Tényleges felhasználáson alapuló lakásonkénti elszámolás

Csökkentsük hőenergia és vízköltségeinket

2009-04-02 00:48:46 |

A tényleges fogyasztáson alapuló fűtési hőenergia- és vízelszámolás elve az egyik leghatékonyabb intézkedés, hogy a hőenergia- és vízfogyasztást, valamint az ehhez kapcsolódó költségeket csökkentsük, hiszen a takarékos fűtés és vízhasználat anyagilag is megtérül.

Magyarországon a fűtési és vízköltségeket még nagyon sok helyen átalánydíjban (lm3 vagy fő alapján) számítják. Az ilyen fajta elszámolásnál a tényleges fűtési ill. vízfelhasználás díja helyett mindenki átalánydíjat fizet. Tapasztalatok alapján ez az elszámolási mód nem ösztönzi az embereket arra, hogy a hőenergiával és a vízzel takarékoskodjanak. Ennek az a következménye, hogy az egész épület hőenergia- és vízfelhasználási költségei túl magasak. A magas átalánydíjat az ingatlanok tulajdonosainak vagy bérlőinek kell viselniük. A folyamatosan növekvő energiaárak és a vízdíj anyagilag egyre inkább megterhelik a fogyasztókat. A tényleges felhasználáson alapuló fűtés és vízdíj elszámolásnál az adott lakó- ill. üzlethelyiség hőenergia és vízfogyasztását külön-külön mérik. Az ingatlan tulajdonosának vagy bérlőjének csak az a fogyasztás kerül kiszámlázásra, amit valóban fel is használt.

Ahol az elszámolás a tényleges fogyasztás alapján történik, ott a fűtési hőenergia felhasználás sok esetben akár 30 %-kal is csökken. Egy lakóközösség tényleges fogyasztáson alapuló hideg- és melegvíz felhasználásának elszámolása 15-20% közötti hőenergia megtakarítást eredményezhet.
Az ésszerű gazdálkodás, mint pl. a helyes szellőztetés (rövid ideig, de hatásosan), a szükség szerinti hőmérsékletválasztás (a nappaliban 20°C, a hálószobában 18°C), csakúgy, mint hosszabb távollét esetén a fűtés alacsonyabb hőfokra állítása, további megtakarítást eredményez. Ha a helyiség hőmérsékletét csak 1°C-kal csökkentjük, már 6 %-os energiafelhasználás- és költségcsökkenést érhetünk el. A köztudottan magas fűtőolaj-, gáz- és villamos energiaárak mellett az ilyenfajta megtakarítás kifizetődik.
A megtakarítást a vízfogyasztásnál is egyszerűen valósíthatjuk meg. Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, fogmosás és szappanozás közben zárjuk el a csapot, WC öblítésekor használjuk a takarékos üzemmódot stb.
A felhasználáson alapuló fűtési költségek elszámolásához alapvetően az szükséges, hogy az egyes lakásokban legyenek felszerelve a fűtési hőenergia, illetve a meleg- és hidegvíz fogyasztás méréstechnikai rögzítésére alkalmas mérő- vagy elosztókészülékek, mint pl. fűtési költségmegosztók, hőmennyiségmérők és vízmérőórák. Manapság már precíz és megbízható, többnyire elektronikus mérőket használnak, amelyek alkalmasak a manuális leolvasásra (a lakásban helyben történik), valamint a rádióhullámon történő leolvasásra is. A rádió távleolvasóval rendelkező mérőkészülékeknek megvan az az előnye, hogy nem kell a lakásba lépni, mert az adatátvitel rádió-távleolvasón keresztül történik. Az adatokat, melyeket laptoppal olvasnak be, maga a készülék vagy egy hálózati adatgyűjtő tárolja.
Tekintettel a készülékek különböző műszaki és használati rendeltetésére, tanácsos a házképviselőknek, az ingatlan- és társasházkezelőknek műszaki és gazdasági szempontból is egy szakosodott céggel, mint a MT Méréstechnika Kft. együttműködni azért, hogy a téves döntéseket és a későbbi vitás helyzeteket elkerüljék.HU-9700 Szombathely
Juhász Gyula utca 3.
Telefon: (+36-94) 500-560
Fax: (+36-94) 500-561
E-mail: info@mt-merestechnika.net
www.mt-merestechnika.net

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kell-e kémény?

Az új házat építtetők gyakran vallják, hogy akorszerű fűtőberendezések mellé már felesleges kéményt építeni, hiszen pl. hőszivattyús, infrás fűtés mellé felesleges. Csak a helyet foglalja el...


Energiapazarlásaink

Az idei télen a magyar családok 40%-a havi 30 ezer forintnál is többet költött fűtésre, 15%-uk pedig 45 ezer forint feletti fűtésszámlát volt kénytelen otthona melegére költeni. Ennek ellenére...