Értékállók, de nem örökéletűek

Bőrbútorok

2009-03-24 18:01:41 |

Köztudottan a bőr a legrégebben és széles körben felhasznált természetes anyagunk. Közkedveltségét előnyös tulajdonságai indokolják, többek között a tartóssága, természetes szépsége és kellemes tapintása. Számtalan használati tárgyunk készül ebből az anyagból, de különlegesen exkluzív hatása leginkább a belőle készült bútorokon érvényesül.

Egyedien természetes szépsége mellett az sem mellékes jellemzője a bőrbútoroknak, hogy tartósak és értékállók. Megszerzésük általában nagybefektetésnek minősül, ezért kiválasztásuknál különösen körültekintően kell eljárni. Ezt megkönnyítendő, az alábbiakban néhány szempontra, jellegzetességre szeretnénk felhívni a leendő vásárlók figyelmét.

Miért előnyös a bőr?

Először is mert természetes anyag és megkapóan bőrbútorokszép a látványa. Az első benyomások mögött azonban nyomósabb okok is vannak, pl. az ilyen bútorok tartóssága és értéktartása, könnyű tisztíthatósága, rugalmassága és nem utolsó sorban a természetes bőr jellegzetes illata. Bizonyos fokig státuszszimbólum is, hiszen a bőrbútor soha nem volt olcsó, ám az igazsághoz tartozik az is, hogy az egyéb minőségi kárpitanyagok ára is közel azonos a kiváló minőségű bőrökével. Adott esetben azonban a bőrkárpitozású bútorok küllemük miatt mégis rangosabbnak mondhatók az egyéb kárpitozásúaknál.
A színük sokkal változatosabb, mintsem azt bárki gondolná, nem beszélve a különféle kikészítésből és bőrfajtákból eredő természetes jegyek jellegzetességeire, amelyek csak a valódi bőrökre jellemző. Megjegyezzük ugyan, hogy a textilbőrök ma már külsőleg és tapintásukban is megtévesztően hasonlóak a valódi bőrökhöz, ám tartósságuk és egyéb tulajdonságaik jelentősen elmarad mögöttük. A valódi bőr különösen lágy, kényelmes bár sokszor hideg tapintású anyag, amelyet az enyhén nyitott pórusain keresztül létrejövő hőmérséklet kiegyenlítődés okoz. Egyszóval minden szempontból előnyös és elbűvölő kárpitanyag, amit a kárpitos munka egyedi jellegzetességei még vonzóbbá tesznek.

Tartós, de nem elnyűhetetlen

A bőrkárpitokhoz számos tévhit is kapcsolódik. A hiedelmekkel ellentétben hosszú, de nem örökéletű. Régebben ugyan akár több generációt is kiszolgáltak, ám akkoriban sokkal kisebb igénybevételnek voltak kitéve, vélhetően azért, mert nem ez volt a család egyetlen ülőalkalmatossága. A fokozott és gyakori használat miatt a bőrbútorok is kopnak, ráadásul tönkremenetelüket a fokozott UV sugárzás és az állandó hőterhelés is előidézheti. Az izzadság is megrövidítheti a bőr élettartamát, mert a verítékben levő sók és zsírok a bőr idő előtti kirepedezését okozhatják.
A ráömlött folyadékok csak bizonyos bőrökön nem hagynak nyomokat, másokon viszont eltávolíthatatlan foltokat hagynak, amit csak bőrcserével lehet eltüntetni. Ez főként a nagyon finom és kényes kikészítésű bőrkárpitokra jellemző. Ezért fontos hogy ismerjük az adott bútor bőrkárpitjának a jellemzőit, nevezetesen hogy mire kényesek, mennyire strapabírók, színtartók és az időszakos ápolásukat is ennek megfelelően kell elvégezni.
Az is ajánlott, hogy a várható igénybevételi körülmények felmérése alapján választjuk ki az adott használati szokásokhoz legideálisabb kárpitbőrt, mert ezzel a bőrkárpit tartóssága is hosszú évekre garantálható.

Kiválasztás

Egy bőr ülőgarnitúra megvásárlása mindenképen hosszú távra szóló beruházás, ezért ajánlatos több szempontot is fegyelembe venni. Nagyon fontos, hogy mire fogjuk használni. A komfortosság és a kényelem e tekintetben lényeges szempont. A rendelkezésre álló hely nagysága is alapvetően fontos a kiválasztott darabok elhelyezhetősége szempontjából. Ha a kiválasztott garnitúra még éppen befér, az nem biztos, hogy esztétikailag előnyös is.
A bútor stílusa legalább ilyen fontos. A többi berendezési tárggyal célszerű harmonikusan összeillő stílusú garnitúrát választani. A klasszikus bőrbútorok régies, mondhatni konzervatív vonalvezetésűek, esetenként párnázatuk mélytűzött, míg a modern garnitúrákat az egyszerűbb formai vonalvezetés és a szokatlanabb formák jellemzik. A rusztikus jellegű bőrbútorok viszont kissé vaskosak, fakáváik hangsúlyosabban érvényesülnek, és párnázatuk lágyan redőzött. E stílusokon belül számos változat létezik, amelyek megkönnyítik a kiválasztásukat.

