Hónapról hónapra a kertben - február

2009-03-20 22:30:43 | Módosítva: 2009-03-20 22:31:24

Az egyre gyakrabban kisütő, és olykor-olykor már érezhető meleget is adó Nap jelzi: bár kertünkben még nem sok nyoma van a tavasznak, ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Akkor pedig beköszönt a tavasz, egyben a kertészeti szempontból leginkább munkaigényes időszak. Erre felkészülendő, nem árt, ha egyes munkafolyamatoknak már most nekilátunk, elkerülve a későbbi kapkodást.

Vethetők a korrai zöldségek, és kezdődhet a palántanevelés

Az ablakpárkányon elkezdhetünk előnevelni zöldségeket, egynyári virágok palántáit. A talajuk a kelésig legyen mindig nedves, ezt fóliatakarással érhetjük el. A legtöbb növény 20-24 °C-on napok alatt kikel. A kelést követően azonban csökkentsük a hőmérsékletet 5-7 °C-kal, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor a magoncok megnyurgulnak (a magas hőmérséklethez társuló viszonylag kevés fény miatt), és esetleg meg sem élik palántakorukat.
A zöldségeskertben szabadföldbe is el lehet kezdeni vetni a korai zöldségeket: a salátát, hónapos retket, sárgarépát.

Pótültetés hagymásoknál, valamint itt a metszések ideje

Amikor fagymentes a talaj, akkor még elültethetjük azokat a tavaszi virágzású virághagymákat, amelyekről eddig esetleg megfeledkeztünk. E késlekedésünk miatt ezek valamivel később virágoznak majd, mint amelyeket ősszel ültettünk el, de még így is gyönyörködhetünk a kora tavasszal ültetett nárciszok, jácintok, krókuszok virágaiban.
Évelő növényeink töveit a tavalyi maradványaitól megtisztíthatjuk, köréjük komposztot szórhatunk. Ha ősszel elmaradt, akkor a virágágyásaink talaját fellazíthatjuk, amikor az nem túl nedves, kevésbé tapad.
A nyáron virágzó díszcserjéket fagymentes időben kell metszenünk. Minden előző évi ágat vágjunk vissza nagyjából harmadára. A leggyengébb hajtásokat akár tőből távolítsuk el. Ha az ágak túl sűrűn állnak, versengés alakul ki közöttük fejlődésük és a virágzás rovására. Úgy alakítsuk a koronát, hogy a nap minden részét lehetőleg egyenletesen érje. A tavasszal virágzó cserjéket most semmiképp ne metsszük, mert akkor a már rajta levő virágrügyeket metsszük le. E fajokat majd csak elvirágzásukat követően metsszük.
A metszést 3 °C körüli, vagy ennél melegebb, és mindenképp száraz időben végezzük. Ha ezt nem tartjuk be, akkor a metszfelületeken kórokozók tömege juthat be a növénybe, ami miatt jelentősen visszaeshet tavaszi fejlődésük. A szőlő metszésének optimális ideje rügyfakadás előtt két héttel van, ez is általában február végén időszerű.

A korai növényvédelem később megtérül

A barack és meggyfákon a monília nagy károkat tud okozni. Ezt mérséklendő, februárban több dolgot is tehetünk. Szedjük le a fán maradt, összeaszott gyümölcsmúmiákat, és semmisítsük meg. E fák - mivel tavaly már fertőzöttek voltak - idén nagyobb odafigyelést igényelnek, ugyanis ezt elmulasztva pár év alatt előbb leromlik, majd elpusztul a moníliával fertőzött fa.
A fertőzött vesszők ilyenkorra már szárazak, tehát e száraz vessző-, és ágvégeket metsszük vissza az egészséges rész alá legalább 20 centiméternyire, majd ezt befejezve ne feledkezzünk meg a fertőtlenítő hatású réz- és kén tartalmú bőséges lemosó permetezésről.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosotthon: vezetékes és vezeték nélküli rendszerek

A vezetékes kiépítésű intelligens otthon rendszereket alapvetően azúj építésű, nagyobb alapterületű és komplex felújítások számára ajánlják. Vezetékes okosotthon rendszerek esetében a szükséges...


Tetőszigetelések felújítása

Az elmúlt század utolsó felében épült lakások többségükben lapos tetejű építmények voltak. Mára ezeknek az épületeknek a tetőszigetelése távolról sem mondható megfelelő állapotúnak. A több...