Utólag is megvalósíthatók

Üvegajtók, üvegosztók

2009-03-19 00:53:47 |

Bútorainkon az üveges ajtók adott esetekben igen dekoratív látványt nyújtanak. Láttatni engedik a belső térben elhelyezett tárgyakat, és esetenként ezeket diszkrét belső megvilágosítással este is hangsúlyosabbá tehetjük. Ha viszont a bútoron nincs ilyen, és egyéb adottságai ezt lehetővé teszik, néhány tele ajtóját érdemes üvegezett(ek)re cserélni. Ez az új elem akár jelentősen változtathatja meg régi megszokott bútorunkat. Erre mutatunk be néhány saját kezűleg is megvalósítható megoldást.

Az ilyen átalakításokra csak azok a bútorok alkalmasak, amelyeknek több azonos modul méretű ajtaja is van. Az ajtóval lezárt részt körülvevő korpusznál jobb élre záródó ajtót kialakítani, mert a kávák közé záródóknál ütköző léceket is be kell építeni, és az ajtókeretet is nagyon pontosan kell kialakítani a könnyű és akadálymentes nyitás-zárás miatt. Az eredeti pántot többnyire fel lehet használni, ha a leendő ajtókeret mérete pontos.
A rácsukó ajtók cseréjénél könnyebb a dolgunk, hiszen csak az eredeti ajtó méreteit kell alapul venni, és ha széles ajtókeretléceket alkalmazunk, a pántokat sem kell lecserélnünk. A kisebb üveges ajtóknál nem célszerű osztóléceket beépíteni, a 40 cm-nél nagyobbaknál azonban már szóba jöhet ez a megoldás is. Az ilyen lécek ugyan megosztják az átlátható felületet, viszont mívesebbé teszik magát az ajtót, és adott kivitel mellett az üvegtörés veszélyét is jelentősen lecsökkentik. A lényeg az, hogy az üvegezett ajtók és azok osztólécei jól illeszkedjenek a bútor stílusához, és ne tűnjenek utólag beépítettnek.

Üvegajtó Jó megoldásnak tűnhet, ha az eredeti ajtólapot alakítjuk át az üvegezéshez, ám ez elég kényes feladat. Igaz, hogy így a bútorral azonos dekorú lesz az ajtókeret, ám a feleslegessé váló rész pontos kivágása fogós feladat. Dekopír fűrésszel csak jól megvezetve vágható ki a felesleges rész a vágott élek pedig precíz utófinomítást igényelnek. Az üvegnek persze a hátoldalon aljazást kell marni, amit csak felsőmaróval lehet kialakítani. Természetesen ez is csak jól megvezetett géppel végezhető el.
A vágott élek élfóliával könnyen lefedhetők, az üveget keskeny üvegfogó lécek felszegezésével lehet biztosítani. A belső horonymarás élre ragasztott kecses és felületkezelt fazonlécekkel mellőzhető, ám a belső üvegfogó lécek ez esetben is szükségesek. Az ilyen keret szélessége legalább 55 mm lehet, nagyobb ajtókon pedig még szélesebbnek kell lennie, hogy elég szilárd maradjon. Ezért is meggondolandó az ilyen átalakítás, mert a dekor felület száliránya a vízszintes elemeken merőleges lesz, de ha ez nem túl zavaró, kellő gyakorlattal ez a megoldás is kivitelezhető.
Új ajtó kialakításához olyan keretlécet válasszunk, amely nemcsak dekor bevonatában nagyon hasonló a bútoréhoz, de a fazonjában is illeszkedik hozzá. Az ajtókhoz való keretlécek készen szerezhetők be a szaküzletekben, csak az egységesen 260 cm hosszúságú léceket gérbevágva kell pontos méretű keretté formálni. A sarkokon ajánlatos két-két köldökcsappal, vagy lamelló csappal is megerősíteni a kötéseket.

A nagyobb, főként a hosszú ajtóknál vízszintes felületosztó is beépíthető. Ha ún. kazetta keretes megoldást választunk erre nincs szükség. Ennek lényege, hogy az ajtókeretbe olyan vékony fazonos lécekből készült osztókeret kerül, amely kis kazettákra osztja az üvegezett ajtót. Hátránya, hogy sok munkával jár és viszonylag kis méretű, különálló üveglapok kerülnek majd az ajtóba. Ma már ezt inkább rátét léckerettel oldják meg. Ezekhez pedig akár a fazonos bútor díszlécek is megfelelnek, amelyeket egymásba eresztett csapozással állítanak össze, és közvetlenül az üvegre, vagy rácsként kialakítva - üvegezés előtt - az ajtókeretbe vésett fészekbe ragaszthatók. A díszlécek üvegre ragasztásához két oldalán öntapadó ragasztószalagot célszerű használni.
A nagy üvegfelületű ajtók díszítésére ugyancsak készen megvásárolható műanyag díszléceket és különféle csatlakozó idomokat is lehet használni. Ezek öntapadó hátoldalúak 6, 8, és 11 mm széles profilok, amelyek barna és fekete alapon különféle fényességű króm és arany fóliaréteggel borítottak. A műanyag lécek nagy ívben is felragaszthatók bármely tiszta és sima felületre, így üvegre és akár laminált lapokra is. Ahol pedig kisebb ívre hajlítva kellene felragasztani, a rugalmas változatát kell alkalmazni.

Üvegfelületekre ragasztva utólag is könnyen és gyorsan megoldható az ilyen felületek kreatív felületi díszítése és egyben erősíti is az üvegfelület szilárdságát. A leszabások és egymáshoz csatlakoztatások folytonossági hibáit pedig különféle fedő idomok takarják el jótékonyan. E díszítmények nem hatnak zavaróan, ellenkezőleg elegánsabbá teszik még a különben spártaian egyszerű bútorokat is, amennyiben nemcsak az üvegajtón, hanem a tele ajtókra is koncepciózusan kerülnek felragasztásra. Hátrányuk, hogy csak síkfelületekre erősíthetők fel, strukturált felületű üvegekre nem.
Az ilyen ajtó átalakításokhoz a normál 3,2-4 mm vastag ablaküveget célszerű használni, amit az üveges kívánságra méretre vág. Az ajtóba mindenkor szilikonos ragasztóba ágyazva célszerű rögzíteni, ami az esetleges rezgéseknek elejét veszi.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

MADICO ablakfóliák

Mai rohanó világunkban, ahol a véletlen balesetek mellett sajnos oly sok erőszakos támadásról értesülünk, egyre nagyobb jelentőséget kap a biztonság és a védelem.


Védőfóliák ablakok, ajtók üvegeire

Az általánosan használt ablak- és ajtóüvegek köztudottan könnyen betörhetők. Különösen viharos időben nagyon sérülékenyek, ami ellen az üvegekre erősített különféle védőfóliákkal tudunk...