Gabion kőkosaras építmények

2013-12-10 11:51:17 | Módosítva: 2013-12-11 15:17:08

Ezek az acél huzalhálós szerkezetek ugyan nem ismeretlenek az ingatlantulajdonosok körében, mégis kevesen ismerik fel alkalmazásuk előnyeit. Főleg földmű szerkezeteknél nagyon előnyösek, ám szerényebb célok megvalósítására is bő lehetőséget adnak. Viszonylag gyorsan telepíthetők, a kialakított gabion építmények stabilak, süllyedésre nem érzékenyek, áteresztik a csapadékvizet, és nem utolsó sorban esztétikailag is jól illeszkednek a természetes tájba.

Mi is a gabion?

A sásból, vesszőből font, és iszappal, kővel, földdel kitöltött kasokat ugyan már több ezer éve használták folyók partvédelmére, várak erődítésénél, és az olasz gabione (nagy kas) megnevezésből eredően nevezték el a mai változataikat. A mai gabionok drót-, illetve huzalból készült kőkosarak, amelyek különféle anyagokkal tölthetők fel, és akár terjedelmesebb formák kialakítását is lehetővé teszik. A modul méretű elemek akár terjedelmes rendszerré alakíthatók, ám a különféle méretű huzalhálós kőkosarak önmagukban is számtalan felhasználási lehetőséget kínálnak a kerttervezésben.


Természetesen maga a konténer kosár a mai igényeknek és igénybevételnek megfelelő korrózióvédelemmel ellátott acélhuzal fonatból, illetve az ennél erősebb és tartósabb, hálósan egymáshoz hegesztett acélhuzalból készül. Ez utóbbiakat táblában gyártják, különféle méretekben, és a kosarak oldalait klipszekkel, a hálós változatokat pedig huzalspirállal rögzítik egymáshoz. A konténerek töltés közbeni kihasasodását a szemben levő oldalak huzalos összekötésével, a nagyobbakat pedig a rövidebb oldalakkal párhuzamosan beerősített merevítő dróthálóval, úgynevezett diafragmákkal gátolják meg.

A gabion konténerek bármilyen formában és méretben elkészíthetők, ami tág teret biztosít a huzalos kosarak célnak és elképzelésnek megfelelő kialakításához. A konténerek legjellemzőbb mérete ugyan az oldalanként 0,5x0,5 m-es kocka alakú modul, ám ennél hosszabb, illetve a kétszer ekkora, 1 méter hosszú gabion kosár is kapható, sőt különféle szélességű és magasságú kosarak is kialakíthatók rendelésre. Ezek anyaga többnyire 2,5-6 mm-es, cinkalumínium horganyozású, fonott vagy hegesztett acélhuzal, akár UV-stabil PVC-bevonattal kiegészítve is. A hegesztett huzalos elemeket klipszekkel, illetve spirális huzallal összefogva lehet kosárrá formálni, és egymáshoz illesztve klipszekkel rögzítve lehet a kívánt hosszúságú, illetve magasságú kosárrendszert kialakítani.

A kosarak töltőanyaga

A gabion töltésére tetszőleges anyagok választhatók, bár a konténerek feltöltésére jelenleg a különféle méretű zúzott, illetve hasított kövek a legelterjedtebb, de egyéb töltőanyagokkal is feltölthetők a hálókosarak. Ezek már messziről is meghatározzák a gabion rendszerű építmények látványát. A töltésre használt kövek és egyéb anyagok mérete a drótháló szerkezeti sűrűségétől függ, de annál csak nagyobb lehet. A termésköveken kívül természetesen bármilyen töltőanyag szóba jöhet, ha az megfelel a statikai, illetve kertészeti és esztétikai szempontoknak. Alapfeltétel, hogy a töltelék méretéhez igazodjon a rácsok hálómérete, és a kosarak földbesüllyesztésének mélysége is. Lehet bontott tégla vagy akár mosott, osztályozott, nagyobb méretű kavics is. Még a részben termőföldes feltöltésre is mód van, feltéve, ha növényekkel történő beültetés a cél. Ez főként kis kertekben érdekes megoldás, ám ilyen esetekben különleges keretre és tartóoszlopra is szükség lehet.

Virágágyások is kialakíthatók a gabion hálókból, amelynek kőzet töltete közé termőföld is kerül, ám ágyásszegélyként is használható, ha a hálók közét ugyancsak termőfölddel töltik fel. Tehát a feltöltött a fémkosarak teszik egyedivé magát az építményt.

Beépítési lehetőségek

Ahhoz, hogy a gabion kosaras építmények stabilan időt állók legyenek, az építményeknek megfelelő alapot kell biztosítani. Alacsonyabb építmények esetén csupán elegyengetett és jól tömörített altalajra van szükség, erre 5-10 cm vastag sódert kell teríteni, ami a vízelvezetést segíti elő. Az 50 cm-nél magasabb építményeknél előzetes geotechnikai felmérés alapján, általában a terepszintnél 25-50 cm-rel mélyebben legyen az alap, mint a kialakítandó támfal alsó fele. Ha a támfalban a kőkosarak függőlegesen fognak állni, akkor az alap ezzel párhuzamos legyen.

