Négylábú társbérlők otthonunkban

2009-04-02 00:52:43 | Módosítva: 2009-04-02 00:53:38

Míg 10-15 éve a televízióban nem reklámozták és a boltok polcain sem találkozhattunk kutyáknak és macskáknak gyártott élelmiszerekkel, napjainkra már természetes dologgá vált. Talán mára többen is tartanak otthon ilyen társállatokat. Az együttélésnek számos szép oldala van, ám néhány dolgot, muszáj megtanítani az állatoknak ahhoz, hogy jelenlétükkel a lakásunk higiéniai állapota ne szenvedjen nagy csorbát.

A kutyák és a macskák alapvetően tiszta állatok, de a lakásban vagy részben a lakásban tartott állatoknak lényeges megtanítanunk- és betartatnunk néhány szabályt. Legfontosabb a szobatisztaságra nevelés, de a kertben tartott kutyánál se hátrány, ha a kert egy bizonyos részén végzi el a dolgát, nem pedig akárhol. Másik dolog, hogy az állatok megtanulják, mely játékok, tárgyak az övék, amit lehet rágni, karmolni, és a lakás mely tárgyai azok, melyek tabuk a számukra, vagy használhatók, de csak rendeltetésszerűen.

Leszoktatás a rágcsálásról

A lakásba érkezett kiskutya előbb utóbb rálel azokra a dolgokra, amit rágcsálni lehet, de nem szabad. Könyvek, szőnyeg sarka, széklábak: semmi sem lesz biztonságban egy ideig. Érdemes ezért olyan rágcsálnivalót biztosítani számára, ami ezeket a használati tárgyakat helyettesíti az állat szemszögéből, sőt valamivel többet nyújt ezeknél, aminek köszönhetően átszokik a legális rágcsálnivalókra. Ilyen lehet egy kifőzött marhacsont, vagy egy használaton kívüli fakanál, amin még érződnek az ételillatok, így mindjárt érdekesebb lesz egy könyvnél vagy széklábnál. A fakanál keményfából készül, ami lényeges, mert a puhafa tárgyak ilyen célokra nem alkalmasak, hiszen azok szálkásan hasadnak, ami veszélyt jelenthet az állatokra. Tapasztalatok szerint 2-12 hónapos kora között a kutya 3-4 fakanalat fog elrágni, ami lefedi növekedési időszakát, ezután már komolyodik ebünk, és nem jelent veszélyt a berendezési tárgyakra - általában.
A rágcsálás egyébként jót tesz a kutyáknak, elfoglaltságot teremt, valamint erősíti fogaikat. Így a rágcsálásról ne leszoktassuk az ebet, csak a használati tárgyak ilyen irányú használatát tiltsuk meg nekik.

Helytanulás

Általában a kutya nevének tanításával egy időben kell rászoktatni, hogy hol van az ő helye. Ha ez elmarad, akkor lehet, hogy a drágán vásárolt, vagy nagy gondossággal elkészített kutyaház csak egy kerti dísz lesz, mert a kutya nem kezdi el használni. A helyére néha odacsempészhetünk egy-egy darab jutalomfalatot, illetve ha a "helyedre" utasításra bemegy a házába, vagy a lakásban a kosarába, akkor dicsérjük meg. A türelem meghozza a gyümölcsét, ám hosszasan szidni, ütni nem szabad az állatot, mert az félelmet vált ki, és nem biztos, hogy összekapcsolja az állat az azelőtti helytelen cselekedetével.
Kutyaházat, macskakuckót magunk is kialakíthatunk az állatok számára, de nagy választékban vásárolhatunk is ilyeneket. Kutyák esetén különösen lényeges, hogy a ház mérete arányban legyen a kutya kifejlett kori testméretével, akkor is kényelmesen le tudjon feküdni, meg tudjon fordulni benne. A túl szűk hely kényelmetlen számára, a testméretéhez viszonyított túl nagy kutyaház pedig nehezen belakható, nem érzi majd annyira a sajátjának az állat. Kaphatunk már luxuskivitelű fűtött kutyaólakat is, bár a kutyák többsége ezt nem igényli. A kutyaház elhelyezésénél lényeges, hogy ne csak a mi telekrendezési szempontjainkat vegyük figyelembe, mert akkor megeshet, hogy kutyánk nem kezdi el használni azt.
A kutya szemszögéből a kutyaház elhelyezése a legforgalmasabb helyen van. Ott, ahol ráláthat az ajtóra, ahol gazdái közlekednek, de ahonnan az utca is jól belátható számára, hiszen az ottani események fontosak a házőrző ösztöne szempontjából. Ha a kutyaházat a kert legnyugalmasabb, legeldugottabb részére helyezzük el, nagy valószínűséggel kutyánk nagy ívben elkerüli majd azt.

Szobatisztaságra szoktatás

Macskák esetén viszonylag egyszerűbb dolgunk van, hiszen ezek az állatok egyből megtalálják és használják az almot, amit kirakunk számukra. Ez ösztönös viselkedésükből is adódik, hiszen minden alkalommal kis gödröt kaparnak, abba végzik el dolgukat, majd betemetik azt.
A kutyáknál kissé nehezebb a helyzet, hiszen a macskáktól eltérően a kutyáknak nincs ilyen szokása. Kölyökkutya szoktatása esetén jó szolgálatot tehet egy homokkal megszórt doboz, ide tegyük az állatot, amikor rájön a szükség. Néhány baleset biztosan megtörténik majd, ám idővel a doboz szagáról a kutya tudni fogja, hogy mire való. A kölyökkutyák alvás, evés, ivás vagy játék után állnak neki dolgukat végezni, tehát a szobatisztaságra nevelés idején azért nem kell a nap 24 órájában ügyeletet tartanunk az állat mellett. Amikor már cseperedik a kölyökkutya, akkor ha gyakran kivisszük a szabadba, előbb-utóbb magától is rájön, hogy ott végezze el dolgát.
A kertben tartott kutyák esetén az egy helyre szoktatás abból áll, hogy a szerteszét "lerakott" kutyapiszkot egy helyre hordjuk, amiből a kutya hamarosan rájön, hogy ott kell elvégezze dolgát, nem pedig a kert egyéb részein.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos rovar- és állatriasztók

A lakóhelyünk élhetőségét nyáron megzavaró rovarok és egyéb kisállatok támadásától a hagyományos csapdák helyett a különféle elektronikus riasztó készülékekkel lehet folyamatosan és hatásosan...


Kutya és vaddisznó

Az utóbbi években világszerte – így Magyarországon is – egyre nagyobb problémát jelent a vaddisznók túlszaporodása és egyre gyakoribb megjelenése a lakóövezetek környékén. Sőt, sok esetben a...