AL-KO mechanikus csörlők

2009-04-05 22:03:43 |

Az AL-KO elsősorban járműtechnikai programjához kapcsolódva mechanikus csörlőket gyárt, és forgalmaz Magyarországon is. Ezek az "egyszerű gépek" azonban otthoni és kisműhelyi célokra is kiválóan használhatók.

Alapvetően kétféle csörlőt forgalmaz az AL-KO. A fék nélküli húzócsörlő a csörlőkar elengedésekor visszafelé indulna. Természetesen ennek rögzítésére is van lehetőség, hiszen az emelőszerkezet automatikusan bekapcsolható kilincsszerkezettel reteszelhető. A húzás folyamata tehát itt abból áll, hogy a kart az óra járásának megfelelően forgatjuk, majd a hajtás megállításakor (a kar elengedésekor) a megkívánt állásban a rugóval segített kilincsszerkezet beugrik.
Nagyon fontos, hogy mielőtt elengedjük a kart, ellenőrizzük hogy a kilincs a megfelelő helyen beugrott-e!

AL-KO Compact sorozatKioldáskor tartsuk meg a kart, és csak ez után reteszeljük ki a rögzítőt! Ekkor a teljes húzott súlyt a kezelő karja biztosítja! Ez azt jelenti, hogy mielőtt újra elengednénk a tekerő-kart, be kell akasztani a rögzítőt!
A fék nélküli húzócsörlők csak terhek ferde vonalú húzására alkalmazhatók, terhek függőleges emelésére és gördülő terhek ferde vonalú húzására nem!

A terhelésfékkel rendelkező csörlőknél az emelőkar elengedésekor automatikus terhelésfék lép működésbe. A terhelésfék működéséhez egy minimális fékezőerő szükséges, ennél kisebb teher esetén a fék hatástalan. A fékfunkció nem fog működni, amennyiben ez a minimális tömegű terhelés nincs meg.
A fékezett csörlők "GS" jelölést kapnak. Ez a jelölés meghatározza a felhasználási területet is.

Fék nélküli húzócsörlőAz AL-KO kötélcsörlők, különböző területeken használhatók. Az adott területekre vonatkozó előírások betartását, a felhasználási terület felelős gyártójának vagy a felhasználónak kell ellenőriznie. Azaz csörlő vásárlójának kell ellenőriznie, hogy a emelőszerkezet rendelkezik-e azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket az ő felhasználási igényei megkövetelnek. Ezeknek a csörlőknek a gépi hajtása tilos, és a tartós üzemük sem megengedett. Kötélzetként nem használhatók.

Felhasználási példákAz élettartam növeléséhez (használati órában) kedvező, ha a csörlő csak közepes mértékben van alkalmazva, vagyis nem a maximális terhelhetőségén, hanem annál könnyebb teherrel használjuk. Vásárláskor gondoljunk arra, hogy esetleg a következő méretű csörlő választása is növelheti az élettartamot. A húzó kötél vagy szalag szakítóterhelése legalább a hétszerese legyen az emelt tehernek. Terheléskor mindig, legalább 3 menetnyi kötélnek kell a kötéldobon maradnia.
Képeinken bemutatunk néhány jellemző csörlőtípust az AL-KO választékából.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erőt fokozó csörlők

Mindennapi életünkben ritkán kerülünk szembe olyan problémával, amelynek a megoldása szó szerint meghaladja fizikai lehetőségeinket, pl. amikor terjedelmesebb és főleg súlyos tárgyakat kell...