott sávos fej). Ezért, ha ragaszkodunk mind az MTV2, mind a Duna TV műsorához, kénytelenek leszünk szélessávú, univerzális fejkonvertert vásárolni. Vásárláskor ügyeljünk, hogy a fej rendelkezzen a számunkra szükséges paraméterekkel. Tájékoztatásul bemutatom mik is ezek:
Polaritás kapcsolható V+H
Bemeneti frekvencia tartomány 10,7-11,7 GHz (alsó sáv)
11,7-12,75 GHz (felső sáv)
Helyi oszcillátor frekvenciája 9,75 GHz (alsó sáv)
10,6 GHz (felső sáv)
Kimeneti frekvencia tartomány 950-1950 MHz (alsó sáv)
1100-2150 MHz (felső sáv)
Tápfeszültség 11,5-14 V (vertikális polarizáció)
16-19 V (horizontális polarizáció)
Áramfelvétel 200-300 mA
Kapcsolófeszültség 22 kHz tone 0,6 Vpp ± 0,2 V

Ezek az adatok tájékoztató jellegűek, fejtípusonként az egyes adatok eltérhetnek. Láthatjuk, hogy a szélessávú fejkonverterrel nagymértékben kiszélesedik a vételi lehetőség. Előfordulhat, hogy hiába vásároljuk meg az új fejet, ha a sávok váltásához szükséges 22 kHz-es jelet nem tudja szolgáltatni a beltéri egység. Az 1. ábrán egy 22 kHz-es modulátor kapcsolási rajza látható. E készülék a beltéri egység és az univerzális fej közé csatlakoztatva lehetővé teszi annak alsó illetve felső sávjainak átkapcsolását.

Először ismerkedjünk meg elvi működésével, amely igen egyszerű:
– A modulátor tápfeszültségét az LNB fej tápfeszültség ellátásából vesszük, melyet a koaxiális kábelből az L1 tekercs segítségével csatolunk le. A 820 W-os ellenállás és a ZPD 12-es dióda a szűrőkondenzátorokkal egy egyszerű feszültség-stabilizátort képez.
– A CD4011-es CMOS IC első két kapuja a visszacsatoló RC taggal (*-gal jelzett alkatrészek) 22 kHz-es négyszögjelgenerátort alkot, melynek frekvenciája f=1/2,2 RxC képlet alapján számolható. A következő két inverter a négyszögjel terhelésmentes kicsatolását végzi. Az IC működéséhez szükséges negatív tápfeszültséget a 12 V-os kapcsolófeszültség (a K kapcsoló bekapcsolása, illetve külső feszültség) engedélyezi, ezzel tudjuk a modulátort be-, illetve kikapcsolni.
– A négyszögjelet két párhuzamosan kapcsolt tranzisztoros teljesítményerősítő felerősíti, a 150 W-os ellenállás a fej tápfeszültségéhez (a fej egyenáramú tápellátása a 12 W-os ellenálláson keresztül történik) keveri, majd az L2 tekercs visszajuttatja a koaxiális kábelre.
– Az 5,6 pF-os kondenzátor az egyenáramú leválasztást és a fej jelének csatolását végzi.
A modulátort nyomtatott panelra készítsük el (3). Az alkatrészeket felületszerelve (nyomtatott oldalra) helyezzük el. A felhasznált ellenállások 1/8 wattosak, kivezetéseiket reszeljük le és az SMD alkatrészekhez hasonlóan forrasszuk be. A tranzisztorok kivezetéseit vágjuk rövidre, ügyeljünk a helyes lábkiosztásra. A be és kimenethez F csatlakozóaljzatot használjuk.

A készülék élesztése
A modulátort 18 V-os tápegységre kapcsoljuk a vevő oldali csatlakozón keresztül. Először megmérjük a stabilizátor feszültségét, ha ez 12 V, akkor bekapcsolhatjuk a K kapcsolót. Ha jól dolgoztunk, akkor az MP1 mérőponton 12 V amplitúdójú, 22 kHz-es frekvenciát kell mérnünk. A frekvencia nagyságát a *-gal jelzett alkatrészek értékének megváltoztatásával pontosíthatjuk. Ezután az MP2 ponton ellenőrizzük a 22 kHz-cel modulált tápfeszültséget. A mérőpontokon a 2. ábra szerinti jelalakokat kell látnunk.
Következő lépésként a modulátort kössük be a beltéri egység és a fej közé, a beltéri egységhez közel, majd kapcsoljuk be a műholdvevőt H polarizációval. A modulátor legyen kikapcsolva. Az MP2 mérőponton 16 V feletti egyenfeszültséget kell mérnünk, ekkora feszültség szükséges a polárváltó helyes működéséhez. Amennyiben nincs meg ez a feszültség, úgy a **-gal jelzett ellenállás csökkentésével állítsuk be ezt a szintet. Az ellenállás értékének megváltoztatásával a 22 kHz amplitúdója is megváltozhat, nem megfelelő jelszint esetén az IC 3-as pontján lévő 220 kW-os ellenállás megváltoztatásával állítsuk be a kimeneten a 0,6 Vpp±0,2 V értéket (erre a beállításra az egyes fejtípusok különböző áramfelvétele miatt van szükség). Ezzel minden szükséges beállítást elvégeztük.
Keressünk egy műholdas állomást, ha bekapcsoljuk a modulátort, ennek a műsornak el kell tűnni ugyanis a fej másik sávra vált, ahol újabb programokat találhatunk, közöttük a MTV2 műsorát is.
A beltéri egységet az új felszerelése miatt újra kell programoznunk a következők figyelembevételével:
f beltéri=f adó–f 0

f0=9,75 GHz (alsó sáv) K kapcsoló kikapcsolva

f0=10,6 GHz (felső sáv) K kapcsoló bekapcsolva

Pl.: az MTV2 sugárzása 12,130 GHz H polarizációba,
f0=10,6 GHz, a beltéri egységen beállítandó frekvencia
12,130–10,6=1,530 GHz vagyis 1530 MHz.

A méréseket Telemax 300-as beltéri egységnél, illetve Sharp típusú szélessávú fejnél végeztem.
Jó munkát és jó vételt kívánok!

Tóth Tibor

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: műholdvevő, műhold

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mini hajtómű műholdakhoz

Pénzérme méretű hajtóművekkel módosítaná kis műholdak pályáját az MIT professzora.


Helymeghatározás GPS nélkül

A GPS sokunk életét könnyíti meg, a papíralapú térképek helyett elég csak beütni a végcélt, és már indul is a navigáció. Mindaddig, amíg rálátásunk van a műholdakra. De hogy is lehetne tájékozódni...