Hátrafelé döntött támszerkezeteknél viszont a dőlést az alapsíkon kell kialakítani. Így legfeljebb 10%-os lejtés alakítható ki. A jobb tehereloszlás érdekében az alapra szőtt geotextília, arra pedig 20-25 mm vastagságban jól tömörített kavics vagy zúzott kő kerüljön. Erre kerüljenek az üres összeszerelt kőkosarak. Keskenyebb, ún. szemfogó kerítéseknél célszerűbb speciális, e célra is alkalmas, betonba ágyazott kerítésoszlopokhoz vagy gyorskerítések kerítésoszlop párjaihoz erősíteni a függőleges fémhálókat, és csak ezután feltölteni a kívánt kővel, vagy más töltőanyaggal. A hálóelemek feltöltésekor kihasasodás ellen a határoló rácselemeket ajánlatos méterenként kötőelemekkel összekapcsolni.

Kerti építményekhez is előnyösek

A kertben számos időtálló építmény létesítéséhez is előnyösek a különféle méretű gabion kosarak. Az emelten vagy teljesen függőlegesen elhelyezett növényágyások a kertész munkáját is megkönnyítik, hiszen a fáradságos hajolgatás helyett állva, akár kézmagasságban végezhető a növényápolás. Az emelt és függőleges ágyások táptalaja feltöltéskor a tervezett növények igényeihez igazítható.

A növénytartó és növényfuttató falak felhasználásával nem csak a fal vagy ágyás tetejére, hanem az oldalára is ültethetők virágok, gyümölcsök, zöldségek. Az elhelyezéssel napos, félárnyékos és árnyékos kultúrák alakíthatók ki. A függőleges falak, emelt ágyások esetében kiemelt jelentősége van az öntözésnek, a tartós és szép kert megvalósítása érdekében. A növénytartó és növényfuttató konténerek és falak fóliával takarva téliesíthetők. Az emelt ágyások keretét kövekkel töltött hálós táblákból, tetszés szerinti alakra lehet formálni, majd a hálók közét kövekkel feltöltve a szegélyek közötti részek már feltölthető termőfölddel. Az ilyen ágyásokat nem szükséges a talajszint alá süllyeszteni, és tartóoszlopként akár kellő favédelemmel ellátott faoszlopok is használhatók. Ha viszont hosszabb területek ágyásszegélyként kerülnek telepítésre, akkor a kosarakból célszerű az ágyások szegélyét kialakítani, és egymáshoz erősítésüket követően következhet a kővel való feltöltésük és lezárásuk. Az általuk határolt területet ezt követően lehet földdel feltölteni, majd növényekkel telepíteni. Így emelt szintű virágágyásokkal lehet a kert kiválasztott részét tetszetősebbé tenni.

Gabion kosarak egymás mellé helyezésével akár kerti padok vagy asztalok is kialakíthatók, csupán a kővel töltött kosarakra 40-50 mm vastagságú keményfa lapot kell erősíteni. Kerti tűzhely készítésére is alkalmasak, melynél a kosár tetejére helyezhető a fém grillsütő, és esetleg a kosár oldalára erősített tároló rács kell még hozzá, ami használat után a kosár fedeleként is szolgál.

Különálló, esetleg térválasztó virágfalakként is használhatók a gabion rácsok. Ezeket acélkeret közé ajánlott erősíteni, és a rácsok közé hálóval védett kertészeti tápszőnyeget kell erősíteni, amibe már kisebb palántákat könnyűszerrel lehet elültetni. Az ilyen zöldfalak nedvesség utánpótlásáról fokozottan kell gondoskodni. A zöldfal akár kerítések része is lehet.


Az 50 cm, illetve a 100 cm élhosszúságú huzalkosarak a leggyakrabban használt termékek


A vékonyabb huzalokból font kosarakat összehajtogatva lehet beszerezni


A vastagabb anyagú huzalkosarak oldalelemeit spirális huzallal lehet összefogni, majd megtöltésük után lezárni


A fonott hálós kosarak támfal-erősítéseknél előnyösek


A hegesztett huzalhálós elemekből betonkerítést elfedő köves felület is kialakítható


Előre telepített kőoszlopokhoz erősített huzalhálók egyedi kerítés elemeiként alkalmazhatók


A huzalhálók egyedi alakú, emelt szintű kerti virágágyások kialakítására is módot adnak, és kerti asztal vagy pad időtálló lábazata is lehet


A szabványos méretű, hegesztett huzalhálós gabion kosár önálló növény konténerként sem ritka

 

Emeltszintű virágágyás szigetek szegélyét könnyű az egymáshoz erősített és kővel feltöltött gabion kosarakból kialakítani


A magasított és kővel töltött gabion kosár akár egy kerti grill alapja lehet


Különleges, térelválasztó növényfal készítését megkönnyítik a hegesztett huzalháló táblák


A kővel töltött gabion oszlopok folytatásaként a huzalhálós táblák ún. zöldfal kerítés kialakításánál is használhatók

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonkerítés

Ha az a cél, hogy gyorsan, dekoratív és masszív kerítést húzzunk fel egy ingatlan köré, vagy annak csak egy szakaszára, akkor a számos lehetőség közül talán a betonkerítések bő kínálatából...


A praktikus trapézlemez

A lemeztető számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek révén mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi melléképületek és csarnokok burkolására egyaránt alkalmas. Atrapézlemezbevált tetőfedő,...