Hatékonyabb és takarékosabb tisztítás

Gőzmosógépek

2009-03-28 16:46:04 | Módosítva: 2009-03-29 23:58:09

Ruhaneműink tisztítását ma már szinte minden háztartásban a mosógépek végzik el. Használatuk tagadhatatlanul kényelmes, ám nem mindegy, hogy az adott gép a feladatát milyen hatásfokkal végzi el, és ahhoz mennyi vizet, energiát használ fel. A gyártók ezért folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek gyártmányaik fenti adottságait optimalizálni, szerkezetüket pedig korszerűbbé tenni.

A mikroelektronika fejlődésével egyre bővülnek a különféle anyagokhoz és a mosás fajtákhoz igazított speciális programok, amelyek csökkenő energia felhasználás mellett a mosás hatékonyságát is javították. Újabban például a gőz előnyös tisztító hatását érvényesítik a korszerű mosógépek néhány speciális programja során. A gőzzel is működő mosógépek ugyan még újdonságok, ám a hagyományos módszerekkel működő mosógépeknél sokkal hatékonyabbak és főként takarékosabb üzeműek.

A gőzmosás valójában nem újdonság, a gőz tisztító erejét már 1700 körül ismerték, amit az új textíliák fehérítése mellett a szennyes ruhák tisztításánál is alkalmaztak. A "szerkezet" egyszerű volt, a nagy főzőfazék fölé fűzfa kosarat helyeztek, és ebbe tették a tisztítandó ruhaneműt. A fazék alján levő vízből képződő gőz a kosár résein át hatolt a ruhákban, és fejtette ki tisztító hatását. Kezdetleges gőzmosógépet pedig már 1867-ben készítettek, de akkoriban még nem tartották elég tökéletesnek.
A mosási szokások viszont a különféle textíliákhoz igazodva folyamatosan változtak, és mire a mosás gépesítésére sor került, már a tisztítást végző mosószereké volt a főszerep, a mosógépek pedig a fárasztó kézimunkát helyettesítették. A mostani korszerű és kifinomult működésű, programozható mosó-automaták több évtizedes és folyamatos fejlesztések eredményeként születtek meg. A legutóbb pedig a gőzmosást is újból felfedezték.
Az új technológia kifejlesztésében az LG Prime mosógépe jár az élen, ám más neves gyártók, pl. a Whirlpool AquaSteam mosógépei is alkalmazzák ezt az új eljárást egyértelműen a módszer kiváló tisztító hatása miatt. A gőz tartósan 99 fok feletti hőmérséklete ugyanis kiváló hatással távolít el szinte minden szennyeződést. Szokatlan ugyan, de a mosógép belsejében gőzmosáskor nincs víz. A gépbe áramló vizet egy kis generátor alakítja át gőzzé, amihez jóval kevesebb energia szükséges, mint a hagyományos mosáshoz szükséges, jelentős mennyiségű víz kellő hőfokra való felmelegítéséhez.

A ruhaneműt gőzmosás közben a dob rendszeresen átforgatja, így a gőz az anyagot alaposan átjárhatja, és kifejtheti tisztító hatását. Ez annak köszönhető, hogy gőzmolekulák a víznél kisebbek és forróbbak, így rövidebb idő alatt és nagyobb hatékonysággal távolítják el a szennyeződéseket. Elpusztítják az allergéneket, és semlegesítik a szagokat is. A gőzmosáshoz ezért 35 %-kal kevesebb vízre és 21 %-kal kevesebb elektromos energiára van szükség.
A speciális gőztechnológia arra is módot ad, hogy "Steam Refresh" funkcióban 10-20 perc alatt felfrissíti az olyan ruhákat, amelyek mosására egyébként még nincs szükség, csak némi felfrissítést igényelnének. A gőz az ilyen ruhaneműket átjárja, hatására a gyűrődések kisimulnak, miközben az 50 fokos gőz mélyen a szövetszálakba hatolva megszünteti a kellemetlen szagokat is. Az ilyen alig nedves ruha akasztón történő rövid szárítása után ismét hordható. A csekély nedvességtartalom miatt pedig még az esetleges vasalás is könnyen elvégezhető, bár erre ritkán van szükség.

A speciális gőztechnológia olyan fertőtlenítő és tisztító eredményt ad, pl. a Whirlpool AquaSteam mosógépének 40 fokos gőzprogramjánál, mint egy hagyományos, 90 fokos mosás. A gőz higiénikusan tisztítja a ruhát, és szintetikus sport- és alsó-ruházathoz, bébi-ruhákhoz a legjobb fertőtlenítő hatást is biztosítja.
Az innovatív gőztechnológia egyébként a mosógép antibakteriális védelmét is megoldja. Ezzel a programmal 10 perc alatt, 60 fokos gőz segítségével hatékonyan távolítja el a lerakódott mosóport, atkát, allergéneket és minden egyéb szennyeződést, ami légzőszervi megbetegedést, bőrallergiát okozhat. A mosógép tehát nemcsak a ruhákat, de önmagát is képes megtisztítani, ami a higiénia szempontjából nagyon fontos.

A gőztechnológiát azonban ezek a gépek csak bizonyos programok esetén alkalmazzák, egyébként ugyanúgy is működhetnek, mint egy hagyományos mosógép. A legkorszerűbb vezérlés-technológiával, kijelzőkkel és egyéb különleges technikai adottságokkal rendelkeznek. Az LG igényesebb típusait pl. közvetlenül a dob tengelyére integrált Direct Drive motor hajtja meg. Ezzel kiegyensúlyozottabbá és csendesebbé vált a gép működése, és csökkent a mozgó alkatrészek száma, ami az ilyen gépek tartósságát jelentősen megnöveli.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ruhaszárítási praktikák

Sok lakásban állandó problémát jelent a ruhanemű szárítása. Az automata mosógépekkel ugyan kényelmes a mosás, de a tiszta ruha szárítása helyigényes feladat. Az sem utolsó szempont, hogy a vasalás...


Májustól mosógépcsere pályázat

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új céget alapított. Az állami támogatású mosógépcsere programot Nagy Krisztina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztési...