Rágcsálóirtás

2009-03-13 20:58:11 | Módosítva: 2009-03-20 14:19:18

Kicsik, de nagy kárt okoznak. A rágcsálók nem csak az élelmiszert dézsmálják meg, hanem fertőzéseket is terjeszthetnek. Különösen a téli hónapokban érdemes odafigyelni rájuk, ilyenkor nem jutnak természetes táplálékhoz, és beköltöznek a lakóházakba is.

A rágcsálók járványügyi jelentőségére jellemző, hogy az egerek és patkányok között több olyan járvány terjed és pusztít, amelyek mind az emberre, mind az állatokra nézve veszélyt jelentenek. Az egereknek és a patkányoknak a következő betegségek terjesztésében van jelentős szerepe: szalmonella, fertőző agyhártyagyulladás, illetve közreműködnek a takonykór, tularémia, sertésorbánc, baromfipestis, száj- és körömfájás stb. terjesztésében. Testükön számtalan kórokozót hurcolnak, amelyek így könnyen az élelmiszerekre kerülhetnek, és jelentős megbetegedéseket okozhatnak. A rágcsálóirtás Magyarországon elsősorban a patkányirtás és egérirtás területére korlátozódik. Egyes esetekben (pl. közintézmények, élelmiszeripar stb.) egészségügyi rendeletek szabályozzák a rágcsálóirtás szakszerű elvégzését, otthonunkban azonban a magunk módján kell felvennünk ellenük a harcot. A leggyakoribb rágcsálók a következők:

Vándorpatkány

Éjszakai állat, rejtett életmódot folytat, nappal fészkében tartózkodik. Társas élőlény, hordákban él, általában az épületek közelében földlyukakban alakítja ki búvóhelyét, de nagyvárosokban a csatornahálózatban is megtelepszik. Minden megeszik, de ha teheti, válogat, sokféle élelmiszert végigkóstol, de csak a számára megfelelőt fogyasztja el. A romlott, penészes, dohos élelmiszert nem eszi meg, az éhezést és a szomjúságot rosszul tűri, ilyenkor akár az utódjait és a beteg társait is felfalja. Irtásuk nagyon fontos, mivel egy patkány-párnak évente 400-800 utódja is lehet, amelyek három hónapos korukban ivaréretté válnak és 2-3 évig élnek.

Háziegér

Fészkét épületen belül, falak mentén, lyukakban, vagy régóta felhalmozott és nem bolygatott anyagokban alakítja ki. Keveset vándorol, ha kedvező életfeltételeket talál, akár egész életét egy 1,5-2 méter sugarú körben leélheti. Mindenevő, bármely növényi és állati eredetű anyagot elfogyaszt, kártétele óriási, ezért az irtása nagyon fontos. Egy egér-párnak optimális körülmények között évente 1000 utódja is lehet.

Güzüegér

Szabadban szénakazlakban, faodvakban él, de télen a hideg miatt, illetve táplálékszerzés céljából a kertes házakba vagy raktárakba húzódik be. Szabadban fű és gabonafélék kalászát fogyasztja, de rovarokkal is táplálkozik, zárt térbe behúzódva a házi egérrel megegyező táplálékot fogyaszt..

Méreg, csapda, házi praktikák

Az első lépés, hogy megakadályozzuk a rágcsálók behatolását a lakásba, pincébe stb. A csatornanyílásokat zárjuk le, a pinceablakokat rácsozzuk be, a lyukakat a falban, a padlóban tömjük el üvegcserepekkel kevert vakolóanyaggal. Az épületekben, kamrában, tárolókban stb. tegyünk rendet, felesleges lomot ne tároljunk. A háztartási szemetet mindig fedjük le, és időben vitessük el.

