Rágcsálóirtás

2009-03-13 20:58:11 | Módosítva: 2009-03-20 14:19:18

Kicsik, de nagy kárt okoznak. A rágcsálók nem csak az élelmiszert dézsmálják meg, hanem fertőzéseket is terjeszthetnek. Különösen a téli hónapokban érdemes odafigyelni rájuk, ilyenkor nem jutnak természetes táplálékhoz, és beköltöznek a lakóházakba is.

A rágcsálók járványügyi jelentőségére jellemző, hogy az egerek és patkányok között több olyan járvány terjed és pusztít, amelyek mind az emberre, mind az állatokra nézve veszélyt jelentenek. Az egereknek és a patkányoknak a következő betegségek terjesztésében van jelentős szerepe: szalmonella, fertőző agyhártyagyulladás, illetve közreműködnek a takonykór, tularémia, sertésorbánc, baromfipestis, száj- és körömfájás stb. terjesztésében. Testükön számtalan kórokozót hurcolnak, amelyek így könnyen az élelmiszerekre kerülhetnek, és jelentős megbetegedéseket okozhatnak. A rágcsálóirtás Magyarországon elsősorban a patkányirtás és egérirtás területére korlátozódik. Egyes esetekben (pl. közintézmények, élelmiszeripar stb.) egészségügyi rendeletek szabályozzák a rágcsálóirtás szakszerű elvégzését, otthonunkban azonban a magunk módján kell felvennünk ellenük a harcot. A leggyakoribb rágcsálók a következők:

Vándorpatkány

Éjszakai állat, rejtett életmódot folytat, nappal fészkében tartózkodik. Társas élőlény, hordákban él, általában az épületek közelében földlyukakban alakítja ki búvóhelyét, de nagyvárosokban a csatornahálózatban is megtelepszik. Minden megeszik, de ha teheti, válogat, sokféle élelmiszert végigkóstol, de csak a számára megfelelőt fogyasztja el. A romlott, penészes, dohos élelmiszert nem eszi meg, az éhezést és a szomjúságot rosszul tűri, ilyenkor akár az utódjait és a beteg társait is felfalja. Irtásuk nagyon fontos, mivel egy patkány-párnak évente 400-800 utódja is lehet, amelyek három hónapos korukban ivaréretté válnak és 2-3 évig élnek.

Háziegér

Fészkét épületen belül, falak mentén, lyukakban, vagy régóta felhalmozott és nem bolygatott anyagokban alakítja ki. Keveset vándorol, ha kedvező életfeltételeket talál, akár egész életét egy 1,5-2 méter sugarú körben leélheti. Mindenevő, bármely növényi és állati eredetű anyagot elfogyaszt, kártétele óriási, ezért az irtása nagyon fontos. Egy egér-párnak optimális körülmények között évente 1000 utódja is lehet.

Güzüegér

Szabadban szénakazlakban, faodvakban él, de télen a hideg miatt, illetve táplálékszerzés céljából a kertes házakba vagy raktárakba húzódik be. Szabadban fű és gabonafélék kalászát fogyasztja, de rovarokkal is táplálkozik, zárt térbe behúzódva a házi egérrel megegyező táplálékot fogyaszt..

Méreg, csapda, házi praktikák

Az első lépés, hogy megakadályozzuk a rágcsálók behatolását a lakásba, pincébe stb. A csatornanyílásokat zárjuk le, a pinceablakokat rácsozzuk be, a lyukakat a falban, a padlóban tömjük el üvegcserepekkel kevert vakolóanyaggal. Az épületekben, kamrában, tárolókban stb. tegyünk rendet, felesleges lomot ne tároljunk. A háztartási szemetet mindig fedjük le, és időben vitessük el.

A rágcsálók általában nagyon gyanakvó és óvatos állatok. A patkányok mérgekkel szemben különösen ellenállóvá válnak, ráadásul, ha felfedezik, hogy valamelyik társuk elpusztul a mérgezett ételtől, akkor a többiek már nem esznek belőle. Ezért a rágcsálóirtás során csak olyan hatóanyagot célszerű alkalmazni ellenük, ami nagyon lassan fejti ki a hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány szervezetébe is bekerüljön a méreg.
Nagyvárosokban gyakran alkalmaznak fogamzásgátló szereket mérgek helyett. Ennek értelemszerűen csak akkor van értelme, ha viszonylag kis egyedszám esetén kezdik el használni őket. Nem mérgező és olcsó házi irtószer a rozsliszt és gipsz keveréke. Rozslisztet és gipszet három az egy arányban keverjünk össze, a porhoz adjunk hozzá néhány csepp ánizsolajat és két-három kanál cukrot. A szer mellé helyezzünk vizet (a vizet folyamatosan pótoljuk). Mindezt gumikesztyűben végezzük, mert a patkány felismeri az emberszagot. Ha a patkányok tömegesen vannak jelen környezetünkben, az irtást illetően mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Az egérrel szemben előnyben van az, aki macskát tart háziállatként, ennek ugyanis a szaga is elegendő ahhoz, hogy elriassza és távol tartsa az egeret a háztól. Alapvető védekezési stratégia, hogy az élelmiszereket, ételeket zárjuk el, a morzsákat szedjük össze, tartsunk rendet. Ha nem tartunk macskát, használjunk egérfogót. Ebbe a legjobb csalétek a földimogyoró, a dió, a sajt, valamint a szalonna. Az egérfogót rendszeresen ellenőrizzük, tartsuk tisztán!
Az egereket, patkányokat méreggel is irthatjuk, a mérgezett csalétek kihelyezésére erre a célra gyártott patkány illetve egéretető szerelvény használva. A kis etetődoboz bejárati nyílásán kutya, macska nem fér be, így ők nem férhetnek a mérgezett csalétekhez. Ilyenkor a használati utasítást pontosan tartsuk be. Ha mérgekkel dolgozunk, vegyük figyelembe, hogy a legtöbb rágcsálóirtó nagyon veszélyes, ezért lényeges, hogy kisgyerekek vagy háziállataink egyáltalán ne találkozhassanak a méreggel Az irtószereket ne keverjük, ezek egymás hatását erősíthetik, és nagyobb bajt okozhatnak, mint maguk a rágcsálók! Az egereket erős szagokkal is elűzhetjük. Eltűnnek, ha keserűmandulát, fokhagymagerezdet, diófalevelet, borsmentát vagy terpentines rongyot helyezünk leggyakoribb felbukkanási területükre.

Ultrahang pro és kontra

Elterjedtek a humánus megoldást kínáló, ultrahangos rágcsálóriasztó berendezések is. Ilyet szinte minden mezőgazdasági boltban vagy kártevőirtásra szakosodott üzletben beszerezhetünk. Működési elvük alapján, az emberi hallástartományon kívül eső (általában 20-45 kHz közti) folyamatos vagy változó hangot bocsátanak ki magukból. Az elriasztandó állatok nem képesek alkalmazkodni a készülékek által kibocsátott, folyamatos ultrahang frekvenciához, ily módon az ingerli a központi idegrendszerüket, megváltoztatva a táplálkozási, kommunikációs és társas viselkedésüket, így kényszerítve azokat a terület elhagyására.

Ezek az eszközök akkor igazán hatékonyak, ha a védendő területet nem szabdalják szét falak, illetve kevés tárgy (pl. bútor) található a légtérben. Hasonlóan a hallható hangokhoz, az ultrahangok terjedését is gátolják a fizikai akadályok. Egymásba nyíló helyiségek esetén az állatot csak kergetni tudjuk egyik szobából a másikba, igazán hatékony védekezést nem tudunk megvalósítani. Egy nagyobb teljesítményű ultrahangos riasztó viszont egérmentésíthet egy egész házat, ilyet a gyakorlatban is kipróbáltunk és hatékonynak bizonyult. Ugyanez a készülék szintén hatásos volt a padlástérbe beköltözött pelékkel (mókushoz hasonló kis rágcsáló) szemben is. Használatuknál törekedni kell arra, hogy a hang (ez esetben ultrahang) terjedését a lehető legkisebb mértékben gátoljuk (pl. jól záródó ajtókkal stb.).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Védekezés hívatlan vendég ellen

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert a hívatlan látogatók távoltartására. Hatékonyságukról nincs módunk meggyőződni, sokszor csak felhasználói és kereskedői véleményekre támaszkodunk. De...


Ősi módszerek darazsak és legyek ellen

A nyári gyümölcsérésekkor újabb rajokban jelentkeznek a kellemetlen rovarok.