Feng shui-ról röviden

2014-01-07 11:41:03 | Módosítva: 2014-01-07 20:50:47

A Feng shui iránymutatásait van, aki teljesen elutasítja, butaságnak véli, és sokan vannak akik alapszabálynak tekintik minden egyes útmutatását. A középen állók, valahogy úgy lehetnek vele, mint a fekete macskával a kicsit babonás emberek. Amikor éppen átmegy előttünk a fekete macska, eszünkbe jut, hogy ez nem jelent valami jót, de azért nem alakítjuk át napunk további részét a balszerencsétől való félelem miatt. A feng shui sokkötetnyi útmutatásából válogattunk példákat, melyeket a lakberendezésben használhatunk. Ha néhány dolgot tudatosan, rendezetten változtatunk meg magunk körül, biztosan jó hatással lesz lelkünkre.

Az 5 elem egyensúlya

A feng shui egy régi kínai filozófia, jelentése: szél víz. Arra keresi a megoldást, hogy hogyan éljünk harmóniában a természettel. Titka az 5 elem egyensúlya: fa, fém, víz, föld, tűz. Ha ezek – illetve ami ezeket képviseli: színek, formák – egyenlő arányban vannak jelen, egyensúlyt, kényelmet teremtünk.


A lakberendezésben is az egyenes jang és a görbe jin, vagyis az egyenesek és a szelíd görbületek megfelelő egyensúlya a lényeg, hogy a csi (energia) szabadon áramolhasson. Ügyelni kell, az egyenletes megvilágításra, és hogy a bútorok egyenletesen betöltsék a teret. Ne legyenek zsúfolt részek, mert nem tud a csi szabadon mozogni, áramolni.
A feng shui szerint minden olyan tárgy, amelyet nem használunk, kopott, törött vagy sérült, negatív energiát hordoz, ezért rendszeresen válogassuk át tárgyainkat, és szabaduljunk meg ezektől. Ne őrizgessünk felesleges ajándéktárgyakat, a múltat idéző rengeteg felesleges emléket. Ezek stagnálják az energiát, nem tudunk továbblépni. Ha rendbe rakjuk környezetünket, átélhetjük az elengedés pozitív érzését.

A tükör alapvető lakberendezési eszköz, de jól kell használni. A feng shui szerint is szabad a türköt bekeretezni, és muszáj tisztán tartani, ha eltörik, ki kell cserélni. A tükör mutathatja a teljes emberi alakot, viszont nem szabad a tükörnek az emberi alakot elvágnia, így ne tegyünk egymás mellé több tükröt, és ne használjunk tükörcsempét. Ajtóval, ablakkal és más tükrökkel közvetlenül szembe ne tegyük, mert visszaveri a csit, és nem tud beáramolni a szobába.
A hegyes levelű növények megmozgatják az energiát, ez az energia ne irányuljon a fotel, az ágy felé, mert nyugtalanná tesz, veszekedést szíthat a helyiségben tartózkodók között. A kerek levelű növényeket részesítsük előnyben. Vágott és szárított virág helyett válasszunk inkább cserepes növényt, mert bár a színek minden területet felvidítanak, a vágott és szárított virágok „halottak”, nincs energiájuk. A feng shui szerint kaktuszt ne tartsunk a lakásban, mert a tüske nélküli is negatív energiát vonz a lakásba, és rosszkedvűvé, kötekedővé tesz.
A sarkok sötétek és „elakad” bennük a csi, ezért tegyünk valami színes, kerek tárgyat ilyen helyekre, pl. vázát, felfelé világító lámpát. A növények is segítik tovább lendülni a csit. Ha polcok vannak a sarokban, ne zsúfoljuk tele, mert szintén akadályozzuk a csit. A tetőtéri ferde falak hasonlóan működnek, mint a falsarkok. Ezeket a helyeket építsük be bútorokkal, azokkal szabályossá téve a falfelületet.

1. Fa

Évszak: tavasz
Szín: zöld
Égtáj: kelet
Forma: hosszúkás, magas
A fa szimbolizálja a tavasszal ébredő a természetet, ami zöld, égtája a kelet. A lakberendezésben a növényekkel és magas tárgyakkal jelenítjük meg.2. Tűz

Évszak: nyár
Szín: vörös
Égtáj: dél
Forma: háromszög, hegyes, csúcsos, éles
A meleg forrása, szárító, átalakító energia. Színe a vörös, égtája a dél. A lakberendezésben a tűzhely, kályha, kazán jeleníti meg.

 


3. Föld

Évszak: átmenet
Szín: barna, sárga
Égtáj: dél-nyugat, észak-kelet
Forma: négyzet, lapos, fekvő
A termékenységet és az aratást szimbolizálja, kiegyensúlyozott, stabil, középponti energia.4. Fém

Évszak: ősz
Szín: fehér, szürke
Égtáj: nyugat
Forma: kerek, lekerekített
A legharciasabb, legkeményebb elem. A föld belsejében összepréselődő ásványi anyagokból keletkezik.5. Víz

Évszak: tél
Szín: kék, fekete
Égtáj: észak
Forma: szabálytalan, hullámos
A legkisebb ellenállás irányába tart, a nyugalmat jeleníti meg, mindent elér, nélküle nincs élet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Feng shui

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.