A rágcsálók általában nagyon gyanakvó és óvatos állatok. A patkányok mérgekkel szemben különösen ellenállóvá válnak, ráadásul, ha felfedezik, hogy valamelyik társuk elpusztul a mérgezett ételtől, akkor a többiek már nem esznek belőle. Ezért a rágcsálóirtás során csak olyan hatóanyagot célszerű alkalmazni ellenük, ami nagyon lassan fejti ki a hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány szervezetébe is bekerüljön a méreg.
Nagyvárosokban gyakran alkalmaznak fogamzásgátló szereket mérgek helyett. Ennek értelemszerűen csak akkor van értelme, ha viszonylag kis egyedszám esetén kezdik el használni őket. Nem mérgező és olcsó házi irtószer a rozsliszt és gipsz keveréke. Rozslisztet és gipszet három az egy arányban keverjünk össze, a porhoz adjunk hozzá néhány csepp ánizsolajat és két-három kanál cukrot. A szer mellé helyezzünk vizet (a vizet folyamatosan pótoljuk). Mindezt gumikesztyűben végezzük, mert a patkány felismeri az emberszagot. Ha a patkányok tömegesen vannak jelen környezetünkben, az irtást illetően mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Az egérrel szemben előnyben van az, aki macskát tart háziállatként, ennek ugyanis a szaga is elegendő ahhoz, hogy elriassza és távol tartsa az egeret a háztól. Alapvető védekezési stratégia, hogy az élelmiszereket, ételeket zárjuk el, a morzsákat szedjük össze, tartsunk rendet. Ha nem tartunk macskát, használjunk egérfogót. Ebbe a legjobb csalétek a földimogyoró, a dió, a sajt, valamint a szalonna. Az egérfogót rendszeresen ellenőrizzük, tartsuk tisztán!
Az egereket, patkányokat méreggel is irthatjuk, a mérgezett csalétek kihelyezésére erre a célra gyártott patkány illetve egéretető szerelvény használva. A kis etetődoboz bejárati nyílásán kutya, macska nem fér be, így ők nem férhetnek a mérgezett csalétekhez. Ilyenkor a használati utasítást pontosan tartsuk be. Ha mérgekkel dolgozunk, vegyük figyelembe, hogy a legtöbb rágcsálóirtó nagyon veszélyes, ezért lényeges, hogy kisgyerekek vagy háziállataink egyáltalán ne találkozhassanak a méreggel Az irtószereket ne keverjük, ezek egymás hatását erősíthetik, és nagyobb bajt okozhatnak, mint maguk a rágcsálók! Az egereket erős szagokkal is elűzhetjük. Eltűnnek, ha keserűmandulát, fokhagymagerezdet, diófalevelet, borsmentát vagy terpentines rongyot helyezünk leggyakoribb felbukkanási területükre.

Ultrahang pro és kontra

Elterjedtek a humánus megoldást kínáló, ultrahangos rágcsálóriasztó berendezések is. Ilyet szinte minden mezőgazdasági boltban vagy kártevőirtásra szakosodott üzletben beszerezhetünk. Működési elvük alapján, az emberi hallástartományon kívül eső (általában 20-45 kHz közti) folyamatos vagy változó hangot bocsátanak ki magukból. Az elriasztandó állatok nem képesek alkalmazkodni a készülékek által kibocsátott, folyamatos ultrahang frekvenciához, ily módon az ingerli a központi idegrendszerüket, megváltoztatva a táplálkozási, kommunikációs és társas viselkedésüket, így kényszerítve azokat a terület elhagyására.

Ezek az eszközök akkor igazán hatékonyak, ha a védendő területet nem szabdalják szét falak, illetve kevés tárgy (pl. bútor) található a légtérben. Hasonlóan a hallható hangokhoz, az ultrahangok terjedését is gátolják a fizikai akadályok. Egymásba nyíló helyiségek esetén az állatot csak kergetni tudjuk egyik szobából a másikba, igazán hatékony védekezést nem tudunk megvalósítani. Egy nagyobb teljesítményű ultrahangos riasztó viszont egérmentésíthet egy egész házat, ilyet a gyakorlatban is kipróbáltunk és hatékonynak bizonyult. Ugyanez a készülék szintén hatásos volt a padlástérbe beköltözött pelékkel (mókushoz hasonló kis rágcsáló) szemben is. Használatuknál törekedni kell arra, hogy a hang (ez esetben ultrahang) terjedését a lehető legkisebb mértékben gátoljuk (pl. jól záródó ajtókkal stb.).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Védekezés hívatlan vendég ellen

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert a hívatlan látogatók távoltartására. Hatékonyságukról nincs módunk meggyőződni, sokszor csak felhasználói és kereskedői véleményekre támaszkodunk. De...


Tesztpálya önvezető autóknak

Negyvenmilliárd forintból az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. Az építéshez és az üzemeltetéshez egy profitorientált, de állami céget hoznak létre. Egy...