Tényleges felhasználáson alapuló lakásonkénti elszámolás

Csökkentsük hőenergia és vízköltségeinket

2009-04-02 00:48:46 |

A tényleges fogyasztáson alapuló fűtési hőenergia- és vízelszámolás elve az egyik leghatékonyabb intézkedés, hogy a hőenergia- és vízfogyasztást, valamint az ehhez kapcsolódó költségeket csökkentsük, hiszen a takarékos fűtés és vízhasználat anyagilag is megtérül.

Magyarországon a fűtési és vízköltségeket még nagyon sok helyen átalánydíjban (lm3 vagy fő alapján) számítják. Az ilyen fajta elszámolásnál a tényleges fűtési ill. vízfelhasználás díja helyett mindenki átalánydíjat fizet. Tapasztalatok alapján ez az elszámolási mód nem ösztönzi az embereket arra, hogy a hőenergiával és a vízzel takarékoskodjanak. Ennek az a következménye, hogy az egész épület hőenergia- és vízfelhasználási költségei túl magasak. A magas átalánydíjat az ingatlanok tulajdonosainak vagy bérlőinek kell viselniük. A folyamatosan növekvő energiaárak és a vízdíj anyagilag egyre inkább megterhelik a fogyasztókat. A tényleges felhasználáson alapuló fűtés és vízdíj elszámolásnál az adott lakó- ill. üzlethelyiség hőenergia és vízfogyasztását külön-külön mérik. Az ingatlan tulajdonosának vagy bérlőjének csak az a fogyasztás kerül kiszámlázásra, amit valóban fel is használt.

Ahol az elszámolás a tényleges fogyasztás alapján történik, ott a fűtési hőenergia felhasználás sok esetben akár 30 %-kal is csökken. Egy lakóközösség tényleges fogyasztáson alapuló hideg- és melegvíz felhasználásának elszámolása 15-20% közötti hőenergia megtakarítást eredményezhet.
Az ésszerű gazdálkodás, mint pl. a helyes szellőztetés (rövid ideig, de hatásosan), a szükség szerinti hőmérsékletválasztás (a nappaliban 20°C, a hálószobában 18°C), csakúgy, mint hosszabb távollét esetén a fűtés alacsonyabb hőfokra állítása, további megtakarítást eredményez. Ha a helyiség hőmérsékletét csak 1°C-kal csökkentjük, már 6 %-os energiafelhasználás- és költségcsökkenést érhetünk el. A köztudottan magas fűtőolaj-, gáz- és villamos energiaárak mellett az ilyenfajta megtakarítás kifizetődik.
A megtakarítást a vízfogyasztásnál is egyszerűen valósíthatjuk meg. Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, fogmosás és szappanozás közben zárjuk el a csapot, WC öblítésekor használjuk a takarékos üzemmódot stb.
A felhasználáson alapuló fűtési költségek elszámolásához alapvetően az szükséges, hogy az egyes lakásokban legyenek felszerelve a fűtési hőenergia, illetve a meleg- és hidegvíz fogyasztás méréstechnikai rögzítésére alkalmas mérő- vagy elosztókészülékek, mint pl. fűtési költségmegosztók, hőmennyiségmérők és vízmérőórák. Manapság már precíz és megbízható, többnyire elektronikus mérőket használnak, amelyek alkalmasak a manuális leolvasásra (a lakásban helyben történik), valamint a rádióhullámon történő leolvasásra is. A rádió távleolvasóval rendelkező mérőkészülékeknek megvan az az előnye, hogy nem kell a lakásba lépni, mert az adatátvitel rádió-távleolvasón keresztül történik. Az adatokat, melyeket laptoppal olvasnak be, maga a készülék vagy egy hálózati adatgyűjtő tárolja.
Tekintettel a készülékek különböző műszaki és használati rendeltetésére, tanácsos a házképviselőknek, az ingatlan- és társasházkezelőknek műszaki és gazdasági szempontból is egy szakosodott céggel, mint a MT Méréstechnika Kft. együttműködni azért, hogy a téves döntéseket és a későbbi vitás helyzeteket elkerüljék.HU-9700 Szombathely
Juhász Gyula utca 3.
Telefon: (+36-94) 500-560
Fax: (+36-94) 500-561
E-mail: info@mt-merestechnika.net
www.mt-merestechnika.net

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beszéljen a kényelemért

Már az összes Ariston fűtőberendezését könnyen kezelheti hangvezérléssel, és teljes mértékben integrálhatja az Apple és az Amazon Smart Home rendszereibe. Az optimális kényelem soha nem volt még...


Alacsony hőmérsékletű fűtés

A fűtés-technológia gyors fejlődése és az épületek korszerűbb szigetelése lehetővé tették, hogy manapság 55°C-os vagy ennél is alacsonyabb hőmérsékletű vizet használjanak házak megfelelő...