Digitális televíziózás

2009-03-19 00:49:51 | Módosítva: 2009-03-19 00:51:27

Földfelszíni digitális adás adótornyaA televíziózás világában egyre nagyobb teret nyer a digitális műsorszórás, amely gyökeresen megváltoztatja majd a televíziózás szokását. E rendszer kiépítéséhez az alábbi szabványok kerültek kidolgozásra.

DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás a VHF-UHF sávban
DVB-S digitális műsorszórás műholdon keresztül
DVB-C digitális műsorelosztás kábelhálózatokon

A DVB-T a földfelszíni digitális sugárzás, megoldásainak köszönhetően nagyobb műsorválasztékot, kiváló minőséget és megbízható vételt biztosít a nézők számára. A földfelszíni digitális televízió sikerének kulcsa a nyugat-európai tapasztalatok szerint a zömében előfizetési díj nélkül elérhető televíziós kínálat.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. A kísérleti adások korábban MPEG-2 tömörítési eljárással működtek, ezeket azonban a múlt év végén leállították. Az új szabvány ugyanis végül az MPEG-4 tömörítést választotta, és ezzel az eljárással kezdték meg most már az üzemszerű működtetést. A régebbi MPEG-2-es készülékek nem alkalmasak az új TV szolgáltatás vételére.

Az új digitális földfelszíni TV szolgáltatás túlnyomórészt előfizetési díj nélkül lesz elérhető. Cikkünk írásakor az m1, az m2, a Duna TV és a Duna autonóm adásai ingyenesen foghatók, az ATV és a Hír TV adásai pedig kódoltan, díjfizetés ellenébe. Egy részük már a legmodernebb technológiát képviselő HD felbontásban. Új, előfizetési díj nélkül elérhető tartalom, illetve népszerű, már meglévő, és új kereskedelmi csatornák is megjelennek majd a kínálatban. A DVB-T lakossági lefedettsége már 2008 végére több mint 50%-os volt, három telephellyel (Budapest, Szentes, Kabhegy). A hálózat 2009-ben újabb 8 telephellyel bővül, a lefedettség 88%-os lesz, ezzel a digitális hálózat már meghaladja a jelenlegi analóg országos kereskedelmi csatornák 86%-os lefedettségét. A hálózat 2010 végére eléri a 95%-os lefedettséget.

Digitális TV tuner kártya asztali számítógépbe A földi digitális televíziózás a nézőnek az analóghoz képest több tartalmat, új csatornákat jelent. Az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma a többszörösére emelkedhet, népszerű közszolgálati és kereskedelmi csatornák képezhetik a kínálatot. Kifogástalan, zajmentes a kép- és hangminőség: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás. Ha a jelerősség valamiért nem éri el a kívánt szintet, akkor esetleg a kép akadozása észlelhető. A technológia segítségével a nagyfelbontású televíziós adások (HDTV) is elérhetővé válnak, ezen kívül kényelmesebb a kezelhetőség. Elektronikus műsorújság biztosítja a programválaszték könnyebb átláthatóságát.

A meglevő tető- vagy szobaantennák többsége alkalmas a DVB-T jelek vételére, ezen túlmenően az adások vételéhez egy DVB-T MPEG-4-es dekóderre (set-top-box) vagy integrált televíziókészülékre van szükség, beépített DVB-T MPEG-4 tunerrel. Számos set-top-box márka, típus és modell van már jelenleg is a kínálatban. Az eszközök beszerzése történhet közvetlen vásárlással vagy részletfizetéses konstrukció keretében. A vevőkészülékeket a lakosság a kiskereskedelmi hálózatokban is megvásárolhatja.

A műsor vételére a hagyományos TV készülék önmagában nem alkalmas. A az érkező digitális jeleket a set-top-box veszi, és feldolgozza, majd a kimenetén analóg jellé alakítva továbbítja a TV készülék felé. A földfelszíni, műholdas és kábeles terjesztésű műsorok vételéhez különböző set-top-box szükséges az eltérő modulációs technika miatt. Várható a későbbiekben olyan vevőkészülék megjelenése is, amely több vagy mindegyik modulációs mód kezelésére alkalmas lesz. Néhány éve megjelentek a piacon olyan duál módusú TV készülékek is, amelyek analóg és digitális vételre egyaránt alkalmasak (IDTV=Integrated Digital TeleVision), a vevőben megtalálhatók mindkét vételhez szükséges egységek.
Elkészültek már az első hordozható készülékek is, valamint az adatátviteli lehetőségek kihasználására a PC vevőkártyák gyártása is megkezdődött. Viszonylag olcsón (7-8 ezer forint) pendrive-hoz hasonló méretű USB digitális TV tuner kapható, bár elég erős gépet igényel, különösen a HD minőségű adásnál.

Digitális TV tuner USB csatlakozóra Az egyre szaporodó szolgáltatók jelenleg igen kedvező konstrukciókban kínálják a műholdról közvetlenül vehető digitális TV-zés lehetőségét. 10-15 közkedvelt csatorna vétele akár 1200-1500 Ft körüli havidíjért is elérhető, és ehhez a szolgáltató akár ingyen adja és telepíti a szükséges parabolát és beltéri egységet. Jelenleg az a helyzet, hogy a sokkal jobb minőségű digitális TV adások olcsóbban érhetők el, mint az analóg megoldások. Feltétlenül érdemes tehát a lehetőségeket megvizsgálni, és a váltást mérlegelni. A műholdas digitális TV vétel az ország egész területéről elérhető gond nélkül.

Forrás: Antenna Hungária

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Televíziós újdonságok

A hagyományos, katódsugárcsöves televíziók virágkora után a lapos TV-k vették át az uralmat a boltok polcain. Sok közülük beépített extrákkal is rendelkezik, az utóbbi időben pedig háromdimenziós...


Televízió a táblagépen

A PC illetve notebook tulajdonosok már régóta ismerik azokat a kis DVB-T stick-eket, amelynek segítségével számítógépükön nézhetik a digitális földfelszíni TV adást, nálunk a Mindig TV-t. Sőt...