Digitális TV a mobilon

2009-04-07 15:50:59 |

Nokia N96A földfelszíni digitális televíziózás egyik ígéretes új lehetősége a mobiltelefonon nézhető, akár 15-20 élő televíziós csatornát sugárzó DVB-H technológia, amely a DVB-T rendszerrel kompatibilis szabványra épül. A várakozások szerint a DVB-H szabvány lesz az Európában elterjedt mobiltelevíziós technológia, mely a műsorszóró technológiát és az interaktív szolgáltatások nyújtására alkalmas mobiltechnológiát ötvözi, új televíziós élményt nyújtva a tévénézők számára, illetve kielégítve a különféle típusú fogyasztói igényeket.

Analóg rendszerű Mobil TV szolgáltatás már az előző évben is működött a GSM hálózaton keresztül - közepes minőséggel, de élvezhetően, a digitális rendszer azonban új lehetőségeket, és drasztikus minőségi javulást eredményez. A DVB-H nem csak azt teszi lehetővé a nézők számára, hogy élő televíziós programokat nézhessenek mobil telefonjukon, hanem azt is, hogy interaktív szolgáltatásokat vegyenek igénybe, mint pl. szavazás, különböző tartlamú file-ok lekérése stb. A tévénézés többé a nincs helyhez kötve. Útközben is megnézhetjük a kedvenc sorozatunk következő folytatását, vagy informálódhatunk a legfrissebb hírekről, sporteredményekről, időjárásról.

mobil tvSzinte minden európai országban zajlanak mobil televíziós kísérletek. Az első kereskedelmi szolgáltatást Olaszországban vezették be 2006-ban a futball világbajnokság alkalmából. 2008-ban a futball Európa Bajnokság rendezői, Ausztria és Svájc, valamint Hollandia is elindította a DVB-H alapú mobil-televíziós szolgáltatást.
Hazánkban a DVB-H hálózat 2008. decemberében indult el egy multiplexen, Budapesten és környékén, 16%-os lakossági lefedettséggel, 2009 végére további 7 nagyvárosban, valamint a Balaton környékén is elérhetővé válhat a szolgáltatás.
A mobil-televíziós szolgáltatásokat az Antenna Hungária a mobilszolgáltatókkal együttműködésben kívánja bevezetni, a 16-20 csatornát tartalmazó szolgáltatás az AH-val szerződő mobilszolgáltatók kínálatában előfizetési díj fejében érhető el.
Az adók jelenleg az Antenna Hungária Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as tv-csatornán sugároz, az adók szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek, ezáltal a vevőkészülékek a körzetek határán való áthaladáskor is folyamatosan vehetik a kiválasztott műsort.

Újdonság, hogy nem csak a beépített vevőkkel rendelkező mobilokkal, hanem tulajdonképpen az összes, S60 (Symbian) rendszerű készülékkel is mobiltévézhetünk. Ezt a Nokia SU-33W külső mobil tv vevő modul teszi lehetővé, hiszen Bluetooth kapcsolat segítségével egy beépített tunerrel nem rendelkező telefon is alkalmassá válik a TV-nézésre.

Jelenleg készülékfronton elég szűkös a helyzet, a hazai kínálatban elég kevés ilyen modell létezik. A Samsung P sorozatának egy-két darabja tud ilyet, illetve a Nokia N77, valamint az LG-nek van néhány ilyen modellje. A Sagem is bemutatott már ilyen modellt, a távol-keletről pedig a NEC említhető meg, de mindig figyelni kell arra, hogy DVB-H legyen a támogatott szabvány, ugyanis van olyan ország, ahol DVB-T-t használnak.
A Nokia beépített DVB-H vevővel rendelkező készülékén az N96-on is vehető a digitális TV adás. A finnek csúcskészülékén pár gombnyomással elindíthatjuk a kiválasztott csatornát: a 2,8" képátlójú, 16 millió színű QVGA, LCD-TFT kijelző élvezhető képet biztosít a műsorokhoz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Televíziós újdonságok

A hagyományos, katódsugárcsöves televíziók virágkora után a lapos TV-k vették át az uralmat a boltok polcain. Sok közülük beépített extrákkal is rendelkezik, az utóbbi időben pedig háromdimenziós...


Digitális televíziózás

A televíziózás világában egyre nagyobb teret nyer a digitális műsorszórás, amely gyökeresen megváltoztatja majd a televíziózás szokását. E rendszer kiépítéséhez az alábbi szabványok kerültek...