Fontos a megelőzés is

Fugatisztítás

2009-03-10 15:47:37 |

kávéfolt a fugában Ugye ismerős az az érzés, hogy egy szépen eltervezett és elkészített burkolás után a sokszor színes kivitelezésű fugák kezdenek elszürkülni, majd teljesen elveszítik eredeti színüket. Sokaknak okoz szinte megoldhatatlan problémát a fugák tisztítása és tisztántartása!

A fugák tisztítására van egy anyag, amivel könnyedén megtisztíthatjuk a fugákat, és így ismét eredeti szépségében ragyoghat a lakásunk, házunk. A nagyhatású fugatisztító szer, a dry-cleaning POINTING CLEANER, melyet a felületre lehetőleg fugaszéles ecsettel kell felvinni, majd 1 perc múlva vizes szivaccsal vagy ronggyal le kell törölni, és vízzel alaposan leöblíteni a felületet. Szükség esetén ezt meg kell ismételni. A tisztítást a szennyezett saválló járólapon, csempén is el lehet végezni.
Az így kapott szép, tiszta felületet meg kellene őrizni, ezért a szennyeződés okát kell megszüntetni. A fuga porózus, nedvszívó anyag. A jó háziasszony hetente akár többször is felmos, a felmosáskor a folyamatosan elszennyeződő felmosó víz bekerül a fuga pórusaiba és elszürkíti a fugát. A fugákban baktériumok is megtelepszenek.

A megoldás, ne engedjük meg a víznek, hogy beszívódjon a felületbe, a fugába, és akkor megoldottuk a problémákat. Ezért a fentebb leírt módon megtisztított felületet szilikonnal kell kezelni. A szilikon lepergeti a vizet a felületről úgy, hogy közben a kapillárisokat nyitva hagyja, és láthatatlan marad!

kávéfolt járólapon tisztítás előttErre ajánljuk az aqua-stop w POINTING PROTECTOR fugaimpregnáló szert, amely meggátolja a felület nedvesedését, így a fuga elszennyeződését. A száraz fugába a baktériumok sem tudnak megtelepedni. Az impregnálószert a tiszta, de már megszáradt felületre kell két rétegben felvinni. A felhordást fugaszéles ecsettel végezzük. Más hasonló szerekkel szemben nem tartalmaz oldószert, így a csempére, járólapra kerülő felesleges anyag nem okoz foltokat. A szer kültéren is alkalmazható (pl.: lábazatok kővel történő kirakásakor, teraszokon), így a fugát megóvhatjuk a fagykároktól is.
Ismert az a látvány is, hogy a falfelületek talaj közeli fugái is elszürkülnek, mert a felmosó víz oda is felfröccsen. Ebből következik, hogy a falak fugáit is érdemes védeni.

kávéfolt járólapon tisztítás utánKonyhában és azon belül is a tűzhelyek környékén meg a zsír, olaj okoz gondot. A zsír a főzéskor a párával együtt lecsapódik a csempére és a fugára, és alaposan elszennyezi azt. Az olaj sütéskor fröcsöghet. Az étkezőben kiborulhat a leves, lefröccsenhet a pörkölt, lecsöppenhet a vörösbor. A fuga ezeket is gyorsan, és lehet, hogy örökre magába szívja.
Ezek megszüntetésére és megelőzésére is van megoldás. A zsírfoltokat, amennyiben nem lehet a fenti fugatisztítóval eltávolítani, akkor segíthet a dry-cleaning OIL STAIN REMOVER olajfolt eltávolító. Az aqua-stop w POINTING PROTECTOR MAX pedig megakadályozza a zsíros, olajos szennyeződések beszívódását, így könnyen tisztíthatóvá válik a fuga is.

Leskó Ferenc
vegyészmérnök

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Foltozás folyékony PVC folttal

Még mindig számos felfújható kajakés csónak szeli folyóink éstavaink vizét, amelyek azonban kényesek akülső sérülésekre.


Penészgátló fúgák, tömítések

A penészgomba a földi élet kezdete óta jelen van bolygónkon. Kedvező körülmények esetén a szerves összetevők képessé teszik a spórákat a növekedésre és sokszorozódásra. Mivel sok építőanyag szerves...