Ez vonatkozik a kárpit bőrfajtájára és annak színére is. A kiválasztott garnitúrához ugyanis különféle típusú és színezésű bőrök választhatók, kivéve az akciós, azonnal elvihetőkön kívül.
Ne becsüljük le a bútorral szembeni komfortfokozati és praktikussági adottságokat sem. Vásárlás előtt mindig a lehető leghosszabb ideig ülve próbáljuk ki az ülőrészek kényelmességét. Ne feledjük, a kényelem e bútoroknál nagyon lényeges szempont. Az igényes, rugós párnázat hosszabb idő múlva sem lesz kényelmetlen. Lényeges az ülőpárna mélysége, a háttámla magassága és az sem utolsó szempont, ha a garnitúra vendégággyá alakítható. Ám itt sem árt óvatosnak lenni, mert a mai dizájn ülőgarnitúrák ágyfunkciója esetenként a kényelem rovására mehet. Az ilyen garnitúrák fekhelyei azonban többnyire csak időleges használatra alkalmasak, állandó fekhelyként nem elég kényelmesek.

Használati ajánlások

A bőrbútorok mindig száraz, meleg helyiséget igényelnek. Az ideális páratartalom 50-70 %, a helyiség hőmérséklete pedig 15-30 fok közötti legyen. A bútorok bőrét védeni kell a közvetlen napfénytől, a sugárzó hőtől (pl. radiátortól) illetve a szélsőségesen változó száraz, vagy nedves helytől. Az új bőrbútorok az első félévben nem igényelnek különösebb ápolást, ezt a gyártás során már elvégezték, és a tisztítószerek az első hónapokban inkább ártanak, mintsem használnak az új bőröknek. Ettől függetlenül a felületüket rendszeresen kell porszívózni, hogy a bőr pórusai tiszták legyenek. Ha eltömődnek, az gátolja az anyag természetes szellőzését. Ha a por mégis rászáradna, enyhén nedves ruhával áttörölve távolítsuk el, majd a felületét töröljük azonnal szárazra.
Ha folyadék kerül rá, azonnal dörzsölés nélkül itassuk fel, enyhén nedves textíliával töröljük át, és a folt helyét ezt követően töröljük szárazra. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a bőrfelületeket óvjuk a nehéz és éles tárgyak okozta sérülésektől, mert ezek felsérthetik, és az ilyen sérülések nehezen vagy egyáltalán nem tüntethetők el. A házi állatok körme is okozhat ilyen sérüléseket.

A bőrök ápolása

bőrápolásA bőrbútorok élettartama és a bőr szépsége tovább tart, ha rendszeresen ápoljuk. Az ápolás igénye függ a bőr típusától, annak igénybevételétől és használóinak izzadságától, pontosabban annak agresszív jellegétől. A tisztító ápolásához csak a gyártó által ajánlott szereket szabad használni, az általános bútorápoló szerek még akkor sem ajánlottak, ha a használati útmutatójukban a bőrbútor is szerepel. A szabad oldószeres vagy szilikon-tartalmú szereket sem szabad a tisztításhoz használni, mert ezek jelentős károkat okozhatnak a bőrökben.

A tisztítás célja általában az elöregedett, elszennyeződött konzerváló réteg eltávolítása. Erre a legalkalmasabb a gyárilag ajánlott habosított tisztítószer. A művelet után a bőrfelületet hagyjuk teljesen megszáradni, majd kenjük át finoman újabb, a bőrhöz ajánlott konzerváló szerrel. E célra elsősorban a gyártó által javasolt szerek használhatók. A méhviaszos bőrápolók a festett bőröknél hatástalanok, nem adnak védelmet, sőt a viasz egyfajta katalizátorként itatja át a bőrt, és az szinte vonzza a por és piszkot. A korrekt bőrkonzerválás félévenként elöregszik és elveszti védő hatását, ezért 6 hónaponként akkor is meg kell ismételni, ha a bútort nem használjuk, és a bőrön nem látható különösebb elváltozás

Bőrkárpitok javítása

A használat során a bőrkárpitok felületén óhatatlanul különböző foltok és egyéb sérülések keletkezhetnek. A gyakori használat miatt a bőr felülete is megkophat, kirepedezhet. A kisebb felületi sérüléseket esetenként szakember részben képes észrevétlenebbé tenni, ám a komolyabb felületi hasadásokat, mély karcokat már nem lehet eltüntetni az adott bőrfelületről. Ezeket részleges javítással, pl. ülőlap, vagy kartámasz részbeni bőrcseréjével lehet eltüntetni. A jelentősebb felületi kopásokat többnyire csak teljes felújítás, vagy esetleg a teljes átfestés fedi le, ami azonban ritkán adja vissza a bőr újszerű állapotának látszatát. Ezért fontos, hogy a drága kárpitanyagot jól válasszuk meg és kíméletesen is használjuk, a javításokat pedig mindig bízzuk szakemberre, különben magunk akár komolyabb károkat is okozhatunk.

A bútorbőrökről

A bútorgyártásban egyre nagyobb szerepet elfoglaló bőrök rendkívül változatosak. E célra szinte kizárólag marhabőrt használnak, ám e mellett kis mennyiségben különlegességnek számító bivaly-, vizibivaly-, antilop-, zebra és struccbőrökből is készítenek bőrbútorokat. A bőrök minősége és jellegzetességei a feldolgozás módjától is függenek, ami a leendő tulajdonos szempontjából a bőr tartóssága, kopásállósága miatt lényeges. Ezért fontos, hogy a kiválasztott bőrkárpitról mindig megfelelő információ birtokába jusson a tulajdonos, ennek alapján tudjon választani és a későbbiek folyamán az ápolását is ennek megfelelően tudja elvégezni.
Az európai marhabőrökön általában kevesebb az ún. természeti jegy, mint pl. a szögesdrót vagy szarvak okozta sérülés. Ennek oka, hogy a tengerentúlon szabadon tartják az állatokat, így gyakoribbak a sérülések is. A bőr azonban olyan termék, amely magán viseli ezeket a jegyeket, ezek nem befolyásolják a tartósságát, továbbá reklamációkra sem adhatnak okot.
A bőr gyártásakor az irha körültekintő lenyúzása után vízben, majd mészoldatban áztatás után megszabadítják a maradék testszövetektől, szőrtől. Ezt a pőrét cserzik, ennek során a szövetek közül kiszorul a víz, és összetömörödnek a rostjai. A hosszú ideig tartó, növényi cserzéssel készült bőrök erőssé, vízállóvá válnak, míg ásványi sós cserzéssel puha, hajlékony bőröket állítanak elő. A bútorbőr alapanyagát képező pőrét ezt követően általában hordókban színre festik, majd 14%-os nedvességtartalmúra szárítják. Végső formáját fedő és festék felvitele után nyeri el, a kisebb bőrhibák nagy része így fedett lesz.
A lenyúzott marhabőr teljes vastagsága 4-5 mm, a felesleges részek eltávolítása és a különféle gyártási kezelések után a használatra kész színbőrök már csak 1-2 mm vastagok, fajtától függően. A jól kikészített bútorbőr ennek ellenére meglepően erős, átszakításához legalább 180 kg erő szükséges.
A bútorokhoz felhasznált bőr mennyisége természetesen változó, ám a kárpit elkészítésekor azt is figyelembe veszik, hogy azonos felületekhez azonos testrészből kiszabott darabokat használnak fel. Egy terjedelmesebb garnitúrához ezért 4-5 marha bőre szükséges.
A használat során a bőrökön ráncok keletkeznek, ami idővel e részek kivilágosodásával jár, és patinásabbá, nemesebbé teszik a bútort. Ez a hatás a hajtásoknál, tűzéseknél és erős nyomás és karcolódások hatására is megjelenik. Ez utóbbiakat célszerű elkerülni, mert eltüntetésük ritkán sikerül. A bőrkárpit kétségtelenül strapabíró és erős anyag, ám ez nem jelenti azt, hogy nem igényli az ápolást és a kíméletes használatot, ha viszont ezeket megkapja, patinás és hosszú életű lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Díszítő párkánylécek a bútorokon

Ha csekély munkával szeretnénk szerényebb kivitelű bútordarabjainkat mívesebbé tenni, akkor ez párkányzatokkal viszonylag egyszerűen utólag is megoldható. A félkész elemek felszerelése pedig nem...


Gipszkartonos térformálás

Adódhatnak olyan élethelyzetek, hogy a korábban kialakított lakótereket a megváltozott igényeknek megfelelően jó lenne a lehetőségekhez mérten korszerűbbé és főleg lakhatóbbá tenni. Ez a...